Regije

 • 16
 • Pro

Ministarstvo turizma je u petak, 8.prosinca 2017., donijelo Odluku o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih sredstava temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2017. godini. Gradu Novi Vinodolski odobreno je bespovratnih 600 tisuća kuna za IV. fazu uređenja plaže.

Od 2013. godine, dakle od prve prijave na Javni poziv Ministarstva turizma, realizirane su tri faze, koje su rezultirale novim plažnim površinama na oko 500 metara dužine, postavljena je nova komunalna oprema, te novi atraktivni sadržaji.

Izrezak novi 2

Svaka od prethodne 3 realizirane faze imala je svoje specifičnosti. U prvoj su fazi postavljena dva sanitarna čvora s odvojenim ulazima za žene, muškarce i osobe s invaliditetom. U drugoj je fazi postavljen prvi touch screen info terminal, koji nudi sve informacije koje posjetitelju mogu zatrebati. Treću je fazu obilježila izgradnja rampe za invalide i postavljanje lifta za ulaz more osoba s invaliditeom, te postavljanje Steora pametne klube s 2 usb utora za punjenje, mogućnosšću pametnog punjenja i besplatnim internetom.

Posebnost IV.faze je uređenje i opremanje rekracijske zone koja će se sastojat od polivalentnog prostora za relaksaciju i vježbe agilnosti, streetworkout elemenata tzv.kaveza, te tri sprave za vanjski fitness.

Izvor: otvoreni portal

 • 12
 • Lis

Na krilima iznimne popularnosti i uspjeha Backo Mini Express se proširuje i uskoro postaje peta najveća maketa željeznice jugoistočne Europe

Backo Mini Express, najveća maketa željeznice jugoistočne Europe postavljena u Gundulićevoj ulici br. 4, postala je jedan od najprepoznatljivijih turističkih sadržaja hrvatskog glavnog grada i to svega u dvije godine od kada je počela s radom.

BACKO 232 Large

Dječački snovi vrhunskog maketara Antuna Urbića Backa, te naganjanje malih vlakova u početku na tavanu obiteljske kuće, prerasli su i dječaka i snove, te postali danas zaštitnim turističkim znakom i sadržajem ovog dijela jugoistočne Europe. Pet godine godine marljivog i napornog rada da bi umanjeni svijet željeznice, cesta, vozila, ljudi, Zagreba i ostalih gradova kroz koje putuju vlakovi postali hrvatska maketarsko – turistička stvatnost – urodili su plodom.

Backo Mini Express odmah po otvaranju zaradio je epitet najveće makete te vrste u jugoistočnoj Europi, a stalni porast turističkog posjeta, razlozi su za njezino proširenje i postavljanje na tron jedne od najvećih u Europi.

BACKO 110 Large

Backo Mini Express je plod marljivog rada petorice Zagrepčana, koji su stvorili pravi turistički raritet kontinentalnih prostora naše države, koji je 85 posto hrvatski proizvod. Po najvećoj maketi željeznice jugoistočne Europe, u Gundulićevoj ulici br. 4, u Zagrebu, na 75 četvornih metar prometuje više od 100 vlakova osam sati svakog dana na čak 1.050 metara tračnica.

Backo Mini Express trenutačno se proširuje i sadržajno obogaćuje na dodatnih 250 četvornih metara čime će postati peta najveća maketa te vrste u Europi – kazao je Antun Urbić Backo, idejni začetnik i vlasnik projekta, u povodu proširenja koji će Zagrebu donijeti titulu grada s jednom od najvećih maketa u Europi.

BACKO 99 Large

Uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba, Backo Mini Express dvije godine za redom sudjeluje u projektu Advent u Zagrebu, sa svojim blagdanskim sadržajem i programom. I iz godine u godinu bilježi izniman uspjeh kod domaćih posjetitelja doslovce od Konavla do Iloka, te rekordan posjet i interes kod stranih turista, koji se očekuju i ovog prosinca i blagdanskog vremena u Zagrebu. Najviše dolazaka Backo Mini Express od svog otvaranja do danas bilježi među gostima iz nama susjednih država, među kojima prednjače Slovenci, ali je bilo i posjetitelja iz Srbije te Bosne i Hercegovine.

