Muzej iluzije se proširio u Ljubljanu i Beč

23 Srpanj 2017

Nakon Zagreba i Zadra, Muzej Iluzije se kroz model franšize proširio i u Ljubljanu, a početkom ovog tjedna i u Beč.

Odlična turistička priča kao i kvalitetni dodatni zabavni i turistički sadržaj Muzej Iluzije, dokaz je kako poslovni model privatnih muzeja može funkcionirati, dapače, funkcionira odlično, čak i van naših granica kroz model franšize. Stalno ističem kako motiv dolaska turista nije smještaj, nego kvalitetan, raznolik i autentičan sadržaj turističke destinacije.

Muzej Iluzija, koji je od prošle godine i u Zadru, pokazao se upravo kao odlična turistička i zabavna atrakcija, te je svakako dodatno proširio bogatu turističku ponudu Zadra i okolice. Prošle godine u Zadru je muzej privukao oko 50.000 posjetitelja, što su izvrsni rezultati, pogotovo kada znamo da se većina posjeta dogodi kroz tri ljetna mjeseca. „Zadar je turistički grad koji svake godine ima sve više i više dolazaka i noćenja, te je bio logičan sijed da otvorimo Muzej Iluzija i u Zadru. Proizvod najbolje funkcionira u ljetnim mjesecima, iako je muzej otvoren tijekom cijele godine. Tako već od travnja počinje sve veća gužva pa sve do polovice listopada. Tijekom godine imamo razne evente i događanja, kao i kreativne radionice. Sve je super, turisti su zadovoljni, samo što je ipak to polugodišnji proizvod. „ ističe Roko Živković iz Muzeja Iluzije te dodaje kako je najvažnije da posjetitelji iz muzeja izlaze sretni i nasmijani, a to govori i prosječna ocjena na TripAdvisoru koja iznosi 4.90.

ilu5

Zanimljivo kako je Muzej Iluzija u Ljubljani kao i novootvoreni u Beču funkcioniraju kroz franšizu, a kako ističe Živković postoji konkretni interesi i iz drugih zemalja Europe. „Vidjeli smo da ima prostora za širenjem, te odabrali model franšize kao nama najprihvatljiviji. Kroz franšizu u suradnji s partnerom nudimo mu pomoć kroz sve faze, od prvog kontakta, knjige standarda, edukacije zaposlenika, sve do otvorenja kao i kasnije kroz cijeli proces razvoja. To je neki proces od godinu dana.“ ističe Živković te dodaje kako su se sva četiri muzeja pokazala kao hit na tržištu kao i najatraktivniji muzeji u svojim gradovima. No, kako bi cijela stvar bila samoodrživa i uspješna potrebno je puno truda.

Kako ističe Živković, poslovni model funkcionira, no jako je zeznut. „Da bi proizvod uspio, mora biti jako dobra priča i proizvod, dobra distribucija, proizvod za široku ciljnu skupinu – kombinacija pet-šest stvari je potrebno da se posloži, inače cijela priča nije isplativa. Također, Muzej ima i dodatni prihod kroz suvenire i didaktičke igračke za koje smo i distributeri.“ govori Živković te za kraj ističe kako je u planu daljnje širenje kako u Hrvatskoj, tako i van granica Lijepe naše. Muzej Iluzija je jedinstven proizvod na svijetu i kao takav pruža veselje i zabavu ljudima, a sukladno tome je i odličan kvalitetan i drugačiji turistički sadržaj u svakom destinaciji.

Važno je za istaknuti kako je Muzej Iluzija privatna investicija te kako su svojim kvalitetnim radom pokazali kako bi svi muzeji trebali poslovati, pogotovo muzeji u vlasništvu Države koji imaju puno više resursa. Upravo se tu najbolje vidi razlika između privatnih muzeja te Državnih koji imaju siguran način financiranja, nemaju imperativ zarade niti koliko posjetitelja ih posjeti, dok su privatni muzeji tvrtke koje se bore na tržištu da bi preživjele i svakako im je stalo do svakog posjetitelja i svake kune. Da, i u ovoj jednadžbi svakako treba spomenuti kako privatni „muzeji“ imaju PDV 25 % kao i svi ostali, dok Državni muzeji ne.

Također, nažalost ono što je najvažnije, muzeji pod kapom Države ( čast iznimkama ) ne rade na promociji i popularizaciji kulture i svojih postava, te često niti ne rade vikendom, što je apsurdno jer upravo vikendom trebaju raditi zbog turista kao i domaćih posjetitelja.

Hrvatska – država s „tisuću„ muzeja

Muzej Iluzija je odlična turistička priča koja je obogatila hrvatsku turističku ponudu te se iskreno nadamo kako će njihov uspjeh biti smo poticaj za otvaranje sve više specijaliziranih muzeja u Hrvatskoj, mjesta na tržištu ima za sve.

Naša najveća turistička prednost je naša nevjerojatna raznolikost i autentičnost. A upravo motiv putovanja je upoznavanje novih načina i kultura življenja. Pitam se, zašto nemamo na stotine privatnih muzeja za sve naše nevjerojatne turističke, povijesne, kulturne, autentične... priče?

Moramo pričati naša autentične priče i ponositi se njima, muzeji daju dodanu vrijednost, nude kvalitetan sadržaj te pričaju tisuće priča o našoj povijesti, kulturi, baštini, inovacijama, identitetu.

Turistički djelatnici i domaćini – Vi ste ambasadori hrvatskog turizma

Svakako preporučujem da doživite Muzej Iluzija, a svojim gostima, kako domaćini u obiteljskom smještaju tako i hotelijeri, preporučite Muzej Iluzija kao odličnu turističku atrakciju jer motiv dolaska nisu hoteli niti apartmani, nego kvalitetan sadržaj i doživljaj destinacije. Gosti će Vam biti zahvalni te će se sljedeće godine vratiti u turističku destinaciju, a vratit će se u vaš smještaj.

I za kraj, evo jedne “iluzije”. Sve je super i sve je za pet. Opet imamo rekordnu turističku sezonu, rast broja noćenja i dolazaka, sve odlično funkcionira, sve je super... samo nažalost imamo nikada manju turističku potrošnju.

Izvor: hrturizam.hr

Neno H

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se