U Europskom parlamentu u Bruxellesu konferencija o svetome Vlahu i Dubrovniku

13 Listopad 2016

Pred stotinjak sudionika zastupnica Dubravka Šuica organizirala je konferenciju Pod naslovom: „Dubrovnik: Valorizacija hrvatske nematerijalne kulturne baštine u europskom kontekstu – Godina svetoga Vlaha“. Time je predstavljen ne samo grad Dubrovnik nego i njegov zaštitnik sveti Vlaho kojemu je ova godina i posvećena.

Među sudionicima i gostima bili su hrvatski, estonski, slovenski i španjolski zastupnici, hrvatski veleposlanik u Belgiji te Andrej Plenković i Davor Ivo Stier, dosadašnji europski zastupnici i najvjerojatnije budući predsjednik i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske.

„Ova je konferencija primjer kojim hrvatska nematerijalna kulturna baština postaje dio europske kulturne baštine. Bila je to prilika pokazati kolegama u Europskom parlamentu i europskoj publici kako i koliko ste štuje sveti Vlaho u Dubrovniku i Hrvatskoj“, naglasila je zastupnica Šuica zahvalivši se svim sudionicima konferencije iz Dubrovnika kao i gostima Župe sveti Blaž iz Zagreba.

Na konferenciji je prikazan kratki filma redatelja Tonka Jovića „Grad na ruci - Dubrovnik“.

O svetome Vlahu u Navarri govorio je Antonio López-Istúriz White, španjolski zastupnik u Europskom parlamentu i glavni tajnik Europske pučke stranke ističući kako je sveti Vlaho zajednička baština koju slavimo, a Esteban Gonzáles Pons, potpredsjednik zastupničkog kluba EPP-a u Europskom parlamentu predstavio je vrednovanje svetoga Vlaha u Kraljevini Valenciji opisujući tradiciju blagoslova slatkiša u Španjolskoj kao i štovanje svetog Vlaha kao zaštitnika ne samo ljudi već i životinja. „U vremenima kada je Europa ugrožena bolešću populizma potreban nam je moderni sveti Vlaho i njegova milost“, poručio je zastupnik Pons.

Don Stanko Lasić govorio je o Svetome Vlahu i njegovoj ulozi u biskupiji i gradu Dubrovniku, ističući kako je sveti Vlaho simbol društvene pravednosti.

Maja Nodari,  povjesničarka umjetnosti i autorica većeg dijela elaborata o Festi svetoga Vlaha, upućenog od Ministarstva kulture UNESCO-u, predstavila je upravo značenje Feste svetoga Vlaha kao dijela UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine. Nadari je pozvala sve prisutne da dožive slavlje svetoga Vlaha u Dubrovniku.

Adriana Kremenjaš Daničić, predsjednica Europskog doma Dubrovnik, udruge koja je inicirala obilježavanje Godine svetoga Vlaha predstavila je ciljeve i očekivane rezultate Godine svetoga Vlaha kao i planove za skoro otvaranje ne samo Međunarodnog centra svetoga Vlaha već i muzej Feste svetoga Vlaha u Dubrovniku najkasnije do 2022. godine kada se slavi 1050. godišnjica Feste.

Okupljenima se obratio gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić poručivši kako će se muzej Feste otvoriti možda i ranije, već 2018. ili 2019. godine na vrlo atraktivnoj lokaciji grada, dok je župan Dubrovačko neretvanske županije, Nikola Dobroslavić konferenciju završio riječima da su građani Dubrovnika i svi štovatelji svetoga Vlaha uvjereni kako će ovaj zaštitnik kao i u dosadašnjih tisuću godina i ubuduće držati grad u svojoj ruci i štititi ga. 

Sve se mijenja i sve je prolazno ali grad Dubrovnik, sloboda i sveti Vlaho ostaju Hrvatskoj, Europi i svijetu -  to su poruka i zaključak konferencije o svetome Vlahu.

HR News

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se