Ispiši ovu stranicu

U Europskom parlamentu u Bruxellesu konferencija o svetome Vlahu i Dubrovniku

13 Listopad 2016

Pred stotinjak sudionika zastupnica Dubravka Šuica organizirala je konferenciju Pod naslovom: „Dubrovnik: Valorizacija hrvatske nematerijalne kulturne baštine u europskom kontekstu – Godina svetoga Vlaha“. Time je predstavljen ne samo grad Dubrovnik nego i njegov zaštitnik sveti Vlaho kojemu je ova godina i posvećena.

Među sudionicima i gostima bili su hrvatski, estonski, slovenski i španjolski zastupnici, hrvatski veleposlanik u Belgiji te Andrej Plenković i Davor Ivo Stier, dosadašnji europski zastupnici i najvjerojatnije budući predsjednik i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske.

„Ova je konferencija primjer kojim hrvatska nematerijalna kulturna baština postaje dio europske kulturne baštine. Bila je to prilika pokazati kolegama u Europskom parlamentu i europskoj publici kako i koliko ste štuje sveti Vlaho u Dubrovniku i Hrvatskoj“, naglasila je zastupnica Šuica zahvalivši se svim sudionicima konferencije iz Dubrovnika kao i gostima Župe sveti Blaž iz Zagreba.

Na konferenciji je prikazan kratki filma redatelja Tonka Jovića „Grad na ruci - Dubrovnik“.

O svetome Vlahu u Navarri govorio je Antonio López-Istúriz White, španjolski zastupnik u Europskom parlamentu i glavni tajnik Europske pučke stranke ističući kako je sveti Vlaho zajednička baština koju slavimo, a Esteban Gonzáles Pons, potpredsjednik zastupničkog kluba EPP-a u Europskom parlamentu predstavio je vrednovanje svetoga Vlaha u Kraljevini Valenciji opisujući tradiciju blagoslova slatkiša u Španjolskoj kao i štovanje svetog Vlaha kao zaštitnika ne samo ljudi već i životinja. „U vremenima kada je Europa ugrožena bolešću populizma potreban nam je moderni sveti Vlaho i njegova milost“, poručio je zastupnik Pons.

Don Stanko Lasić govorio je o Svetome Vlahu i njegovoj ulozi u biskupiji i gradu Dubrovniku, ističući kako je sveti Vlaho simbol društvene pravednosti.

Maja Nodari,  povjesničarka umjetnosti i autorica većeg dijela elaborata o Festi svetoga Vlaha, upućenog od Ministarstva kulture UNESCO-u, predstavila je upravo značenje Feste svetoga Vlaha kao dijela UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine. Nadari je pozvala sve prisutne da dožive slavlje svetoga Vlaha u Dubrovniku.

Adriana Kremenjaš Daničić, predsjednica Europskog doma Dubrovnik, udruge koja je inicirala obilježavanje Godine svetoga Vlaha predstavila je ciljeve i očekivane rezultate Godine svetoga Vlaha kao i planove za skoro otvaranje ne samo Međunarodnog centra svetoga Vlaha već i muzej Feste svetoga Vlaha u Dubrovniku najkasnije do 2022. godine kada se slavi 1050. godišnjica Feste.

Okupljenima se obratio gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić poručivši kako će se muzej Feste otvoriti možda i ranije, već 2018. ili 2019. godine na vrlo atraktivnoj lokaciji grada, dok je župan Dubrovačko neretvanske županije, Nikola Dobroslavić konferenciju završio riječima da su građani Dubrovnika i svi štovatelji svetoga Vlaha uvjereni kako će ovaj zaštitnik kao i u dosadašnjih tisuću godina i ubuduće držati grad u svojoj ruci i štititi ga. 

Sve se mijenja i sve je prolazno ali grad Dubrovnik, sloboda i sveti Vlaho ostaju Hrvatskoj, Europi i svijetu -  to su poruka i zaključak konferencije o svetome Vlahu.

HR News

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se