• 23
 • Tra

Iz Hrvatske se prema procjenama demografa iselilo više od 80 tisuća građana, od kojih je velika većina mladih.

Zapošljavanje mladih u fokusu je europske politike koja shvaća da su gospodarstvo, tržište rada, zdravstvena zaštita, mirovine, okoliš, međugeneracijska solidarnost i rezultati izbora vođeni upravo demografijom. Europska unija dom je za više od 500 milijuna ljudi, no za razliku od europske, svjetska je populacija rasla brže te je više nego udvostručena u istom razdoblju i danas doseže oko 7,3 milijardi. Zbog sporijeg rasta u EU dugoročno se očekuje i njezin pad, dok s druge strane svjetska populacija bilježi snažan rast, a projekcije govore kako će ona do 2055. premašiti 10 milijardi ljudi.


„Demografska istraživanja o stanju u EU koja je provela Služba za istraživanje Europskoga parlamenta pokazuju da stanovništvo EU sve više stari kako se očekivana životna dob povećava, a stope fertiliteta su niže nego u prošlosti. Svakodnevno svjedočimo kako se i naša zemlja bori s istim problemom. Potrebno je učiniti više te osnažiti odgovarajuće politike kako bismo naše mlade zadržali u Hrvatskoj jer smo suočeni s jednom od najgorih pošasti današnjice, bijelom kugom“, rekla je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

woman 2692433 1280


Istraživanje Europskog parlamenta pokazalo je kako se životni vijek stanovništva na razini Europske unije povećao za više od 10 godina u odnosu na rane 1960-e pri čemu žene i dalje u prosjeku žive duže od muškaraca, no zabrinjavajući je trend pada prosječnog broja djece od oko 2,5 djece po ženi 1960. godine na 1,6 danas. To je daleko ispod 2,1 rođenih po ženi što je brojka za koju se smatra da je neophodna za razvijene zemlje u dugoročnom održavanju populacije u odsustvu migracija.


Vidljivo je kako je srednja dob do 2016. porasla u svim državama članicama. Irska populacija pritom ostaje najmlađa s prosječnom dobi od 37 godina. Nasuprot njoj, najstarija populacija jest ona Njemačka s prosječnom dobi od 46 godina dok je u Hrvatskoj ta brojka 42 godine. Prema projekciji Eurostata s početka 2018. godine, Italija će biti zemlja koja će imati najveću prosječnu dob od 46,3 godine te će biti prva od država članica koja će doseći srednju dob od 50 godina do 2029. godine.
Istraživanje također donosi podatke o broju djece po ženi u državama članicama za 2015. godinu iz kojih je vidljivo kako Francuska (s 1,96) ima najveću stopu fertiliteta, dok Portugal (s 1,31) ima najmanju. Ostale države članice s relativno visokim stopama fertiliteta su Irska (1,92), Švedska (1,85) i UK (1,80) dok su na drugom kraju ljestvice uz Portugal, Poljska i Cipar (1,32), Grčka i Španjolska (1,33) te Italija (1,35).


Demograf Stjepan Šterc osvrnuo se na istraživanje kazavši kako je „neupitno da to postaje ključna problematika suvremene Europe i Hrvatske koja se još uvijek politički ne promatra kao ključni problem gospodarskog i ukupnog razvoja, sigurnosno i pitanje i pitanje izvjesne budućnosti“, kazao je Šterc.

Vidljivo je također kako najmanji broj stranih državljana u svojoj zemlji ima Malta (obje vrijednosti na otprilike 0,05 milijuna stanovnika) dok Njemačka daleko vodi ispred svih zemalja s izrazito velikim brojem stranih državljana, kako onih iz drugih članica EU, tako i onih iz ne-EU zemalja. Objašnjenje za ovakvu situaciju u Njemačkoj jest svakako izbjeglička kriza tijekom koje je u Njemačku pristiglo mnogo osoba iz ne-EU zemalja, ali i njezina politika „otvorenih vrata“.
Danas je migracija postala sve važniji i gotovo jedini faktor za širenje ili održavanje populacije EU. I u 2015. i u 2016. prirodni prirast stanovništva bio je blago negativan te je stoga za vidljivi rast stanovništva tih godina „zaslužna“ upravo unutrašnja migracija stanovništva.

travel 778338 1280


Prema tom istraživanju, ti su trendovi kombinirano rezultirali drastičnim starenjem stanovništva u državama članicama EU te padom broja radno sposobne populacije (od 15 do 64 godine). Takav je pad prvi put zabilježen 2010. godine te se očekuje njegov nastavak svake godine do 2060. S druge strane očekuje se kako će se udio stanovništva starijeg od 80 godina do 2050. godine udvostručiti te će dosegnuti udio od 11,4 posto. I dok su 2006. na svaku osobu iznad 65 godina dolazile četiri radno sposobne osobe (15 – 64 godine), prema procjenama do 2050. godine taj će se broj dvostruko smanjiti.


