Crnogorski ministar: Prevlaka nije otvoreno pitanje

14 Ožujak 2017

Crna Gora i Hrvatska dvije su prijateljske zemlje s bliskom suradnjom na temama u obostranom interesu, a razgraničenje na Prevlaci nije otvoreno političko pitanje, rekao je za Hinu crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Razgraničenje na Prevlaci za nas nije otvoreno pitanje u političkom smislu. Imamo protokol o privremenom režimu iz 2002. koji se bez većih problema provodi u praksi. Dvije zemlje o ovom pitanju razgovaraju otvoreno, konstruktivno, u prijateljskoj atmosferi i ako ne uspijemo sami doći do obostrano prihvatljivog rješenja, definirat ćemo načn za zajednički nastup pred međunarodnim institucijama, izjavio je Darmanović. 

Pozdravio je nedavno pokretanje Jadranske trilaterale, Hrvatske, Albanije i Crne Gore, usmjerene na jačanje suradnje u integracijskim procesima, gospodarstvu i sigurnosnim pitanjima. Inicijativu je pokrenula Hrvatska. 

Prvenstveno se radi o potrebi da se suradnja triju jadranskih država, sadašnjih i buduće članice NATO-a, koje dijele zajedničke vrijednosti i imaju odlične odnose, produbi i obogati konkretnim aktivnostima i projektima koji će pridonijeti stabilnosti, sigurnosti i ekonomskom napretku regije, kaže Darmanović. Naglasio je da je nakon nedavnog inicijalnog sastanka u Splitu, Jadranska trilaterala sada i formalni regionalni mehanizam suradnje.

Prihvaćen je hrvatski prijedlog da se u energetici zajednički nastupi prema Europskoj komisiji i traži da se Jadransko-jonski plinovod ponovno uključi na listu projekata od zajedničkog interesa, što daje prednost u korištenju fondova EU-a, rekao je crnogorski ministar.

Predviđeno je i jačanje zajedničkog angažmana triju zemalja u razvoju turizma i prometne infrastrukture, i u tom smislu podržana je izgradnja Jadransko-jonske autoceste, zaključio je crnogorski ministar.

 

Autor: Agencije/HR News

HR News

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se