MVEP: RH nije sljednica NDH

14 Ožujak 2017

Hrvatskoj je ovih dana uručena skupna tužba za naknadu štete koju su hrvatski Srbi, Romi i Židovi pretrpjeli tijekom Drugoga svjetskog rata. Radi se o postupku koji je nekoliko osoba lani u svibnju pokrenulo pred Okružnim sudom u Chicagu tražeći za žrtve NDH, njihove nasljednike i rodbinu odštetu u visini od 3,5 milijarde dolara.

U Ministarstvu vanjskih poslova RH potvrđeno je da je tužba stigla putem američkog veleposlanstva, a tužitelji tvrde da je Hrvatska odgovorna kao pravna sljednica NDH. Ministarstvo smatra da takva tužba nema osnove jer Republika Hrvatska nije pravna sljednica NDH, već počiva na temeljima ZAVNOH-a, pa ne može ni odgovarati za štetu koja je počinjena pod tim režimom.

"Od trenutka uredne dostave, u skladu s odredbama domaćeg i međunarodnog prava, počinje teći rok od 60 dana u kojem se Republika Hrvatska kao tužena strana mora očitovati o tužbenim navodima navedenom Okružnom sudu u Chicagu. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ističe da Republika Hrvatska nije sljednica NDH, što izričito stoji u izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske", stoji u priopćenju MVEP-a.

 

Autor: Agencije/HR News

HR News

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se