Saznajte gdje vas čeka glamur starog Rima

0
365

Od četvrtka, 18. srpnja 2019. među ostacima rimskoga grada Fulfinuma iz 1. stoljeća, na lokalitetu Mirine kraj Omišlja održat će se dvanaesta po redu manifestacija- Antički dani. Autentično slavlje antičkih vremena, započeti će u četvrtak u 19,00 sati programom „Family day“ odnosno programom posvećenom u cijelosti djeci i adolescentima. U petak i subotu (19.07. i 20.07.) od 19,00 sati održat će se centralni događaj popraćen radionicama, starim zanatima, gladijatorskim borbama i nezaobilaznom antičkom gastro ponudom restorana Rivica iz Njivica.


Tijekom oba dana pripremat će se odojak, janjac i piletina po antičkim recepturama, s mirisnim travama i umacima, posjetiocima je na raspolaganju antičko vino i pivo te slasni antički sladoled, tako da će gosti uživati svim čulima. Bogata antička trpeza do punog će izražaja doći sa svečanom večerom u više sljedova koju priprema restoran Rivica. Neki od specijaliteta su praščja noga, „Atilin pozdrav“, kokoš i 8 nogu te posebni afrodizijak iz antičkog doba.


Očuvanje povijest i prenošenje znanja o Fulfinumu ponukali su nas da uvedemo novitet u ponudi namijenjenoj djeci i adolescentima, uveden je dodatni dan s programom posvećenim toj dobnoj skupini. U četvrtak, 18. srpnja od 19.00 sati održat će se tri zasebne antičke radionice i antički iluzionistički show, predstava „Neće grom u Rimljane“ (16+) i večer rimskih legendi.


Kao i svake dosad, i ove će godine manifestacija Antički dani biti prepuna zanimljivih sadržaja kojima će se oživjeti starorimsko doba. Svi koji će doći na Mirine, uz svjetlost baklji uživat će u ambijentu uz autentičnu glazbu uz Liburnijsku antičku skupinu »Ad Rectum«, žongliranju s vatrom, plesu vila, borbi gladijatora, formaciji Rimskih vojnika i mnoštvu kostimiranih Rimljana različitih profesija i staleža. Bit će tu rimski ratnici i dame, car i carica, senatori, antički zanati poput kovača, lončara, tkalja, užara, dječji vrtuljak i streljaštvo, frizera i salona za uljepšavanje a vizuru će dodatno uljepšati prilika za susret s ponijima i konjima.


Veliki trud za oživotvorenje ovog programa ulažu članovi karnevalskih udruga iz Omišlja, Babani i Omišaljski Babani koji u oživljenom rimskom logoru i dva tabora Rimskih vojnika uprizoruju drevno doba.
Ove godine u goste nam dolaze legionari iz Splita, popularna Dioklecijanova legija.


U suradnji s Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, odjel Čudotvornice na najmlađima smo pripremili Antičke igre s antičkim novčićem i antičkim rekvizitima. Radionica se bavi vezama materijalne i nematerijalne baštine. Na radionici djeca upoznaju dio svakodnevnog života u prošlosti koji se odnosi na zabavu i razonodu. Polazište za radionicu su muzejski predmeti – žetoni za igre na ploči pronađeni na arheološkom lokalitetu Krk – Sepen, a datiraju u 1./2. stoljeće. Sudionici će izrađivati nekoliko podloga za igre koje su preživjele do današnjih dana u nešto izmijenjenom obliku, upoznati se s pravilima igara te će ih pokušati igrati. Podloge koje su izradili sudionici će moći uzeti sa sobom.
Antički dani donose jedan poseban šarm u ovo naše moderno doba i, dakako, lokacija na kojoj se Antički dani održavaju u tome igra ključnu ulogu. Vjerujem da će ove godine taj naš povratak u povijest biti još upečatljiviji s obzirom na to da se slavlje odvija tijekom tri dana.
Koristim priliku da pozovem sve da nam se pridruže u našim Antičkim danima i da na trenutak zaborave sadašnjost te se prepuste jednom lijepom dijelu naše prošlosti.


Procjenjuje se da će tijekom idućeg vikenda, u programu Antičkih dana uživati između 1500 i 2000 posjetitelja.

Bez komentara

Ostavi komentar