Kad svećenik zgriješi 'on je samo čovjek', za sve ostale ne vrijedi da su 'samo ljudi'

08 Travanj 2019

Istražili smo zašto je u Hrvata 'normalno' prihvaćati činjenicu da svećenici imaju djece – usprskos celibatu

Što je licemjerje? Svećenici su to pokazali prije nekoliko godina, kada su svete maske pale, a na površinu je izbila pedofilska kriza – morbidan čin koji je zgrozio vjernike. Svi su se pitali koliko dugo će proći prije nego što u ponovno povratimo povjerenje božjih sluga.

Celibat? Što je to?

No licemjerje su pokazali i sami vjernici, koji, iako su osudili pedofiliju, ipak poklekli pred 'i oni su samo ljudi'. Uzrečica je to koja je Hrvatima poznata kad je u pitanju celibat. Čini se kako je posve normalno biti svećenik u Hrvatskoj, i to u ruralnim krajevima, i imati djecu. Kad se netko dotakne te teme od najčišćih duša doći će opravdanje o ljudskosti svećenika. No čemu onda celibat?

S. R. svećenik je kojeg Crkva nije lišila služenja Bogu iako je celibat prekršio – dva puta. Možda se može reći kako mu se prvi put 'omaklo' dijete i on je pokleknuo pred normalnom ljudskom potrebom, iako se upravo te potrebe odrekao zbog životnog poziva, no drugi put morao je dobro znati da krši zavjet. S jednom ženom? Ne, s dvije. Tko mu je zamjerio? Nitko. Tko je znao? Svi.

Iako nam S. R. na početku priče nije htio odgovoriti na ta, njemu kontroverzna pitanja, ipak smo došli u jednu malenu župu u okolici Zagreba gdje služi mise. Primio nas je u župnom domu i počeo s uobičajenim floskulama o 'mladosti i ludosti' što ga je naposljetku koštalo. Koštalo? Pitamo se čega.

-          Znam da sam prekršio celibat, ali ima puno gorih stvari od rađanja djece – kazao nam je i

mi smo se ponovno osvrnuli na pedofilsku krizu koje se svi hvataju kao primjera najvećeg grijeha.

-          Vaša su djeca sada punoljetna – pitala sam – posjećujete li ih?

-          S njima nemam ništa – kratko nam je odgovorio i ispratio nas.

S obzirom na šture informacije koje smo dobili odlučili smo otići u selo u kojem je S.R. prvi put služio misu i gdje, navodno, žive njegove kćerke. No od mještana smo dobili informaciju da je iz prvog sela premješten u drugo mjesto upravo zbog djeteta, a onda je na tom drugom poslu ponovno napravio dijete. I tako su nam vjernici potvrdili još jednom da o kontroverznoj temi svi sve znaju.

-          Konzervativni ste? – Pitala sam gospođu S. K. (56) – podržavate li abortus i seks prije braka?

-          Ne podržavam! – gotovo isti tren je odgovorila.

-          A kako opraštate svećeniku?

-          I on je samo čovjek – izvadila je 'oružje'.

Kako je biti dijete svećenika

Konačno smo stigli i na prvo radno mjesto župnika S. R. gdje smo kontaktirali njegovu kćerku. Ona zna za postojanje svoje sestre, a o ocu ne voli govoriti. Ne zamjera mu, ali zamjera licemjernost konzervativnog djela društva.

-          Ljudima se sve brani… seks prije braka, abortus, kontracepcijske pilule, razvodi… a to što jedan otac nije 18 godina pogledao svoju kćer je sasvim drugačija priča – pričala nam je A. B.

-          Mislite da je normalno što svi znaju za svećenikovu djecu, čak se ne smatra sramotom niti javnom tajnom? – upitah.

-          Naravno da ne mislim, čini se kako postoji 'rupa u zakonu' hrvatskih konzervativaca. Od starije osobe nikad nisam čula da se netko zgražao nada mnom. Ja sam dijete svećenika, i to je manje-više to. Jeste čuli za onu 'i oni su samo ljudi'. Njima je dopušteno biti čovjekom. Ostalima nije – zaključuje naša sugovornica.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se