Pojedinci naplaćuju nezakonito odlaganje otpada u Zagrebu?

11 Svibanj 2018

Na konferenciji za novinare na kojoj su govorili Branko Cindro, vijećnik gradske četvrti Pešćenica, Vladimir Andrić, predsjednik GV HSLS-a Grada Zagreba i Mirko Budiša predsjednik Savjeta za zaštitu okoliša i prirode GV HSLS-a Grada Zagreba pozvane su gradske službe, inspekcije zaštite i okoliša te policija da se ozbiljnije pozabave s divljim odlagalištima otpada i onima koji ih stvaraju.

Istaknuto je kako pojedinci naplaćuju nezakonito odlaganje otpada te na kriminalni način devastiraju prostor, ugrožavaju okoliš, prije svega podzemne vode i jedinstveni zagrebački zaštićeni prirodni rezervat na Savici. Također, rečeno je je kako su ti pojedinci spaljivali otpad a radi se glomaznom, medicinskom i drugom otpadu ugrožavajući zdravlje ljude na ovom prostoru kako bi dobili dodatni prostor za navoženje novog otpada. Na konferenciji se navodi kako je samo u prošloj godini JVP GZ intervenirala 22 puta u gašenju požara na ilegalnim odlagalištima na Savici. Smatra da je vrijeme da se tim pojedincima prestane gledati kroz prste i da se svaki sljedeći pokušaj stvaranja ilegalnih odlagališta drastično kazni.

IMG 20180510 094625

Budiša je podsjetio kako je HSLS više puta tražili da se započne sa sanacijom odlagališta opasnog gudronskog otpada Savica –Šanci. Na ovom odlagalištu je odloženo desetak ili više desetaka tona opasnog gudronskog i drugog otpada i predstavlja izravnu prijetnju vodocrpilištu Strmec koje se nalazi na oko 400-500 m zračne linije udaljenosti i putem kojeg se opskrbljuje pitkom vodom cijeli istočni dio Grada Zagreba. Prava katastrofa bi bila da onečišćene otpadne vode s ovog odlagališta uslijed potresa ili nekih drugih okolnosti dopru do ovog vodocrpilišta.

Istaknuo je kako problem divljih odlagališta i odlagališta opasnog gudronskog otpada treba biti obrađen i u PGO- Grada Zagreba, što sada nije bio slučaj, te naglasio kako je Pešćenica kao gradska četvrt dodatno opterećen i muljem iz uređaja za obradu otpadnih voda, te Gradu predložio da napravi vlastiti akcijski plan za upravljanje s muljem po kojem će postupati sve dok se ne izradi takav nacionalni Plan po kojem će Grad Zagreb kao i sve JLS biti dužan rješavati problem mulja.

Neno H

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se