DUBROVNIK SMANJUJE BROJ POSJETITELJA UNUTAR ZIDINA NA 4.000 ?

12 Kolovoz 2017

Dubrovnik planira drastično smanjiti broj posjetitelja kojima bi u jednom trenutku bio omogućen ulaz unutar zidina u sljedeće dvije godine. Na taj način želimo spriječiti propadanje povijesne jezgre, objasnio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković za britanski Telegraph, prilog o putovanjima.

Kako prenosi Dubrovačkivjesnik.hr, Franković je odlučio ići ispod ograničenja što ga je preporučio UNESCO – 8.000 posjetitelja u jednom trenutku, rekavši da bi on postavio tu granicu na 4.000 ljudi. “Ovim potezom želimo osigurati kvalitetan doživljaj posjeta Dubrovniku našim gostima. Ne želimo ići do maksimuma”rekao je dubrovački gradonačelnik koji je na tu poziciju izabran u lipnju.

UNESCO je prošle godine upozorio Dubrovnik da je očuvanje kulturne baštine doveo u pitanje zbog nekontroliranog broja turista koji se svakodnevno slijevaju u gradsku jezgru. Prošloga je mjeseca Telegraph Travel izvijestio o zabrinutosti lokalnih vlasti jer gradu prijeti ugroza od navale turista. Početkom travnja na ulazu u povijesnu jezgru Dubrovnika postavljene su kamere s brojačima posjetitelja te na taj način gradske vlasti mogu promet usporiti i preusmjeriti ukoliko procjene da previše posjetitelja stvara opasnost za Grad i za turiste. “Ja nisam tu da usrećujem ljude, nego da poboljšam kvalitetu života u gradu. Kruzeri se neće sa mnom složiti oko toga, ali moj glavni cilj je osigurati kvalitetu za turiste, a to se neće dogoditi ako situacija ostane kakva jest. Iduće dvije godine smanjit će nam se dobit od turizma, izgubit ćemo možda i milijun eura, ali dugoročno će nam se isplatiti. Zaslužujemo biti vrhunska destinacija po kvaliteti” objasnio je Franković za britanski Telegraph.

Manje kruzera na Jadranu

U prvoj polovici 2017. strani brodovi za kružna putovanja ostvarili su najmanje putovanja u morskim lukama u odnosu na isto razdoblje u posljednjih 10 godina. U odnosu na isto razdoblje 2016. broj putovanja stranih brodova za kružna putovanja manji je za 18,1%, a broj putnika na tim brodovima manji je za 14,8%. Ukupan broj dana boravka brodova u istom razdoblju manji je za 24,7%.

Prošle godine 529 kruzera uplovilo je u dubrovački akvatorij s kojih je stiglo 799.916 turista, što je značajno povećanje u odnosu na 2015. godinu kada je došlo 475 kruzera, dok je ove godine u prvih šest mjeseci broj kruzera smanjen kako na cijelom Jadranu tako i u Durbovnik ( 183 kruzera ). Više o toj temi pogledaj ovdje.

Izvor: hrturizam.hr

 

Neno H

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se