Radnicima u trgovini neradni dani na blagdane?

14 Prosinac 2017

"Već smo duboko zakoračili u prosinac, vrijeme radosti je pred nama. Na žalost, radnici u trgovini ne uživaju u tome vremenu jednako kao i drugi građani u Hrvatskoj. Svjesni činjenice da je prosinac jedan od udarnih mjeseci za ostvarivanje prometa, moramo iskazati nezadovoljstvo radnim vremenom u tome mjesecu, posebice uoči i za vrijeme samih blagdana." - istaknuli su za HR NEWS danas u Sindikatu trgovine Hrvatske.

U javnom apelu istaknuli su kako očekuju od poslodavaca da pokažu iskrenu zauzetost i društvenu odgovornost za svoje radnike i omoguće im u skladu sa Zakonom blagovanje 25. i 26. prosinca 2017., te 1. i 6. siječnja 2018. godine.

Zakon kaže da se u te dane ne radi i da su ti dani radniku plaćeni, kao da radi.

Kako je Ugovor o pravnim pitanjima sa Svetom Stolicom i čl. 9 istoga na snazi, na ovaj način pozivaju sve poslodavce da radnicima osiguraju neradne dane na blagdane koji dolaze.

"Problem promjene radnog vremena od danas do sutra, njegovo neplaniranje, dovodi do nemogućnosti planiranja osobnog života radnika, a i u suprotnosti je s propisima RH." - tvrde iz sindikata.

Poslodavci kažu da rade tako zbog konkurencije, da oni ne bi tako radili, pa stoga u javnom apelu sindikalisti pozivaju sve poslodavce, one organizirane u HUP-u i članice HGK i HOK-a da se organiziraju tako da skrate radno vrijeme pred blagdane te da na Badnjak i staru godinu rade do 13 sati, a da u dane blagdana ne rade.

"Blagdani su propisani zbog čovjeka, radnika, propisala ih je država. Nema nikakvog razloga da se ne poštuju u djelatnosti trgovine. Radnici u trgovini očekuju da  se radno vrijeme uredi zakonito, te da se poštuju njihovi interesi, a sve kako to uređuju europske zemlje na koje se uvijek pozivamo, kao na uzor." - izjavila je u apelu Zlatica Štulić, predsjednica sindikata trgovine Hrvatske.

Izrezak savez

 

Neno H

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se