Wall Street pao nakon poruka čelnika FED-a

0
295

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica znatno pale jer su nakon poruka predsjednika Feda Jeromea Powella splasnula očekivanja da će američka središnja banka već u srpnju smanjiti kamatne stope.

Dow Jones oslabio je 179 bodova ili 0,67 posto, na 26.548 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,95 posto, na 2.917 bodova, a Nasdaq indeks 1,51 posto, na 7.884 boda.

Pad cijena dionica posljedica je suzdržanog govora predsjednika Feda Jeromea Powella na jednom skupu o mogućnostima smanjenja ključnih kamatnih stopa.

Powell je kazao da Fed razmatra da li nesigurnost po pitanju američkih carina, sukob SAD-a s trgovinskim partnerima i slabljenje inflacije zahtijevaju smanjenje kamata.

Powell je također istaknuo da je Fed nezavisan i izoliran od kratkoročnih političkih pritisaka, čime je odgovorio na prethodne poruke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji je pozvao središnju banku da smanji kamate za pola postotnog boda i kazao da Fed „ne zna što radi”.

James Bullard, predsjednik ogranka Feda u St. Louisu, kazao je, pak, u intervjuu za Bloomberg kako smatra da Fed ne treba smanjiti kamate za pola postotnog boda na sjednici u srpnju.

„Powell i Bullard dali su naslutiti da možda neće biti nikakvog smanjenja kamata u srpnju, što je razočaralo ulagače”, kaže Peter Tuz, predsjednik tvrtke Chase Investment Counsel.

Nakon prošlotjedne sjednice, čelnici Feda poručili su da će ‘djelovati prikladno’ kako bi održali rast gospodarstva, što je potaknulo špekulacije da bi Fed do kraja ove godine mogao smanjiti kamate i za 0,50 postotnih bodova.

Zahvaljujući tome, prošloga su tjedna cijene dionica na Wall Streetu snažno porasle, pri čemu je S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu u povijesti. No, sada je optimizam ulagača splasnuo.

Podršku tržištu pružala je posljednjih dana i nada ulagača da će se na skupu G20 najvećih svjetskih gospodarstava krajem ovoga tjedna Trump sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i da će se trgovinski pregovori nastaviti nakon višetjednog zastoja.

No, po tom pitanju nema ništa novog, pa je splasnuo optimizam ulagača u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

„Prošloga je tjedna bilo puno nade da će skup G20 rezultirati nečim pozitivnim. No, kako se taj sastanak približava, optimizam pomalo splašnjava”, kaže Tuz.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih 10 cijene su dionica jučer pale, a najviše u tehnološkom i komunikacijskom sektoru.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Frankfurtski DAX indeks skliznuo je 0,38 posto, na 12.228 bodova, a pariški CAC 0,13 posto, na 5.514 bodova. Londonski FTSE ojačao je, pak, 0,08 posto, na 7.422 boda.

Bez komentara

Ostavi komentar