Iako polazna točka, brzina i opseg starenja variraju između država članica, ovisno o njihovim različitim stopama fertiliteta, očekivanom životnom vijeku i razinama migracije, u nadolazećim godinama u svim će državama članicama biti vidljivo daljnje starenje stanovništva. Demografski trendovi utječu na regije EU na različite načine i stoga ne postoji jedinstveni opis svih demografskih kretanja. Ipak, nekoliko osnovnih demografskih generalizacija može se iznijeti. Primjerice, pad stanovništva može se promatrati u dijelovima istočne Europe - baltičkih država, Bugarske, Rumunjske, istočne Njemačke, Portugala, Grčke, Španjolske, Italije, Hrvatske i središnjih regija Francuske. Međutim, nedavni trendovi migracija iz zemalja koje nisu članice EU-a mijenjale su demografsku ravnotežu u različitim regijama EU.


Značajan porast stanovništva zabilježen je u Zapadnoj Irskoj, u Ujedinjenoj Kraljevini, Belgiji, Nizozemskoj, Austriji i u gradskim središtima, kao što su Pariz i London. Kad je u pitanju njihov porast, profitirali su i dijelovi zapadne Njemačke, kao i sjeverna Italija, te južni dio Skandinavije.
Krajnji zaključak istraživanja EPRS i EUI jest da Zemlja kao takva općenito stari, a europsko stanovništvo posebno. Unatoč tome, navode kako će Europljani rođeni danas imati ipak dulji životni vijek zbog poboljšanja zdravstvenih uvjeta i otkrivanja novih tehnologija. U posljednjoj godini za koju su dostupni podaci Eurostata (2015.), zabilježeno je da je životna dob diljem EU-a u prosjeku 63,3 godine za žene i 62,6 godine za muškarce.

 • 19
 • Tra

Kupovina konoplje u Hrvatskoj legalna je u obliku kapsula preko liječničkog recepta od kraja 2015. godine, no ti troškovi mjesečno mogu iznositi i do nekoliko tisuća kuna. Većini građana takva vrsta liječenja i dalje je financijski nedostupna.

 

Trenutno su u tijeku pripreme za potpisivanje peticije za potpunu legalizaciju konoplje u medicinske svrhe u organizaciji Društva multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije, koje će se održati u subotu, 21. travnja u Dubrovniku. Hrvatska društva multiple skleroze drugih hrvatskih gradova također su krenula s prikupljanjem potpisa u tu svrhu.

stinging nettle 503939 1280

Odbor Europskog parlamenta za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) zadužio je voditeljicu hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu Dubravku Šuicu da podnese izvješće o upotrebi konoplje u medicinske svrhe. Tema je to koja izaziva sve više pozornosti među hrvatskim građanima jer bi se omogućavanjem korištenja konoplje olakšao svakodnevni život oboljelima od multiple skleroze, malignih bolesti, AIDS-a, epilepsije i sličnih oboljenja. 

 

„Osobito mi je drago što mi je dodijeljeno ovo važno izvješće, posebno zbog toga što ova tema postaje sve važnija u Hrvatskoj. Učinit ću sve da se omogući korištenje konoplje isključivo u medicinske svrhe te da na ovaj način oboljelima olakšamo put ka ozdravljenju. S obzirom da se, kroz rad u grupi Zastupnici protiv raka u Europskom parlamentu, ali i organiziranjem konferencija "Fight&Win" diljem Hrvatske, aktivno bavim borbom protiv raka, posebno me raduje činjenica da je ENVI odbor, između ostalih, odabrao i mene kao autoricu ovog važnog izvješća“, izjavila je ovom prigodom zastupnica Šuica.

Dubravka Suica vote

 • 19
 • Tra

Nogomet se često smatra „jednom od najvažnijih sporednih stvari na svijetu“. Budući da se ove godine u Rusiji tijekom lipnja i srpnja održava Svjetsko nogometno prvenstvo DEKRINA studija istražila je navike i ponašanja osoba koje prate nogomet i nogometne utakmice te utvrditi njihova razmišljanja o uspjehu Hrvatske momčadi na nadolazećem svjetskom prvenstvu.

Jedna od djelatnosti DEKRA-e, agencije specijalizirane za područje ljudskih potencijala, je i istraživanje tržišta. DEKRA posjeduje bazu u koju se prijavljuju osobe različitih profila (različitog spola, dobi, obrazovanja, radnog statusa, zanimanja…) sa željom da sudjeluju u raznovrsnim oblicima istraživanja tržišta.


Od kraja siječnja do početka ožujka 2018. godine provedeno je istraživanje na prigodnom uzorku od 482 osobe oba spola s ciljem utvrđivanja navika i ponašanja osoba koje prate nogomet i nogometne utakmice, te njihovog stava o uspjehu Hrvatske na ovogodišnjem Svjetskom nogometnom prvenstvu.
Više od 50% ispitanika posjećuje nogometne utakmice, no manji broj njih je bio i na dosadašnjim svjetskim/europskim nogometnim prvenstvima. Jedan od potencijalnih razloga može biti veliki trošak odlaska na sam event (cijena karte za utakmice, troškovi prijevoza, troškovi smještaja i sl.).
Preko 40% ispitanika smatra kako će se Hrvatska plasirati u osminu finala na prvenstvu u Rusiji, dok ih više od 30% smatra da će uspjeti doći i do četvrtine finala. Najveći favorit na ovogodišnjem natjecanju po mišljenju ispitanika je Njemačka. U grupnom dijelu prvenstva najbolji rezultat Hrvatske predviđaju u utakmici s Nigerijom, a najlošiji s Argentinom za koju 11% ispitanika misli da bi čak mogla osvojiti prvenstvo.

