Isprobaj svoje opanke! Made in: KPD „Sveta Klara“

2
849

U novozagrebačkom naselju Sveta Klara, odmah uz školu i preko puta nogometnog igrališta i župne crkve smjestio se Društveni dom koji je to u svakom smislu riječi. Dom je to svetoklarskih mažoretkinja, vatrogasaca i mnogih drugih građanskih udruga. Među svima njima, kontinuirano već 30 godina djeluje Kulturno prosvjetno društvo „Sveta Klara“. Veselo, rasplesano i raspjevano društvo uz pratnju svojih tamburaša njeguje folklornu baštinu Republike Hrvatske.

foto: Denis Vidić

Posebno su ponosni na svoju dječju skupinu koja broji 50-ak članova i već nekoliko godina nastupa na Završnoj priredbi Smotre folklornih amatera grada Zagreba, što potvrđuje njihovu izvrsnost ocijenjenu od strane renomiranih stručnjaka s područja folkloristike. Na repertoaru imaju koreografije dječjih igara, pjesama i plesova Slavonije, Moslavine, Turopolja, Korduna, Kaštela i Hercegovine te brojne vokalne i vokalno-instrumentalne uspješnice.

dizajn: Antun Božić, foto: Denis Vidić

 

Ništa manje važne nisu ni ostale skupine u društvu, pa tako odrasla folklorna skupina dugi niz godina broji kvalitetne nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu prezentirajući bogatstvo tradicijskih pjesama i plesova te narodnih nošnji Slavonije, Srijema, Posavine, Bilogore, Turopolja, Korduna, Ogulina, Like, Ražanca, otoka Murtera kao i Hrvata iz Janjeva i Gradišća. Redovito nastupaju i kao folklorni zbor koji njeguje vokalnu i vokalno-instrumentalnu baštinu svih hrvatskih krajeva, pri čemu posebnu pozornost posvećuju stručnom i autentičnom prikazu različitih stilova i tehnika folklornog pjevanja. Dječja i odrasla skupina kao i folklorni zbor djeluju pod budnim okom etnologa Antuna Božića već 10 godina.

foto: Denis Vidić  

Tamburaški orkestar društva već 5 godina vodi glazbenik Mislav Bobić, a osim što su pratnja malim i velikim folklorašima, tamburaši sviraju brojne instrumentalne skladbe inspirirane tradicijskom glazbom te zabavne tamburaške skladbe zbog čega u ovom društvu zabave nikada ne nedostaje. Upravo zbog 5 godina rada voditelja tamburaša, 10 godina rada voditelja pjevanja i plesa te 30 godina kontinuiranog djelovanja Društva, u studenome 2018. godine održali su svečani obljetnički koncert simboličnog naziva Pet, deset, trideset… Tom prigodom, predsjednik društva Ilija Bikić, voditeljima ali i istaknutim članicama i članovima te bivšim dugogodišnjim članovima koji su na bilo koji način pridonijeli radu društva, kao i svojim prethodnicima, uručio je priznanja i poklone istaknuvši kako je ponosan i zahvalan svima koji su odvojili slobodno vrijeme za amatersko bavljenje folklorom, jer kako je svojevremeno istaknuo i cijenjeni hrvatski etnograf i muzikolog Vinko Žganec „Neiscrpiva je dubina narodne duše iz koje izvire istina koja se ne može nadmudriti, dobrota koja se ne može naplatiti i ljepota koje se ne možeš zasititi“.

foto: Denis Vidić  
foto: Denis Vidić  

NASTUPI, NAGRADE, PRIZNANJA:

U proteklih 30 godina Kulturno prosvjetno društvo Sveta Klara nastupilo je na preko 1800 nastupa diljem Hrvatske i inozemstva i to u različitim oblicima predstavljanja – od folklornog zbora, preko nastupa plesne skupine, dječje skupine, tamburaškog orkestra, dramske i etno sekcije. Iza njih su i mnoge nagrade od kojih posebno izdvajaju GrandPrix festivala Maleshevo sings and dances u Bugarskoj u konkurenciji od 23 društva iz cijeloga svijeta te srebrnu plaketu na natjecanju folklornih zborova Republike Hrvatske, kao i niz priznanja i nagrada za najljepše tradicijsko ruho, najbolju izvedbu, najbolju koreografiju…

ZANIMLJIVOSTI:

KPD Sveta Klara umjesto 86 proslavilo 30 godina djelovanja.

