hrvatski zakon s kaznama u dinarima i njemačkim markama

01 Ožujak 2018

Sindikat policijskih službenika uputio je premijeru gosp. Andreju Plenkoviću otvoreno pismo s inicijativom za promjenom Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji je na snazi iz doba bivše Jugoslavije iz davne 1977. godine i u kojem su kazne izražene u dinarima i njemačkim markama.  S navedenim Zakonom policijski se službenici svakodnevno susreću u svom radu, a brojka prekršaja na godišnjoj razini dovoljno govori o važnosti Zakona.

plenkovic

U nastavku prenosimo otvoreno pismo premijeru sa željom da se konačno nakon 31 godine promjeni zakon iz doba bivše Jugoslavije.

 

"

Poštovani premijeru, gospodine Plenković,

Sindikat policijskih službenika uputio je 11. 11. 2016. godine dopis broj: SPS-01-02/71-2016. gosp. Vlahi Orepiću, tadašnjem ministru unutarnjih poslova, sa zahtjevom za pokretanje inicijative za donošenje novog Zakona i prekršajima protiv javnog reda i mira.

Naime, Vlada Republike Hrvatske je 4. 10. 2012. godine uputila, na inicijativu MUP-a, Hrvatskom saboru prijedlog novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, po kojem policijski službenici svakodnevno postupaju, a koji do današnjeg dana nije donesen. Navedeni Zakon je na snazi još od davne 1977. godine tj. od 25. 10. 1977. godine, dok su određene izmjene i dopune važećeg Zakona izvršene 1989. godine, a njegov pročišćeni tekst objavljen je 1990. godine. Zadnja intervencija u tekstu važećeg Zakona učinjena je 1994. godine u pogledu propisanih novčanih kazni gdje su iznosi umjesto u dinarima izraženi u njemačkim markama uz preračunavanje protuvrijednosti domaće valute što je nerealno i nesumnjivo da u ovom trenutku teško može zadovoljiti svrhu prekršajno-pravnih sankcija.

Prekršaji protiv javnog reda i mira pokazatelj su stanja sigurnosti i izravno utječu na osjećaj sigurnosti građana obzirom da nakon kaznenih djela zauzimaju značajno mjesto u području sigurnosti. Policija je kao primarno nadležno tijelo za primjenu ovoga Zakona po službenim statistikama u periodu od 10 godina (2002. do 2011. godine) zabilježila prosječno godišnje 31.948 prekršaja. Iz navedene statistike vidljivo je koliki je obim posla policije po navedenom Zakonu koji se do danas nije mijenjao iako se njegovom izmjenom ne iziskuju dodatna sredstva u državnom proračunu, ali zato iziskuje ustrajnost MUP-a u inicijativi za donošenjem Zakona koja, koliko vidimo, itekako nedostaje svih ovih godina.

Ovakvo ponašanje odgovornih osoba u MUP-u, koji se već godinama bave prvenstveno kadrovskim pitanjima koja su prioritetna, samo potvrđuje naše konstatacije koje često iznosimo u javnosti o neprimjerenom i maćehinskom odnosu države odnosno MUP-a prema policijskim službenicima. Naime, tim bi Zakonom policijski službenik, a samim time i država koju predstavlja, trebao biti zaštićen od vrijeđanja i omalovažavanja primjerenom kaznom za počinitelja, a trenutna predviđena kazna za počinitelja takvog čina koju propisuje sadašnji Zakon je mizerna, smiješna i ponižavajuća za policijskog službenika i državu koju predstavlja i odgovara iznosu najbanalnijeg prekršaja u prometu.

Stoga poštovani Premijeru, budući da nismo polučili uspjeha u MUP-u s našim dopisom, iako smo bili strpljivi i čekali više od godinu dana i u međuvremenu dobili od MUP-a očekivani odgovor, a taj je da su sve snage bile usmjerene na taj problem i da je MUP poduzeo apsolutno sve što je u njegovoj nadležnosti, očekujemo sada od Vas da ćete pokrenuti inicijativu za donošenje novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

S poštovanjem,


P R E D S J E D N I K

Mario Puškarić"

Neno H

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se