man 290186 1280
Kao što je i uvriježeno mišljenje, najveći broj muških ispitanika prati utakmice više od 3 sata za vrijeme prvenstva, dok žene prate samo one dane kad igra Hrvatska reprezentacija. Iako veliki broj kafića organizira gledanje utakmica na velikim platnima ili plazma tv-ima, preko 70% naših ispitanika preferira gledati nogometne utakmice kod kuće.
Više od 80% muških ispitanika i 90% ženskih ispitanika nikada nije lagalo šefu kako bi izbjegli posao i bili u mogućnosti pogledati utakmicu. Taj postotak je mnogo manji kada je riječ o izbjegavanju obiteljskih događanja. Njih nije pokušalo izbjeći 64% muškaraca i 83% žena kako bi pratili nogometni dvoboj.
Budući da se klađenje često povezuje s nogometom, iako klađenje na manje iznose, evo kakva je situacija kod ispitanika. Podaci su pokazali kako se preko 44% muškaraca i 16% žena kladilo na nogometne utakmice. Od toga je preko 76% muškaraca i 45% žena osvojilo više puta manje dobitke što ukazuje da prilikom klađenja ne preferiraju riskirati već igraju na „sigurnije“ parove.

stadium 2791693 1280
U posljednjem dijelu ispitnika ispitivali su se prioriteti navijača. Ispitanici su odgovorili kako bi radije izabrali vođenje ljubavi sa svojim/om partnerom/icom naspram gledanja finala svjetskog nogometnog prvenstva. Razlog tome može biti i što svega 3% ispitanika smatra da Hrvatska ima šanse pobijediti na svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji. Ispitanici bi također radije izabrali izlazak s njima najseksipilnijom ženom/muškarcem na svijetu u odnosu na igranje na svjetskom nogometnom prvenstvu te dobitak na lotu naspram sudjelovanja Hrvatske u finalu svjetskog/europskog nogometnom prvenstva.

 

 • 19
 • Tra

Nakon što je Europska komisija u veljači istaknula spremnost za davanje preporuke Republici Makedoniji za otvaranje pregovora o pristupanju, Komisija je preporuku i izdala u utorak, 17. travnja pri donošenju godišnjeg paketa o proširenju. Komisija je, naime, preporučila da Vijeće donese odluku o otvaranju pregovora o pristupanju s Republikom Makedonijom na temelju ostvarenog napretka te nastavka i jačanja provedbe reformi.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir ističe kako je izdavanje preporuke, i to neuvjetovane, dobra vijest te je građanima Makedonije na tome čestitala. „U nadi što skorijeg otvaranja pregovora, ali i njihova uspješnog zatvaranja bez promjene imena države i Ustava, te pridruživanja Republike Makedonije Europskoj uniji, čestitam svim građanima i građankama Makedonije", rekla je jučer Petir u Europskom parlamentu.

 • 11
 • Tra

U Izvješću o praćenju primjene Zakonodavstva Unije 2016. koje je objavila Europska komisija, a koje je na raspravi u Europskom parlamentu i za koje je hrvatska zastupnica Marijana Petir izvjestiteljica u čak dva odbora (Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane i Odbor za prava žena i jednakost spolova), Petir je posebnu pažnju posvetila slučajevima povrede prava u području okoliša s prekograničnom dimenzijom, kao i pravilnom prenošenju pa potom i primjeni europskog prava u budućim državama članicama što je i usvojeno.
„Najbliži primjer nama u Hrvatskoj je svakako primjer Slavonskog Broda i onečišćenja zraka koje je uzorkovano radom obližnje rafinerije Brod u Bosni i Hercegovini. Onečišćenje zraka trpe građani Hrvatske, ali i građani Bosne i Hercegovine. Primjenom europskog prava država koja pristupa Uniji treba usvojiti i primijeniti pravo Unije, smanjiti emisije onečišćujućih tvari u okoliš te osigurati visoku kakvoću zraka za građane toga područja neovisno o granici između država“, rekla je Petir te pozvala BiH da u duhu dobrosusjedskih odnosa i poštujući europsko zakonodavstvo riješi problem onečišćenja zraka kojem je uzrok rad rafinerije u Bosanskom Brodu.

Petir naglašava da je europsko zakonodavstvo zaštite okoliša vrlo kompleksno te da rana implementacija toga prava u postupku pristupanja može pomoći boljem korištenju sredstava pretpristupne pomoći i s druge strane osigurati visoke standarde okoliša i u graničnim područjima Unije.

Što se tiče primjene mehanizama protiv povrede prava Unije, zastupnica Petir je pozdravila dobru prasku rješavanja problema korištenjem EU Pilota, ali smatra da taj mehanizam treba unaprijediti povećanjem transparentnosti postupaka.

Za Hrvatsku postoji podatak da je u 2016. godini rješavano ukupno 30 slučaja putem EU Pilota zbog moguće povrede prava. Podaci govore da Hrvatska poštuje propisane rokove za dostavu obrazloženih odgovora. Međutim, javno nisu dostupni podaci o konkretnim predmetima na koje su se odnosili postupci EU Pilota, ali dostupni podaci Komisije navode kako je osam slučajeva otvoreno u području zaštite okoliša, pet po pitanjima povezanima s mobilnošću i prometom, četiri u vezi s funkcioniranjem zajedničkog tržišta, industrijom, poduzetništvom, te 13 iz drugih područja EU zakonodavstva. Upravo je to i razlog zbog kojih je zastupnica Petir zatražila veću transparentnost toga postupka.