Nakon turista iz regije, najviše smo evidentirali posjeta Nijemaca, te Austrijanaca, bilo je i Talijana, te Nizozemaca. Od prekooceanskih posjeta imali smo goste iz Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Čilea, te Južne Koreje, Indije, Kine i Australije -  ukratko gotovo iz svih država svijeta imali smo posjetitelje najveće makete željeznice jugoistočne Europe.  Razlozi popularnosti naših sadržaja na maketi su višestruki, a prije svega u obilju noviteta svake godine donosimo našim posjetiteljima – ocijenio je idejni začetnik projekta Backo Mini Expressa.

BACKO 86 Large

Najpopularniji sadržaj na maketi je Sljemenska skijaška staza, sa snijegom, skijašima, borderima, pratećim službama koje rade na održavanju staze, ali i ono što Sljemenu već dugo nedostaje – žičarom. Njoj su se divili čak i posjetitelji te natjecatelji utrke Snow Queen Trophy-a koji svoj sportski posjet hrvatskoj metropoli koriste i za obilazak makete u Gundulićevoj ulici br. 4.

Uz veliko skijalište, na maketi je postavljena je replika srca Zagreba točnije Tomislav trg na kojemu za vrijeme Adventa imamo i klizalište, kao preslik stvarnosti u našem umanjenom maketarskom svijetu. Naši mali i veliki posjetitelji mogu i sami voziti vlakove i njima upravljati na posebnoj maketi što je posebni dodatni sadržaj svim „vlakoljupcima“, a s proširenjem na dodatnih 250 četvornih metara patentirat ćemo popriličan broj dodatnih sadržaja, među kojima i prvi puta u ovom dijelu Europe dizalo za vlakove kojim ćemo ih prenositi s prizemnog kata makete u podrumski dio izložbenog prostora makete. 

BACKO 6 Large

 • 09
 • Lis

Uz bogat zabavno-glazbeni program Televizija Slavonije i Baranje proslavila je 25. godina uspješnog rada i to velikom rođendanskom proslavom u osječkom HNK.

Na proslavi su se okupili prijatelji Slavonske televizije od osječkih i hrvatskih političara, pa do poslovnih partnera i osoba iz javnog života. Svi oni mogli su, uz ostalo, uživati u izvrsnim nastupima Tereze Kesovije, Opće opasnosti, Gazda i osječkog benda Suzette.

25 godina STV 02

Najveće iznenađenje večeri, koje je uspješno držano u tajnosti sve do početka prijenosa uživo, bile su dodjele nagrada voditeljima i urednicima popularnih emisija. Tako je nagradu za Informativni program dobila  glavna urednica Slavonske televizije Antonija Tomasović, za talk show „Teme dana“ nagrađeni su voditelji i urednici Mario Ćutek i Marin Ćurić, a za poljoprivrednu emisiju „Poticaj“ voditelj i urednik Josip Dubrović. Za emisiju o kulturi „Ritam grada“ nagradu je preuzela druga polovica voditeljsko-uredničkog para Jelena Grgić, a nagrađen je i urednik sportske emisije „Pun pogodak“ Dario Andraković. Zabavno-glazbenu emisiju „Ošini po tamburi“, koja se emitira već pet sezona, vode Josipa Vukovski i Doris Matović te su i ove mlade voditeljice preuzele svoje nagrade, dok je za emisiju „Pravi igrači“ u kojoj uživaju najmlađi nagrada uručena Lori Vukušić.

25 godina STV 01

Na kraju večeri posebna je nagrada uručena i bendu Gazde, koji također ove godine slavi četvrt stoljeća rada.

