A što je s pravima Hrvata grada Vukovara i kada će i hoće li ista biti ikad zadovoljena?!

0
281

Priopćenje Zamjenika gradonačelnika Grada Vukovara i Predsjednika Hrvatske konzervativne stranke,  Marijana Pavličeka povodom odluke i naputka Ustavnog suda vezano za ostvarivanje prava srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara prenosimo u cijelosti:

Dužni smo reagirati na odluku i naputke Ustavnog suda vezano za ostvarivanje prava srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara. 

Poštujući instituciju Ustavnog suda, moramo istaknuti da se novim naputcima ponovno otvara Pandorina kutija glede daljnjih odnosa između većinskog hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine u Gradu Vukovaru. Smatramo da srpska nacionalna manjina uživa broja prava na području grada Vukovara, od nastavnih programa na jeziku i pismu svoje nacionalne manjine, kako u predškolskom, tako i u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju, te niza drugih pogodnosti zahvaljujući pozitivnim zakonskim propisima, koji se već godinama primjenjuju na području Vukovara.

Međutim, svako daljnje proširenje ovih prava, posebice glede postavljanja dvojezičnih ploča na javnim mjestima, je jednostavno neprihvatljivo, jer bi isto doprinijelo daljnjim tenzijama između hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine u gradu. 

Članovi Ustavnog suda moraju biti svjesni činjenice, da su u Vukovaru ne tako davne 1991. g. upravo brojni pripadnici srpske nacionalne manjine otvoreno stali na stranu velikosrpske politike, te sudjelovali u oružanoj pobuni protiv hrvatske države. Posljedice te politike su nažalost i  danas vidljive u gradu Vukovaru.

Postavlja li si itko od članova Ustavnog suda pitanje, što je s pravima Hrvata grada Vukovara i kada će i hoće li  ista biti ikad zadovoljena?!

S toga će vijećnici Hrvatske konzervativne stranke, kao dio vladajuće većine,  na sjednici gradskog vijeća u listopadu biti protiv proširenja prava pripadnika srpske nacionalne manjine, dok god se ne riješe gorući problemi hrvatskog naroda, kao što su pronalazak nestalih osoba, procesuiranje ratnih zločinaca, odšteta logorašima i niz drugih ne riješenih pitanja. 

Marijan Pavliček

Zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara

Predsjednik Hrvatske konzervativne stranke 

Bez komentara

Ostavi komentar