Inače, pritužbe na europskoj razini protiv Republike Hrvatske nastavljaju trend opadanja od vrhunca koji je bio zabilježen 2014.

Glavna područja novopokrenutih prigovora protiv Hrvatske u 2016. godini bilježe se na području financijske stabilnosti, financijskih usluga i tržišta kapitala; zdravlja i sigurnosti hrane; migracija i unutarnjih poslova; unutarnjeg tržišta, industrije, poduzetništva te ostalih relevantnih područja poput komunikacijskih sustava, pravde i zapošljavanja, energetike itd.

Jedno od područja u kojima Hrvatska ponovo bilježi rekordan broj otvaranja novih slučajeva zbog kršenja europskog prava je kašnjenje u prenošenju zakonodavstva EU-a čime se građanima i poduzećima onemogućava da iskoriste zakonske prednosti, stvara se nesigurnost pri primjeni pravila te se narušava funkcioniranje kako unutarnjeg tržišta EU, tako i čitave Unije.

U 2016. godini Komisija je pokrenula 32 nova prekršajna spora protiv Hrvatske. Po pet sporova pokrenuto je u području funkcioniranja zajedničkog tržišta, industrije, poduzetništva, srednjeg i malog poduzetništva i u području zdravstva i sigurnosti hrane. Po četiri nova slučaja pokrenuta su u području zaštite okoliša te u području financijske stabilnosti, financijskih usluga i tržišta kapitala.

Tri slučaja pokrenuta su u području nadležnosti nad migracijama i unutarnjim poslovima. Takvi postupci odnose se primjerice na neprenošenje europskog zakonodavstva u propisanom roku ili kašnjenje prenošenja zbog neobavještavanja o nacionalnim mjerama kojima se provodi transpozicija Direktive o uspostavi okvira za prostorno planiranje morskog područja ili propusta da se u potpunosti prenesu tri direktive o javnoj nabavi i koncesijama.

Također, postupci zbog povrede propisa iz područja zaštite okoliša uključivali su nepostojanje planova vezanih uz gospodarenje otpadom i programa za prevenciju otpada koji su obvezni prema Okvirnoj direktivi o otpadu, kao i nepridržavanje prenesene Okvirne direktive o otpadu te neadekvatno gospodarenje otpadom u naselju Biljane Donje zbog čega je ovih dana pokrenut i postupak pred Europskim sudom. Također, treba spomenuti i postupak nepoštivanje transpozicije Direktive o procjeni učinaka određenih javnih i privatnih projekata na okoliš.

Primjeri postupaka protiv Hrvatske zbog povrede EU prava koji su bili u tijeku na dan 31. prosinca 2016.:
- nepoštivanje odluka Prüm o razmjeni informacija u borbi protiv terorizma i teškog kriminala (Uredba Europskog parlamenta i vijeća o određenim postupcima za razmjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Europske unije i Europske zajednice za atomsku energiju, s jedne strane, i Kosova, s druge strane; Odluka Vijeća o produbljivanju prekogranične suradnje, posebno u suzbijanju terorizma i prekograničnog kriminala);
- propust obavještavanja o transpozicijskim mjerama Duhanske direktive;
- nepostojanje planova vezanih uz gospodarenje otpadom i programa za prevenciju otpada koji su obvezni prema Okvirnoj direktivi o otpadu;
- nepridržavanje transpozicije Okvirne direktiva o otpadu;
- nepridržavanje transpozicije Direktive o procjeni učinaka određenih javnih i privatnih projekata na okoliš;
- neadekvatno gospodarenje otpadom u Biljane Donje;
- nepoštivanje odredbi o slobodnom kretanju roba i pravila EU o unutarnjem energetskom tržištu;
- neobavještavanje o svim nacionalnim mjerama transpozicije Direktive o ugovorima o potrošačkim kreditima koji se odnose na stambene nekretnine (Direktiva o hipotekarnom kreditu);
- posebne ovlasti rezervirane za državu u INI (Industrija nafte d.d.) nakon privatizacije. Pridržavanje ovlasti ove vrste može ograničiti slobodno kretanje kapitala i sloboda poslovnog nastanka garantirane u okviru Ugovora o funkcioniranju Europske unije;
- neobavještavanje o nacionalnim mjerama kojima se provodi transpozicija Direktive o uspostavi okvira za prostorno planiranje morskog područja;
- smanjena stopa trošarina za male proizvođače etilnog alkohola - ova praksa je potencijalno u suprotnosti s Direktivom o usklađivanju struktura trošarina na alkohol i alkoholna pića (Direktive o usklađivanju struktura trošarina na alkohol i alkoholna pića);
- propust da se u potpunosti prenesu tri direktive o javnoj nabavi i koncesijama;
- diskriminirajući okvir za kupnju licence za sportski ribolov za ne-rezidente što je u suprotnosti s Direktivom o uslugama na unutarnjem tržištu;
- nepravilno prenošenje i provedba Direktive EU o vozačkim dozvolama;
- ne ratifikacija protokola o pristupanju Međunarodnoj konvenciji Eurocontorol.

