Putovima Nikole Tesle: Tesla od Smiljana do New Yorka -danas u Zagrebu

0
466

U Hotelu Esplanade u Zagrebu jučer su svečanim programom i dodjelom Godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost obilježeni Dan Nikole Tesle – dan znanosti, tehnologije i inovacija i 163. obljetnica rođenja Nikole Tesle.

U Esplanadi je desetu godinu zaredom dodijeljena i Godišnja Nagrada Nikola Tesla – Genij za budućnost u tri kategorije. U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli nagrada je pripala Antonu Kontiću, studentu Fakulteta elektrotehnike i računalstva Sveučilišta u Zagrebu. U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda i suvenira inspiriranog Teslinim izumima nagradu za inovaciju Bionička šaka dobio Davor Širinić, student Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, dok je nagradu u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja dobila tvrtka Recro Topusko za projekt Recro bike servis.

U okviru programa održane su i dvije kraće panel diskusije na temu Putovima Nikole Tesle: Nikola Tesla od Smiljana do New Yorka. O Teslinoj ostavštini u zemljama u kojima je boravio i radio te primjerima uspješnih kulturnih, znanstvenih i turističkih projekata u zemlji i regiji inspiriranih Teslom kao i promociji ovog velikana u zemlji i inozemstvu govorili su voditeljica Klastera puteva kulture Manuela Graf, komunikacijski stručnjak i autor knjige Hrvatski velikani izv. prof. dr. sc. Božo Skoko, zamjenik veleposlanika Češke Republike u Republici Hrvatskoj Slavomir Goga i izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Zagrebu mr. sc. Andrea Doko Jelušić. O ostavštini i promociji Nikole Tesle govorili su i mladi, učenici 1. tehničke škole Nikola Tesla Ivan Pražetina i Tin Mladina, učenik Osnovne škole kralja Tomislava iz Zagreba Ivan Josip Kardum i student Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek Ervin Kukec.

Putovima Nikole Tesle: Nikola Tesla od Smiljana do New Yorka je i tema ovogodišnje konferencije Tesla u Zagrebu kojom se danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Komori Zagreb nastavlja obilježavanje Teslinog rođenja. Na konferenciji će govoriti predsjednik HGK – Komore Zagreb dr. sc. Zlatan Fröhlich, izv. prof. dr. sc. Božo Skoko, ravnateljica Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske Helena Beus, docentica na Interdisciplinarnom studiju Kultura i turizam Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli dr. sc. Nataša Urošević i predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost Dragica Mihajlović. Izlaganja će na konferenciji imati ravnateljica Tehničkog Muzeja Nikola Tesla Markita Franulić, ravnateljica Gimnazije Karlovac Snježana Štranjgar, zamjenik veleposlanika Češke Republike u Republici mr. sc. Slavomir Goga, ravnatelj Inovacijskog Centra Nikola Tesla prof. dr. sc. Nedjeljko Perić, predsjednica Upravnog odbora međunarodne organizacije Klaster puteva kulture Manuela Graf, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj mr. sc. Andrea Doko Jelušić te autorica i producentica multimedijalnih edukativnih projekata inspiriranih Teslom Helena Bulaja Madunić.

Trodnevno obilježavanje Teslinog rođendana i Dana Nikole Tesle započelo je demonstracijom Teslinih pokusa u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, koncertom studenata Muzičke akademije u Muzičkoj akademiji, koncertom „Čarobni Broadway“ kazališta Komedija na Trgu kralja Tomislava i projekcijom na fontanama kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Uz prigodan program jučer su već tradicionalno predstavnici Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost s predstavnicima Instituta Ruđer Bošković i Grada Zagreba položili cvijeće na spomenik Nikole Tesle u Zagrebu.

Manifestacija Tesla&friends 2019. održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Veleposlanstva Republike Češke u Republici Hrvatskoj, Turističke zajednice grada Zagreba, visokog učilišta Rochester Institute of Technology Croatia, Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO te Grada Zagreba, koji je pokrovitelj i partner događanja.

Bez komentara

Ostavi komentar