Čudo koje treba pogledati!

31 Siječanj 2018

To je rijedak događaj koji su neki počeli zvati "super plavi krvavi mjesec". Plavi mjesec će se održati 31. siječnja. Mjesec će izgledati veći, svjetlije će zračiti i imati crvenkastu svjetlost, pa stoga i nadimak "plavog krvavog mjeseca". Posljednji put kada su se ta tri mjesečeva događaja dogodila istodobno bilo je 30. prosinca 1982. godine. Ukupna mjesečeva pomrčina će se dogoditi kada je Mjesec najbliže Zemlji u svojoj orbiti koja se kreće između sunca i mjeseca, sprečavajući da sunčeva svjetlost dopre do Mjeseca. Jednostavno se događa da bude plavi mjesec, ili drugi puni mjesec mjeseca, kao i takozvani supermjesec, jer je pun mjesec bliži Zemlji, izgledajući veći i svjetliji od njegove normalne veličine. Sljedeća mračna pomrčina plavog mjeseca tijekom supermjeseca neće se ponoviti sve do 2037. godine.

tajmahalmoonlead 866x487

Širom svijeta, ljudi će se okupiti kako bi uhvatili pomrčinu, od planetarija u New Delhiju do Astronomskog muzeja u Taipeiu.

Prema NASA-i, ukupna pomrčina Mjeseca će trajati oko 1 sat i 16 minuta, a započeti će na Zapadnoj obali oko 4:51 ujutro, u trajanju do oko 6:07 sati (P.T.). Istočna obala, istočna Južna Amerika, zapadna Afrika i dijelovi Europe neće imati jasan pogled na ovu mjesečevu pomrčinu. No, pomrčina će biti u punom prikazu u Australiji, Hong Kongu, Japanu, Indoneziji i Tajlandu, a djelomično gledajući u Indiji.

Neno H

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se