Zašto je najlošija matura do sad?!

0
377

“Zašto je najlošija matura do sad?!
Pa zato, jer smo kao društvo loši!
Promijenit to može samo uvođenje male mature zbog viška odlikaša ili uvođenje prijemnih za Gimnazije, odvajanje mature za strukovne škole, a djeca nam postaju junaci uz kompjutere i društvene mreže, dio roditelja misli samo na sebe, kadar je sve lošiji i lošiji…
Wanna be društvo, država, političari… Eto zato… Ukratko.
” Facebook status je ovo ravnatelja pulske Gimnazije Filipa Zoričića. Potpisujemo!

Komentar je to i na bolnu činjenicu kako će vijest koja je upravo objavljena pokositi ne samo nas, već ponajviše buduće generacije koje stasaju pred našim očima, koje pokušavamo graditi u svijetu u kojem se više zna za stihove Baje malog knindže nego Tina Ujevića.

Ovogodišnja generacija maturanata ostvarila je dosad najlošije rezultate na ispitima državne mature. Prema prvim i neslužbenim informacijama, oko 8800 učenika strukovnih škola i gimnazija palo je ključne ispite na maturi, hrvatski jezik i matematiku. Riječ je o porastu u odnosu na prošlu godinu od 1278 učenika s nedovoljnom ocjenom.

Maturu je ukupno prijavilo oko 34.600 učenika.

Samo 58 posto učenika strukovnih škola uspjelo je s pozitivnom ocjenom proći ispit matematike na višoj (A) razini znanja, dok je prolaznost gimnazijalaca 79 posto. Na nižoj razini matematike (B) prolaznost među gimnazijalcima je 79 posto, a među strukovnjacima 71 posto.

Katastrofa

Oko 650 gimnazijalaca palo je ispit iz više razine matematike, što je u usporedbi s prošlom godinom porast za oko 370 gimnazijalaca s nedovoljnom ocjenom iz tog ispita. Pritom je bodovni prag za prolaz iz ispita matematike jednak prošlogodišnjem.

U srijedu su objavljeni privremeni rezultati ljetnog roka desete državne mature. Svaka je škola dobila uvid u rezultate svojih učenika, a konačni i objedinjeni rezultati bit će objavljeni 15. srpnja.

Bez komentara

Ostavi komentar