Opasno smetlište Kerepovac od katastrofe spašavali direktor i radnici

20 Srpanj 2017

Kada je vatra u popodnevnim satima u ponedjeljak stigla do Karepovca, tamo nije bilo nijednog vatrogasca. Svi su već bili raspoređeni na požarište u Žrnovnici gdje je bilo posebno kritično i gdje se spašavala kuća po kuća.

Požar su dočekali direktor Miro Delić i deset radnika. Čuli smo se s njim u tim dramatičnim trenucima. Jedva smo žive glave izvukli, kazao je Delić za Index

"Vatra se sjurila s padina Mosora preko Žrnovnice, Kučina i Mravinaca za nekih pola sata. Branili smo Karepovac na sjeveroistočnoj strani buldožerima i cisternama. U jednom trenutku nalet vjetra prebacio je požar iza naših leđa, našli smo se u okruženju. Sa strojevima i cisternom izvukli smo se u posljednjoj sekundi protupožarnim putem na jugoistočni dio odlagališta. Zapaljenje smeća je bilo najkritičnije. Požar se proširio na 30, 40 metara. Oko 9 i pol uspjeli smo se ponovno probiti do smeća koje je gorjelo. Bilo je nevjerojatno. Nije se vidjelo metar ispred nosa od gustog dima i smeća koje je gorjelo, bure koja je digla prašinu. Tu smo noć oko tisuću kubika zemlje doveli. Do pet ujutro smo radili u tom dimu i smradu", ispričao nam je Delić.

"Na Karepovcu smo bili sami. Vatrogasce smo zvali, ali su bili zauzeti na drugim lokacijama. Ostalo je nas desetak s tri buldožera i dvije cisterne. Taj dim je toliko gušio, polijevali smo se vodom iz cisterne da bi mogli funkcionirati. Teško je ovo bilo uopće opisati. Nevjerojatni uvjeti. Reflektori punom parom rade, ali se ništa ne vidi. Svaka čast ljudima koji su radili 24 sata bez prestanka. Ovaj požar da se proširio u širinu i dubinu, to bi bilo pitanje što bi bilo i kako", kazao nam je direktor Čistoće.

Zapovjednik JVP-a Split: "Jedno je vozilo ostalo u gradu"

Na Karepovcu je bio i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Split Ivan Kovačević pa je upitan kako to da je jedno tako važno područje ostalo bez vatrogasaca.

"Radimo po prioritetima. Karepovac je svakako jedan od najvažnijih prioriteta, ali kad imamo preko tisuću kuća koje gore, sve raspoložive snage otišle su tamo. Jedno je vozilo ostalo u Splitu, za sigurnost grada, kasnije je ono i ubačeno kada je požar došao do Kile i Mejaša. Nismo bili na Karepovcu, kao ni na desetke drugih mjesta. Srećom, nije se ništa dogodilo, možda se nešto moglo dogoditi. Sve snage su gasile požar u Žrnovnici", pojašnjava Kovačević za Index.

Sjeća se da je 2001. godine bio sličan katastrofalan požar koji je završio svoj razorni put u Solinu.

"Rijetko se događaju takvi scenariji, ali se događaju. Ovaj požar nismo gasili, bilo je isključivo spašavanje. Požar smo počeli gasiti jučer. Morate znati da je požar prošao kroz sedam naselja i zaustavio se tek u predgrađu Splita. Kada vam gori 1.500 stambenih objekata, onda tu nema gašenja, već isključivo spašavanja", kaže Kovačević.

"Da smo imali 500 vozila, sva bi bila u Žrnovnici"

Javna vatrogasna postrojba branila je tako Split jednim vatrogasnim vozilom. A bilo je još jedno u rezervi na Marjanu.

"Za ovakvu situaciju nema resursa i kapaciteta. Mi smo mogli imati još 500 vozila. I sva bi bila angažirana u Žrnovnici. Jer tu je svaka kuća trebala imati svoje vozilo. Koliko god imali vatrogasne tehnike, vi ne može sve predvidjeti i pokriti ovakvu situaciju. Vatrogasne intervencije su improvizacija. Nudili su nam cisterne, neke smo koristili, ali ne previše. Pogledajte kakav je taj teren u Žrnovnici. Nabijene kuće, na kosini, uske ulice, ako imamo jedno vozilo više, stvaramo gužvu. Najbitnija je koordinacija, a tu smo dobro ekipirani. Mislim da smo dobro odradili i da nema žrtava. Evo podatak. 750 vatrogasaca je bilo uključeno. Da je nas 750 šetalo tri dana po Rivi, netko bi uganuo nogu. A ovdje smo imali 10-ak ispiranja očiju", smatra Kovačević.

 

Autor: Agencije/HR News

HR News

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se