Pravobraniteljica ugrozila tajnost izvida

0
295
foto: HRT

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zaprimilo je “anonimnu pritužbu” koja se spominje u objavi pučke pravobraniteljice na njenoj internetskoj stranici, te ju je proslijedilo nadležnom državnom odvjetništvu na nadležno postupanje, odnosno radi provođenja izvida i zakonom propisanih radnji sa svrhom provjere navoda iz anonimne pritužbe, a ti su izvidi u tijeku.

Slijedom toga, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ni u kojem slučaju nije institucija iz naslova predmetne objave pučke pravobraniteljice, a koja nije reagirala na “anonimnu pritužbu policijskog službenika o nezakonitim postupanjima”. Štoviše, proizlazi da se zaključak pučke pravobraniteljice o izostanku reakcije temelji isključivo na činjenici da nije obaviještena o poduzetim radnjama po dostavljenoj anonimnoj pritužbi.

DORH smatra kako je javna objava ‘anonimne pritužbe’ kojom je pučka pravobraniteljica “objektivno ugrozila tajnost, a s time i učinkovitost izvida” u suprotnosti s onim što u svojoj objavi navodi da treba posebno zaštititi, a to je posebno osjetljiv položaj pritužitelja, kao i svih drugih mogućih (budućih) pružatelja podataka.

“Posebno je zabrinjavajuće što je do ugrožavanja tajnosti izvida i učinkovitosti postupanja tijela kaznenog progona, kao i ugrožavanja potrebne razine zaštite podnositelja prijave, došlo ignoriranjem relevantnih zakonskih odredbi upravo od strane pučke pravobraniteljice”, izvijestio je danas DORH.

Posebno je zabrinjavajuće što je do ugrožavanja tajnosti izvida i učinkovitosti postupanja tijela kaznenog progona, kao i ugrožavanja potrebne razine zaštite podnositelja prijave, došlo ignoriranjem relevantnih zakonskih odredbi upravo od strane pučke pravobraniteljice.

Bez komentara

Ostavi komentar