Kontinuirano djelovanje društva se može pratiti od 1988. godine, ali folklorna djelatnost u Svetoj Klari seže u prvu polovicu 20. stoljeća, točnije u 1932. godinu, kada je osnovano Društvo „Gruda“. Godine su nosile svoje, mijenjali su se Upravni odbori, mijenjali su se i nazivi. Društvo „Gruda“ 1946. godine mijenja naziv u KUD „Tomo Maretić“ , a 1967. godine prestaje s radom. Gotovo 20 godina u Svetoj Klari nije postojalo folklorno društvo, pa je 1988. godine grupa entuzijasta odlučila obnoviti rad folklornog društva Tomo Maretić i preimenovati ga u KUD „Mirolav Mrkša“. To društvo, sada već četvrti puta promijenjenog naziva – KPD Sveta Klara – djeluje i danas. Zbog raznih povijesnih okolnosti, posebice dvadesetogodišnje stanke, aktualni Upravni odbor društva donio je odluku da će se kao relevantna godina osnivanja uzeti 1988. jer od tada se može kontinuirano pratiti rad Društva.  

Osnova za umjetničko oblikovanje folklora je uvijek terenski rad

             Ono čime se KPD Sveta Klara posebno ponosi i po čemu se razlikuje od mnogih folklornih društava jest tijesna suradnja s terenom. Niti jedna folklorna koreografija dječje i odrasle skupine u posljednjih deset godina nije osmišljena bez odlaska na teren njihova voditelja. To rezultira umjetnički oblikovanim autentičnim obrascima tradicijskih igara, pjesama i plesova. Najčešće se radi o prikazu folklorne baštine samo jednog mjesta u kojem voditelj provede istraživanje, a osim što istraživani materijal primijeni u scenskim prikazima, nerijetko o folkloru istraživanog mjesta objavi i stručni tekst. Na taj način, ne samo da se folklor istraživanih mjesta etnografski zapisuje, nego se i revitalizira na folklornoj sceni, zbog čega su kazivači s terena uvijek zahvalni i spremni pomoći društvu na način da posude vlastite narodne nošnje, ali i dođu na nastupe i pomognu s odijevanjem, pa svetoklarski folkloraši iz prve ruke saznaju sve o pravilnom odijevanju nošnje, načinu slaganja oglavlja i mnoge druge korisne stvari.

Ono čega nema, sami naprave

             U fundusu društva postoji mnoštvo narodnih nošnji Turopolja, posebice Svete Klare, ali i izrađenih nošnji ili dijelova nošnji Korduna, Slavonije, Gradišća, Janjeva, Bilogore, kao i dječjih nošnji Korduna, Kaštela, Hercegovine, Slavonije i Turopolja. Najveći problem predstavlja tradicijski nakit, ali zato postoji etno-sekcija društva koju vodi Nevenka Horvat, ujedno i garderobijerka društva. Na radionicama etno-sekcije, članice i članovi društva izradili su nakit za pjesme i plesove Korduna, Bilogore, Ogulina, Slavonije, Turopolja, Janjeva… Sve to rade prema tradicijskim predlošcima s terena, a osim toga, neprestano obnavljaju tradicijski nakit Svete Klare (muške podgutnice, ženske mašne, kraluže, škude, naušnice…). Posebno su ponosni na svoje rekonstrukcije zaboravljenog svetoklarskog ženskog nakita kravatlina koji će u nešto manjem obliku uskoro početi proizvoditi i kao suvenir koji će poklanjati na svojim gostovanjima.

             Utorkom i četvrtkom od 19.00 do 23.00 Društveni dom u Svetoj Klari postaje prava oaza folklornog bogatstva. Svetoklarski folkloraši pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže uz moto: „Isprobaj svoje opanke! Pjevaj, pleši, putuj s nama!“

Tekst napisao: Antun Božić, bacc. etnologije i kulturne antropologije

2 Komentari

  1. U ovo sam društvo prvi puta došla 1989 godine, na poziv gospodina Martinjak Stjepana. Nije mu trebalo puno da me nagovori, mladu snahu svetoklarsku, iza teške bolesti…. Naime, malo je falilo da ne izgubim lijevu nogu. Ta će mi noga , svih ovih godina dobro služiti, za drmeš pogotovo. Hvala Gospodinu Martinjaku, usadio mi je ljubav za Turopolje, tradiciju i njeno blago. Hvala i mom prvom plesnom partneru Kos Nineku!

    • Hvala Vam na komentaru poštovana Gordana. Sigurni smo da s gospodinom Ninekom stoji mnogo plesova pred vama zahvaljujući dr. Martinjaku! Hvala mu!

Ostavi komentar