Plenković o prvom aktiviranju klauzule o uzajamnoj obrani (čl.42.st.7. Ugovora o EU)

21 Siječanj 2016

Tijekom plenarnog zasjedanja održana je rasprava o prvom aktiviranju Klauzule o uzajamnoj obrani (čl.42.st.7. Ugovora o EU) u kojoj je sudjelovao i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković.

U svom govoru Plenković je rekao kako se nakon brutalnog terorističkog napada u Parizu Francuska po prvi puta odlučila pozvati na Klauzulu o uzajamnoj obrani čl.42.st.7. Ugovora o EU i time je stavila u fokus pitanje kolektivne sigurnosti, europske solidarnosti i spremnosti država članica da pomognu napadnutoj državi te u praksi provedu odredbe koje Ugovor iz Lisabona omogućuje.

Istaknuo je kako je posezanje Francuske za čl.42.st.7. vođeno namjerom da se akcentuira bilateralna suradnja država članica, o čemu već svjedoče informacije o snažnom angažmanu niza članica koje su konkretno pomogle Francuskoj u borbi protiv tzv. Islamske države, kao i s ciljem rasterećenja francuskih snaga angažiranih u nizu mirovnih operacija i vojnih misija diljem svijeta.

Dodao je kako je potrebno precizirati na koje načine se mogu pojačati mehanizmi kontinuirane operativne suradnje među članicama koja će uključiti i institucije EU, a sve u kontekstu širih napora na kojima Visoka predstavnica Mogherini radi u okviru izrade Globalne strategije EU za vanjsku, sigurnosnu i obrambenu politiku. U tom pogledu Plenković se zanimao kako provedbu čl.42.st.7., kao i čl.222. UEU, te čl.5. Sjevernoatlantskog ugovora, kao i čl.51. Povelje UN-a, Visoka predstavnica stavlja u kontekst napora EU da bude vjerodostojna na području obrane. S tim u vezi Plenković smatra da bi izrada Akcijskog plana o obrani i Bijele knjige EU o obrani - kao prioriteta Nizozemske kao predsjedavajuće Vijeća EU - tijekom ovih šest mjeseci trebali predstavljati vrlo značajan doprinos jačanju obrambenih sposobnosti EU i kvalitetnih mehanizama strukturirane suradnje.

 

Autor: HR News

HR News

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se