Četiri godine pontifikata pape Franje

14 Ožujak 2017

Prošle su četiri godine pontifikata pape Franje. Izabran je kako bi pokrenuo reforme, no pokazalo se da Crkva tijekom dva tisućljeća prati svoj ritam bez brzopletih promjena. Papa je tako postao najveći kritičar Kurije, a zbog želje za promjenama u Vatikanu ima i mnogo protivnika.

Papa Franjo izabran je kako bi reformirao skandalima uzdrman Vatikan. Govorio je svećenicima da Crkvu treba približiti siromašnima i marginaliziranima. Osuđivao je svećenički luksuz, pozivao ih da budu skromni poput svetog Franje. Za prvi službeni posjet izabrao je Lampeduzu, mjesto migrantske tragedije. Spustio je vijenac u more i pozdravio se s nekima od preživjelih. Otišao je i na Lezbos.

Sastao se s Barackom Obamom, Fidelom Castrom, Evom Moralesom, Vladimirom Putinom i drugim državnicima. Uzalud je molio svjetske državnike da zaustave ratni stroj u Siriji. Tražio je oprost od seksualno zlostavljanih u Crkvi.

Stvorena je predodžba o dobrom Papi i zločestoj Kuriji. Tražio je reforme, bolju kontrolu troškova. Neki kažu da ima 20-postotnu potporu u Kuriji, a da mu pristaše lojalnost iskazuju pasivnim odnosom. Crkvene reforme zasad se ne vide, a pojedini teolozi tvrde da uspjeh njegova pontifikata ne ovisi o rezultatima za njegova života.

 

Autor: Agencije/HR News

HR News

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se