Svi koji su svjedočili ovom spektakularnom događaju složili su se s tim da se tako glamurozne ceremonije, uz crveni tepih, sjajan ambijent HNK-a Osijek te prekrasne haljine i odijela zvijezda večeri ne bi posramile ni najveće nacionalne televizije.

25 godina STV 03

Glavna urednica programa Antonija Tomasović na Slavonskoj televiziji radi već 13 godina, i kad usporedi tadašnje stanje s ovim današnjim, kaže, promijenilo se mnogo toga:

„Nije bilo toliko emisija, pogotovo ne dnevnih, samo onih na tjednoj bazi. Nije bilo Tema dana, talk showa koji nam se pokazao jednom od najgledanijih emisija koju danas najviše volimo stvarati. Tada nije bilo čak ni Vijesti nedjeljom. Sada je mnogo više posla, a jedan od najznačajnijih pomaka prema naprijed je jutarnji program koji smo uveli prije tri godine, 1. prosinca 2014. Cijeli tjedan prije pokretanja nisam spavala, a evo nas već u četvrtoj sezoni. Na jutarnji program danas smo jako ponosni, uskočile su nam mlade snage i sada imamo prekrasan tim. Djevojke to odlično rade, a cijelu priču zaokružuju dnevni urednici Marin Ćurić i Jelena Grgić“, priča nam Tomasović.

„Pomaže nam to što smo se 2015. godine preselili u novi prostor u Istarskoj 2, koji je doista fantastičan. Ono što želimo je poboljšati to što imamo koliko god se može. Kad je o novitetima riječ, ove smo jeseni uveli svakodnevna javljanja uživo s raznih lokacija, uveli smo dva gosta u Teme dana te smo se povezali s kolegama iz Zagreba s nacionalnih televizija kako bismo imali i ono što Slavonce i Baranjce zanima i s nacionalne razine. Iza rođendana u jutarnji program uvest ćemo posebnu rubriku uz koju će Slavonci i Baranjci s nama moći naučiti plesati. Kolega Bojan Uranjek ima još ideja za emisije, ali ne smijemo vam još sve otkriti“, zaključuje Tomasović.

 • 08
 • Lis

Nakon što su im pod sumnjivim okolnostima otkazali dozvolu za
lokaciju prosvjeda, organiziran je novi datum i mjesto prosvjeda, javili su nam danas građani mjesta Donja Lomnica.
Prosvjed će se održati u nedjelju, 15.10.2017. godine
u 15 sati na Trgu Stjepana Radića u Velikoj Gorici.

 

Podsjetimo:

Mještani Donje Lomnice, mjesta između Zagreba i Velike Gorice s jedva 1.700 stanovnika, već se dugo očajnički bore kako im tik uz kuće ne bi niknula asfaltna baza. Iako je peticiju protiv gradnje te baze potpisalo 7.500 tisuća mještana Donje Lomnice i okolice, izgradnja projekta austrijskog Strabaga najnormalnije se nastavlja. Ali nastavlja se i otpor građana koji su u subotu, 30. rujna, planirali održati još jedan veliki prosvjed kako bi upozorili na problem s kojim se suočavaju. Prosvjed je bio zakazan na prostoru Tržnog centra u obližnjoj Velikoj Gorici te je vlasnik prostora, tvrtka poznatog velikogoričkog poduzetnika Željka Žužića dozvolila da se na njegovom prostoru održi prosvjed. Međutim, nakon što je prošlog tjedna emisija Potraga RTL televizije emitirala prilog o njihovoj borbi, koji je izazvao popriličan interes šire javnosti, dozvola za održavanje prosvjeda naprasno im je ukinuta.

lomnica1

Krešimir Smolković (FOTO: Lupiga.Com)

„Nakon emitiranja priloga nazvao me direktor Tržnog centra i rekao da, nažalost, mora povući dozvolu za održavanje prosvjeda, jer mu je tako naređeno“, izjavio je za portal Lupiga Krešimir Smolković, prvi susjed asfaltne baze u izgradnji i jedan od organizatora prosvjeda. Takvim potezom manevarski prostor im je sada bitno sužen, pa su mještani bili primorani tražiti novo mjesto prosvjeda.

