Hrvatska izumire, što učiniti?

17 Srpanj 2017

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, i u ovoj godini nastavio se negativni prirodni prirast u Hrvatskoj. 

U prvih pet mjeseci rođeno je 14.763-oje djece ili 336 manje nego u istom razdoblju 2016. Od siječnja do svibnja 2017. umrlo je 25.099 hrvatskih državljana ili 2652 osobe više nego u prvih pet mjeseci 2016.

Na taj se način ne samo nastavio nego i ubrzao negativni demografski trend. Naime, u prvih pet mjeseci ove godine rođeno je 10.426 osoba manje nego što ih je umrlo, dok je prošle godine taj broj iznosio 7438 ili gotovo tri tisuće manje.

Podaci su porazni, sve je veća razlika između broja rođenih i umrlih, je li ikada stanje bilo lošije, bilo je pitanje ui središnjem Dnevniku HRT-a za Marina Strmotu, državnog tajnika u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Nikad nije bilo lošije stanje. To je ono što struka već upozorava desetljećima - da je situacija alarmantna. To više i nije novost. Ovi podaci pokazuju da će negativni prirodni prirast i dalje rasti te da će i dalje stvarati teret za razvoj stanovništva. Rezultati su to dugoročnog demografskog procesa, ova statistika se već nazirala u prošlim godinama pa je pitanje što sada činiti. Sve je veći udio starijeg stanovništva pa će smrtnost biti i veća te će u konačnici negativni prirast još rasti, što nas zabrinjava, kazao je Strmota.

U relativno kratkom vremenu Vlada je u osam mjeseci napravila nekoliko poteza: povećala osobni odbitke za porez za zaposlene, kao i za djecu, krenulo se sa subvencioniranjem stambenih kredita, povećale su se roditeljske potpore. Sve te izmjene traju i nije moguće preko noći nešto promijeniti. Daljnji koraci su uređivanje predškolskog obrazovanja - dulje radno vrijeme vrtića, čak i dvosmjensko, kazao je državni tajnik.

Iseljavanje je također veliki problem. Imamo tradiciju iseljavanja kroz cijelo 20. stoljeće. Moramo raditi na poboljšanju gospodarskog razvoja, zapošljavanju, podizanju standarda kako uopće ne bi doveli mladog čovjeka u situaciju da želi otići iz Hrvatske, smatra Strmota.

 

Autor: Agencije/HR News

HR News

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se