Europska komisija još od 1984. godine na zahtjev Europskog parlamenta objavljuje godišnje izvješće o praćenju primjene prava EU-a tijekom prethodne godine. „Izvješća ove vrste, o praćenju primjene Zakonodavstva Unije se provode svake godine jer predstavljaju bitan element nadzora nad primjenom zakonodavstva Europske unije u državama članicama. Pravodobna i ispravna primjena bitna je za funkcioniranje Unije. Samo praćenjem primjene ovog principa ravnopravnosti u državama članicama možemo stvarno procijeniti doseg i učinkovitost europskog zakonodavstva“, rekla je zastupnica Marijana Petir prilikom rasprave o Izvješću o praćenju primjene Zakonodavstva Unije 2016. u Europskom parlamentu.

Postupci nadzora primjene europskog prava uključuju postupke prije utvrđivanja povrede prava i one nakon pokretanja toga postupka. U prvom slučaju Europska komisija na temelju vlastite inicijative provodi provjeru primjene europskoga prava. U 2016. godini Komisija je pokrenula 520 takvih postupaka na razni Unije. Također, EK provjerava primjenu europskoga prava na temelju prigovora javnosti, građana i poduzetnika. U 2016. godina Komisija je zaprimila 3.783 takva prigovora i to većinom iz Italije (753) Španjolske (424) i Francuske (325). Većina prigovora na razini Unije odnosile se na pitanja pravde i prava potrošača (919), zapošljavanja (679) te funkcioniranja unutarnjeg tržišta (483). Uvijek je značajan i udio prigovora zbog poštivanja prava okoliša (348).

U tom segmentu EK je u 2016. godini nakon provjera pokrenula 790 postupaka korištenjem strukturiranog dijaloga putem mehanizma EU Pilota i to 520 na temelju istraživanja na vlastitu inicijativu te 270 na temelju provjerenih pritužbi građana.

„U slučaju utvrđenog kršenja EU prava, EK pokreće postupak povrede EU prava te je u 2016. godini Komisija pokrenula 986 novih postupaka i to najviše u području zakonodavstva iz područja funkcioniranja unutarnjeg tržišta (292), zdravstva i sigurnosti hrane (148), financija (120) te okoliša (89). Procesi zbog povrede prava Unije nisu lagani i traju više godina tako da je na kraju 2016. godine bilo otvoreno 1.657 predmeta“, rekla je Petir.

Na razini Unije najveći broj postupaka u koji su bili u tijeku na dan 31. prosinca 2016. godine bio je vezan uz zakonodavstvo iz područja funkcioniranja unutarnjeg tržišta (270), okoliša (269) te financija (230). Zastupnica Petir pojašnjava da se gotovo polovina postupaka odnosi na kasnu transpoziciju u nacionalno pravo dok se druga polovina odnosi na nepravilnu transpoziciju ili neprimjenu prava. Hrvatska je primjerice na dan 31. prosinca 2016. godine imala otvorena 44 postupka od kojih je 25 postupaka pokrenuto upravo zbog kasnog prenošenja.

U 2016. godini Komisija je zaključila 673 slučaja u raznim fazama postupka od kojih je dio (18) odlučila uputiti na postupanje Sudu EU.

Sud EU u 2016. godini donio je 28 presuda od kojih se niti jedna nije odnosila na Republiku Hrvatsku. Od 28 presuda samo su dvije bile u korist država članica dok su ostale potvrdile nalaz Komisije. U 2016. godini Sud EU je dosudio novčane kazne u dva slučaja i to protiv Grčke i Portugala. Na dan 31. prosinca 2016. godine na Sudu EU u fazi postupka bilo je 95 predmeta.

Petir je rekla kako bez sigurnosti u vladavinu prava i poštivanja istih pravila koja vrijede za sve u društvu i u svim državama članicama, nema sigurnosti, nema investicija, nema napretka. “Većina građana Hrvatske koje su svojim glasom poduprli ulazak Hrvatske u EU jednom od najvećih vrijednosti Unije smatrali su vladavinu prava. Od stjecanja vlastite neovisnosti pa do ulaska Hrvatske u EU, važnost funkcioniranja pravne države bila je tada, ali i danas, vrlo visoko na ljestvici prioriteta naših građana, te sam se uvjerila kako je pitanje vladavine prava važno i za građane drugih država članica,” rekla je Petir.

Izvješće Komisije o primjeni prava u 2016. godini daje mnogo podataka o provedbi mehanizama nužnih za djelotvornu primjenu prava, ali i statistiku postupaka vezanih za određena područja primjene europskog prava. Od problema u primjeni europskog prava vezanih uz nadležnost Odbora za zaštitu okoliša, zastupnica Petir ističe povećanje ukupnog broja povreda prava te povećanje broja povrede prava u 2016. godini u odnosu na 2015. godinu u područjima zdravlja i sigurnosti hrane.