 

Projekt je Strabag počeo planirati još 2005. godine, a studija o utjecaju na okoliš izrađena je tek 2010. godine, a potom je projekt od lokalnih vlasti bez problema dobio i lokacijsku i građevinsku dozvolu. Mještani tvrde da njih oko izgradnje Strabagove asfaltne baze nitko nije ništa pitao te da se sve odigravalo u apsolutnoj tajnosti kako bi se izbjegli njihovi prigovori. Za studiju o utjecaju na okoliš kažu da je katastrofalno loša i najavljuju da će se boriti svim snagama da im se ovo, kako kažu, „čudovište“ ne pojavi u susjedstvu i na terenu koje je vodozaštitno područje. Pozivaju se na Aarhušku konvenciju, međunarodni pravni akt kojim se utvrđuju prava u vezi s okolišem kao pouzdana osnova za uključivanje građana u politike okoliša i nalaže sudjelovanje javnosti u odlučivanju i pristupu pravosuđu u pitanjima okoliša.

strabag donja lomnica

Asfaltna baza u izgradnji, u pozadini kuća koju je kupio Strabag kako bi riješio problem prvog susjeda, tik do nje je Smolkovićeva kuća (FOTO: Lupiga.Com)

„Asfaltna baza, pogotovo, asfaltna baza 160-satnog kapaciteta, gdje vi grijete bitumen, nužno ispušta kancerogene supstance, i tu prestaje bilo kakva eventualnost, tu počinje matematika, ako je to netko spreman napraviti ljudima deset metara do prvih prozora, onda tu prestaje svaka rasprava. Ja vas pitam, kako je moguća sramota koja se zove Studija o utjecaju na okoliš gdje taj moment uopće nije spomenut“, rekao je za Potragu (prilog možete pogledati na ovom linku) fizikalni kemičar Stanko Uršić, dok je liječnica u lokalnoj ambulanti, Ana Brebrić, iskazala strahovanje da bi se radom ovakve asfaltne baze mogao povećati broj nekih oboljenja, poput karcinoma ili astme. Istovremeno predstavnici Strabaga tvrde kako njihov dimnjak „neće ispuštati ništa štetno“ te da je sasvim normalno da se ovakve asfaltne baze rade u naseljima.

Smolković kaže kako su probali uložiti žalbu na izdavanje građevinske dozvole, jer, kako Lomničani tvrde, za izdavanje građevinske dozvole nije bilo nikakvih obavijesti, niti je bio obaviješten bilo tko od zainteresiranih stranaka. No, žalbu je Grad odbio tvrdeći da je Strabagov projekt od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku

Mještani su se okupili i u grupi na Facebooku gdje razmjenjuju informacije i pripremaju prosvjed.

 

 

 

 • 21
 • Srp

Bjelovarsko-bilogorska županija još sanira posljedice klizišta na svojem području nastalih zbog velikih oborina prije dvije godine. 700 tisuća kuna uloženo je u njihovu sanaciju u Krivaji, u općini Berek, a sljedećeg tjedna trebala bi početi i obnova ceste koja je bila zatvorena.

 • 21
 • Srp

Grad Split na temelju Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda pozvao je građane da što prije prijave štetu od požara.

 • 20
 • Srp

Kada je vatra u popodnevnim satima u ponedjeljak stigla do Karepovca, tamo nije bilo nijednog vatrogasca. Svi su već bili raspoređeni na požarište u Žrnovnici gdje je bilo posebno kritično i gdje se spašavala kuća po kuća.

 • 19
 • Srp

Josip Jadrijević iz DVD-a Primošten upozorio je da njega i njegove kolege, koji se danima bore s požarima, muči to što nemaju dovoljno hidranata s vodom, ali ni dovoljnog broja vatrogasaca.

Stranica 1 od 20

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se