Mještani Donje Lomnice se ne daju: novi datum i mjesto prosvjeda!

08 Listopad 2017

Nakon što su im pod sumnjivim okolnostima otkazali dozvolu za
lokaciju prosvjeda, organiziran je novi datum i mjesto prosvjeda, javili su nam danas građani mjesta Donja Lomnica.
Prosvjed će se održati u nedjelju, 15.10.2017. godine
u 15 sati na Trgu Stjepana Radića u Velikoj Gorici.

 

Podsjetimo:

Mještani Donje Lomnice, mjesta između Zagreba i Velike Gorice s jedva 1.700 stanovnika, već se dugo očajnički bore kako im tik uz kuće ne bi niknula asfaltna baza. Iako je peticiju protiv gradnje te baze potpisalo 7.500 tisuća mještana Donje Lomnice i okolice, izgradnja projekta austrijskog Strabaga najnormalnije se nastavlja. Ali nastavlja se i otpor građana koji su u subotu, 30. rujna, planirali održati još jedan veliki prosvjed kako bi upozorili na problem s kojim se suočavaju. Prosvjed je bio zakazan na prostoru Tržnog centra u obližnjoj Velikoj Gorici te je vlasnik prostora, tvrtka poznatog velikogoričkog poduzetnika Željka Žužića dozvolila da se na njegovom prostoru održi prosvjed. Međutim, nakon što je prošlog tjedna emisija Potraga RTL televizije emitirala prilog o njihovoj borbi, koji je izazvao popriličan interes šire javnosti, dozvola za održavanje prosvjeda naprasno im je ukinuta.

lomnica1

Krešimir Smolković (FOTO: Lupiga.Com)

„Nakon emitiranja priloga nazvao me direktor Tržnog centra i rekao da, nažalost, mora povući dozvolu za održavanje prosvjeda, jer mu je tako naređeno“, izjavio je za portal Lupiga Krešimir Smolković, prvi susjed asfaltne baze u izgradnji i jedan od organizatora prosvjeda. Takvim potezom manevarski prostor im je sada bitno sužen, pa su mještani bili primorani tražiti novo mjesto prosvjeda.

 

Projekt je Strabag počeo planirati još 2005. godine, a studija o utjecaju na okoliš izrađena je tek 2010. godine, a potom je projekt od lokalnih vlasti bez problema dobio i lokacijsku i građevinsku dozvolu. Mještani tvrde da njih oko izgradnje Strabagove asfaltne baze nitko nije ništa pitao te da se sve odigravalo u apsolutnoj tajnosti kako bi se izbjegli njihovi prigovori. Za studiju o utjecaju na okoliš kažu da je katastrofalno loša i najavljuju da će se boriti svim snagama da im se ovo, kako kažu, „čudovište“ ne pojavi u susjedstvu i na terenu koje je vodozaštitno područje. Pozivaju se na Aarhušku konvenciju, međunarodni pravni akt kojim se utvrđuju prava u vezi s okolišem kao pouzdana osnova za uključivanje građana u politike okoliša i nalaže sudjelovanje javnosti u odlučivanju i pristupu pravosuđu u pitanjima okoliša.

strabag donja lomnica

Asfaltna baza u izgradnji, u pozadini kuća koju je kupio Strabag kako bi riješio problem prvog susjeda, tik do nje je Smolkovićeva kuća (FOTO: Lupiga.Com)

„Asfaltna baza, pogotovo, asfaltna baza 160-satnog kapaciteta, gdje vi grijete bitumen, nužno ispušta kancerogene supstance, i tu prestaje bilo kakva eventualnost, tu počinje matematika, ako je to netko spreman napraviti ljudima deset metara do prvih prozora, onda tu prestaje svaka rasprava. Ja vas pitam, kako je moguća sramota koja se zove Studija o utjecaju na okoliš gdje taj moment uopće nije spomenut“, rekao je za Potragu (prilog možete pogledati na ovom linku) fizikalni kemičar Stanko Uršić, dok je liječnica u lokalnoj ambulanti, Ana Brebrić, iskazala strahovanje da bi se radom ovakve asfaltne baze mogao povećati broj nekih oboljenja, poput karcinoma ili astme. Istovremeno predstavnici Strabaga tvrde kako njihov dimnjak „neće ispuštati ništa štetno“ te da je sasvim normalno da se ovakve asfaltne baze rade u naseljima.

Smolković kaže kako su probali uložiti žalbu na izdavanje građevinske dozvole, jer, kako Lomničani tvrde, za izdavanje građevinske dozvole nije bilo nikakvih obavijesti, niti je bio obaviješten bilo tko od zainteresiranih stranaka. No, žalbu je Grad odbio tvrdeći da je Strabagov projekt od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku

Mještani su se okupili i u grupi na Facebooku gdje razmjenjuju informacije i pripremaju prosvjed.

 

 

 

Neno H

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se