U odnosu na 2015. godinu broj podnesenih prigovora građana porastao je s 3450 na 3783 slučaja, broj novih EU pilota smanjen je s 881 na 790 a broj otvorenih EU pilota na kraju 2016. godine smanjen je s 1260 na kraju 2015. na 1175 otvorenih postupaka. U 2016. godini porastao je i broj otvorenih postupaka zbog povrede prava EU i to s 1368 na 1657 predmeta. U 2016. godini broj postupaka zbog povrede prava EU porastao je u području zdravlja i sigurnosti hrane na 147 predmeta te se počeo samostalno pojavljivati u statistikama. Smatra se da je tomu razlog nepravovremeno prenošenje nove Direktive o utvrđivanju standarda kvalitete i sigurnosti za postupke darivanja, prikupljanja, testiranja, obrade, čuvanja, skladištenja i distribucije tkiva i stanica iz područja zdravstva te Direktive o minimalnim uvjetima za zaštitu kokoši nesilica i Direktive o utvrđivanju minimalnih uvjeta za zaštitu svinja iz područja dobrobiti životinja.

 • 09
 • Tra

Motel "Maslenica" kod Masleničkog mosta u općini Jasenice (Zadarska županija) je bio u sastavu Nacionalnog parka Plitvička jezera, a kojega je prije 19 - godina kupio Ivan Strika hrvatski iseljenik iz Australije, koji je podrijetlom iz Lovinca, Općina Poličnik. Motel plitvice je i nakon 19 godina od kupnje  i dalje devastiran i neobnovljen.

 

U vezi prodaje Motela "Maslenice"  SHZ je sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama zatražio od NACIONALNOG PARKA PLITVIČKA JEZERApo kojim uvjetima je prodan navedeni objektIvanu Striki.

Dostavljamo hrvatskoj javnosti odgovor Nacionalnog parka plitvička jezera:

 

Poštovani , 

Nastavno na e-mail Ustanove od 26. ožujka 2018. godine, te nakon izvršene provjere podataka iz arhive Ustanove ovim putem Vam odgovaramo na Vaš zahtjev za pristup informacijama kako slijedi. 

Dana 19. srpnja 1999. godine sklopljen je Ugovor o prodaji nekretninaizmeđu Ustanove kao prodavatelja i g. Ivana Strike kao kupca, kojim Ugovorom je Ustanova prodala g. Striki nekretnine u Maslenici koje u naravi predstavljaju Motel „Maslenicu" i pripadajuće zemljište ukupne površine 58 300 m2 za kupoprodajnu cijenu u iznosu od 100.000,00 DEM uvećanu za iznos komunalne naknade od 40.000,00 DEM. Prije sklapanja navedenog Ugovora o prodaji nekretnina Ustanova je dobila suglasnost Upravnog vijeća Ustanove (25. rujna 1998. godine), kao i Vlade Republike Hrvatske (18. prosinca 1998. godine).

 • 06
 • Tra

Rastuće poduzetništvo žena u Hrvatskoj sve više traži nove prilike i načine za otvaranje vrata poslovnog angažmana, kao i prodaju proizvoda i usluga. Kvalitetan odgovor za tu vrstu "potražnje", ali i uvijek dobro došao networking, svakako su Prvi B2B susreti poduzetnica Hrvatske, koje zajednički organiziraju Grad Vukovar - grad prijatelj ženskog poduzetništva i Virtualni ženski poduzetnički centar. I prije samog otvaranja prijava za B2B susrete u Vukovaru, interes za sudjelovanjem su iskazale mnoge poduzetnice, doslovce od Iloka do Konavla, a potporu i pomoć pružile brojne jedinice lokalne uprave i samouprave koje s Virtualnim ženskim poduzetničkim centrom grade bolje okružje za sve koji žive i žele živjeti od poslovnog angažmana na realnom tržištu.


- Grad Vukovar maksimalno je orijentiran na poboljšanje poduzetničke klime, razvoj gospodarstva, privlačenje novih investicija i jačanje kapaciteta poduzetnika koji djeluju u Vukovaru. U tom duhu ponosni smo što ćemo u svibnju imati čast družiti se i povezati poduzetnice cijele Hrvatske na B2B susretima. Zahvaljujemo Virtualnom ženskom poduzetničkom centru na organizaciji i angažmanu svojih članova i zainteresiranih poduzetnika da dođu, obiđu predivni Vukovar i uvide potencijale Grada, ali i naših vrijednih poduzetnica i poduzetnika - pozvala je zainteresirane sudionice - vlasnice tvrtki i obrta u Hrvatskoj, kao i svih onih koje će to tek postati Marijana Grubišić, pročelnica UO za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Grada Vukovara.

marijana grubisic
Nije rijedak slučaj da poduzetnice koje se bave turizmom u Dalmaciji ili Istri, muku muče kako doći do domaćih proizvoda poput likera i rakija, meda i pekmeza, domaćih sirnih namaza ili ajvara, dok primjerice u Slavoniji ne znaju kome prodati te iste proizvode. Upravo s ciljem što jačeg i poslovno plodonosnijeg povezivanja, želja je Virtualnog ženskog poduzetničkog centra održati prve B2B susrete poduzetnica Hrvatske, sasvim razumljivo, u Vukovaru, a s ciljem tradicionalnog druženja te vrste i u godinama pred nama. Važnost prvih B2B susreta poduzetnica Hrvatske dobro zna i Vukovarka Mirjana Semenić Rutko, koja kao vlasnica ginekološke ordinacije već četrnaest godina uspješno gradi svoju karijeru na realnom tržištu. Na B2B susretima pak vodit će glavnu riječ kao projektna managerica njihove provedbe.

