Europa kod Varaždina rješavala probleme izbjeglica i azilanata

26 Listopad 2017

Kako lokalna državna politika utječe na migrantsku krizu, jesu li članice Europske unije doista učinile sve kako bi pomogle izbjeglicama i tražiteljima azila koji iz zemalja trećega svijeta traže rješenje životnih i egzistencijalnih problema u modernoj Europi, i koji su primjeri dobre prakse u EU na koje se migrantska kriza reflektira - bile su to glavne teme trodnevnoga Međunarodnog mitinga kojemu je domaćin bila Hrvatska, odnosno općine Brezničku Hum i Gornja Rijeka kao hrvatske sudionice Projekta Europa za građane vrijednog 150 tisuća eura, od 23. do 25. listopada održanog u hotelu Lagus na Varaždinbregu. 

Sudionici iz Italije, Francuske, Grčke, Belgije, Švedske i Albanije uz svoje su hrvatske domaćine vrlo uspješno proveli treću fazu Projekta nazvanog REACT ili u prijevodu Reaktiviranje europskog stanovništva u mreži uključivih gradova, o čemu je pohvalne riječi domaćinu i sudionicima uputila rumunjska predstavnica zadužena za praćenje provođenja projekata ispred Agencije Europa za građane.

2. Panel diskusija

Osim razmjene iskustava zemalja u kojima migranti i tražitelji azila borave u tranzitu ili pak u zemljama njihova konačnog odredišta u kojoj su sudjelovali i predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog crvenog križa i nekih nevladinih institucija, velika je pozornost posvećena primjerima dobre prakse i radionicama. Upravo su radionice ponudile različite odgovore na pitanja vezana uz zapreke s kojima se migranti susreću, na postojeća implementirana rješenja njihovih problema te su predstavile nove korisne ideje i prijedloge koji tim ljudima mogu pomoći ubuduće.

Uoči odlaska iz Hrvatske, sudionici Projekta obišli su najveći hrvatski izbjeglički centar u zagrebačkom hotelu Porin u kojem je smješteno više od 400 izbjeglica iz različitih zemalja trećega svijeta, gdje su se na licu mjesta upoznali s kvalitetnim pristupom rješavanju brojnih problema tražitelja političkog azila u Republici Hrvatskoj. 

6. Porin 1

Neno H

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se