Sabor danas raspravlja o izmjenama Zakona o kaznenom postupku

22 Ožujak 2017

Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o kaznenom postupku (ZKP) kojima se, među ostalim, u određenim okolnostima predlaže ukidanje mogućnosti novčanog jamstva kao zamjene za istražni zatvor.

Predložena izmjena, pojašnjavaju iz Vlade, znatno je restriktivnija od sadašnje odredbe pa se tako predlaže da institut jamstva ne može biti zamjena za istražni zatvor u slučaju postojanja mogućnosti utjecaja na svjedoke i uništavanja dokaza, ponavljanja kaznenog djela, te kod kaznenih djela za koje je moguće izreći dugotrajni zatvor, a okolnosti kaznenog djela su osobito teške.

Istražni zatvor moći će se i dalje zamijeniti jamčevinom ako je određen zbog opasnosti od bijega. Zakonske izmjene donose se zbog usklađivanja sa europskim zakonodavstvom.

HR News

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se