- Ovi prvi B2B susreti, a sigurna sam da će ih biti na stotine, izuzetno su važan događaj povezivanja poduzetnica i svih onih koje će to tek biti iz cijele Hrvatske, kao i iniciranja suradnje, te stvaranja poslovnih prilika. B2B susreti ujedno i nama u Vukovaru otvaraju nove poglede na razvoj istoka Hrvatske. Imajući na umu da se veliki broj mladih ljudi iselio baš iz ovih dijelova države zbog potrage za poslom, razvoj poduzetničke klime, usmjeravanje k novom načinu razmišljanja i razvoju vlastitih djelatnosti bi omogućilo i mladima da dobiju priliku i za ostanak. Zajedničkim djelovanjem i usmjeravanjem mladih k poduzetništvu smanjuje se pritisak na državne službe i otvara mogućnost osamostaljivanja i razvoja vlastitih poslova. A tada nema granice za one koji žele dalje razvijati svoja znanja i posao - ocijenila je poduzetnica iz Vukovara Mirjana Semenić Rutko, projektna managerica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, koja predano radi na pripremi i provedbi prvih B2B susreta poduzetnica Hrvatske 19. svibnja u gradu heroju.


Mirjana Semenić Rutko bit će jedna od dvije stotine žena koje očekujemo na B2B susretima koji se organiziraju 19. svibnja od 10 do 15 sati, Ružičkina kuća, Ulica Josipa Jurja Strossmayera 25, Vukovar.
Za zainteresirane sudionice bit će upriličen i prijevoz autobusom iz Zagreba, dok svi oni koji žele doći u vlastitom aranžmanu trebaju obaviti prijavu putem maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

- Uz B2B susrete planirali smo dan ranije dolazak u Vukovar radi upoznavanja s turističkim potencijalima ovog dijela naše države. Pripremili smo vožnju brodom na Dunavu, turistički obilazak vukovarskih znamenitosti, ali i kušanje slavonskih i srijemskih delicija, uz naravno zvukove tamburice. Želja nam je ne samo kroz poslovne sadržaje kojima će biti usmjereni B2B susreti, nego i neformalna druženja dan ranije u Vukovaru, još više osnažiti povezanost poduzetnica i mogućnosti za buduće suradnje. Zahvalni smo Gradu Vukovaru što je prvi pružio ruku suradnje na organizaciji B2B susreta poduzetnica Hrvatske, te ne samo što je prvi domaćin ovog događanja, nego i inicijator druženja čelnika lokalne uprave i samouprave koji su prijatelji žena poduzetnica kroz naše ostale projekte - opisala je Sanela Dropulić, direktorica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra predstojeća događanja na istoku Hrvatske.

sanela dropulic


Prvi B2B susreti poduzetnica Hrvatske – raspored događanja 19. svibanj 2018. Vukovar
Mjesto održavanja: Ružičkina kuća, Ulica Josipa Jurja Strossmayera 25, Vukovar
prijave: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 • 06
 • Tra

Autohtona – Hrvatska stranka prava i Klub Hrvatskih domoljubnih snaga , dana 08. travnja 2018. godine (nedjelja) održat će na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu postrojavanje i „ PRISEGU DOMOVINI „ te dati podršku američkom predsjedniku Donaldu Trumpu. Zašto - ne zna se.

Okupljanje je ispred Starčevićevog doma gdje će kolona krenuti preko Zrinjevca do Trga bana Josipa Jelačića.

Nakon prisege krenut će i prema grobu Ante Stračevića u Šestine.

 • 06
 • Tra

Savez samostalnih sindikata Hrvatske u današnjem javnom priopćenju izražava duboko žaljenje i ogorčenost zbog najnovije – i najveće – ekološke katastrofe u Hrvatskoj, te odlučno tražim od Vlade Republike Hrvatske i resornog Ministarstva da preuzmu odgovornost za hitnu sanaciju zagađenja te pronalazak sustavnog rješenja problema u Slavonskom Brodu.

"Nažalost, gotovo 100 000 građana Slavonskog Broda više od tjedan dana nema pitku vodu – temeljno ljudsko pravo zajamčeno Rezolucijom UN-a i nacionalnim zakonodavstvom, za koje su zakinuti zbog nestručnosti, nepoštivanja vlastitih građana i nedostatka svijesti o ovakvim problemima, ignoriranjem potencijalnih štetnih posljedica fosilne industrije na ljude i okoliš. Posljedice ovakvog scenarija plaćaju građanke I građani Slavonskog Broda i lokalno gospodarstvo koje ovisi o poljoprivredi i stočarstvu, a koje zbog ovakvih katastrofa mogu snositi nesagledive dugoročne posljedice." - ističe predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Hrvatska kao potpisnica Pariškog sporazuma i Aarhuške konvencije ima obvezu osigurati pravo na informaciju, pravo na sudjelovanje javnosti i pravo na pravdu u pitanjima zaštite okoliša, a sve je to u ovom slučaju prekršeno, tvrdi u pismu.

"Javnost punih devet dana ne zna što se događa, ne zna kakva je kvaliteta vode koju piju i koje su posljedice po njihovo zdravlje, te na koji će se način problem kvalitetno i učinkovito riješiti. Država mora odgovorno i pravodobno postupati prema svojim građanima i učiniti sve da zaštiti ljudsko zdravlje i živote, a ne (samo) kapital! Nažalost, onečišćenje vode samo je nastavak crnog ekološkog niza u Slavonskom Brodu čije se građani već godinama bore za osiguranje čistog zraka."

Podsjetimo, SSSH se aktivno uključio u pronalaženje rješenja onečišćenja zraka i podržao građanske inicijative Brođani za Brod i Građanske inicijative za čisti zrak kako bi zajedničkim snagama tražili kvalitetna rješenja. SSSH je pokrenuo i niz inicijativa na razini Gospodarsko-socijalnog vijeća – na nacionalnoj i lokalnoj razini, te tražio raspravu o kvaliteti zraka u Slavonskome Brodu, a od nadležnih institucija zahtijevali smo hitno rješavanje tog pitanja, koje nažalost do današnjeg dana još uvijek nije riješeno.

I ovim HR NEWS PORTAL putem Savez samostalnih sindikata Hrvatske izražava punu podršku zahtjevima građana Slavonskog Broda – za djecu, za zdravlje, za temeljna ljudska prava! – te poziva sve čitatelje kao i sve građane da se pridruže prosvjednoj akciji Brođani za djecu koja će se održati 7. travnja 2018. na Korzu u Slavonskom Brodu, od 15:00 do 18:00 sati.

"Pozivamo sve nadležne institucije da se hitno uključe i zaštite zdravlje građana – zdravlje i životi ljudi nemaju cijenu, a sustavna nebriga za ljude sustavno otvara vrata iseljavanju. Ne dopustimo da umjesto brenda „male zemlje očuvane prirode“ postanemo „mala zemlja velikih katastrofa“." - zaključuje u priopćenju SSSH.

 • 05
 • Tra

Uznemirujuće pismo koje smo jutros dobili od Sandre Rožić iz Podsuseda prenosimo u cijelosti:

"Poštovani,

htjela bih Vas uputiti u naš problem, a to je što Planom gospodarenja otpadom Grada Zagreba, u Podsused, u šire područje stare Cementare žele gurnuti reciklažno dvorište za građevinski otpad s mehaničkom obradom i skladištenjem istog, pod krinkom sanacije klizišta. U to bi Vas uputila tako da rezimiram neke stvari sa stručne javne tribine koja je održana u subotu 17.03.2018. u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad, u Gajnicama (tu mislim na posljedice te eko bombe koju nam hoće progurati pod obavezno):

- Magistra medicinske biokemije Josipa Juričev Sudac je za pakleni plan u Cementari ukratko rekla da nije ekološki prihvatljiv. Inertni građevinski otpad obradom prestaje biti inertni i postaje opasan zbog lebdećih čestica u prašini koja, ja se ne mogu oteti tom dojmu, polako uništava zdravlje i ubija ljude.

- Specijalist otorinolaringologije Robert Trotić je spomenuo sve moguće komplikacije u zdravlju, a da budem iskrena, po mom mišljenju nakon njegovih riječi, najmanje što nam se može desiti su alergije i astma. Sve vodi prema karcinomima i teškim oboljenjima.

- specijalist ginekologije Tomislav Ivičević - Bakulić je pričao o poveznici takvih zagađivača sa spontanim pobačajima, neplodnosti i malformacijama pri rođenju djece. Kratko i jasno!

- Prof Želimir Ortolan, koji je među prvima istraživao klizište Kostanjek i mogućnosti sanacije, je puno toga rekao a ono što je najvažnije je da bi sanacija po njegovom planu trajala 3 do max 6 godina i bila bi ekološki prihvatljiva... tu se nadovezujem da bi po projektu kojeg gura gospon Mazija, čovjek s dva fakulteta i jedini sudski vještak u Hr, a koji ne zna podijeliti volumen klizišta s volumenom otpada koji se proizvede godišnje da bi dobio koliko će sanacija trajati, to bi trajalo 50 i više godina (izračunali građevinci) ako bi se sanacija ikada i završila. U tom dugom periodu tko živ tko mrtav. Što se tiče tog neovisnog stručnjaka, mislim da bi Vam se rado odazvao i za intervju, ako vidite potrebu za tim.

- Pravnica Anita Divjakinja pobija projekt po svim mogućim poljima, od kršenja Aarhuške konvencije (jer pazite, bedasti narod ima pravo i na informacije i pravo odlučivanja a ono najvažnije je zdravlje preko čistog i zdravog okoliša), do toga da je ni 200 m od tog mjesta gdje bi stavili drobilice, vrtić i osnovna škola a zakonom je zabranjeno na manje od 500 m... I tu sada moram napomenuti da po zakonu imamo pravo na zemlju, zrak i vodu, ali tu mislim na zdravu i plodnu zemlju koju možemo bez straha obrađivati na potpuno ekološki način, tu mislim čist zrak a ne da su nam krovovi kuća bijeli od prašine, da ne moramo djecu vikendom kada je lijepo vrijeme i dječica bi se baš vani htjela igrati, zatvarati u kuću jer praši i smrdi tamo od neke firme koja se bavi obradom građevinskog otpada (a baš tako je bilo kada je CIOS djelovao u Cementari a i sada još uvijek)....

- Zadnji ali nikako manje vrijedan, dr Stanko Uršić koji objašnjava da ovaj plan gospodarenja otpadom nije to, nego plan manipulacije smećem... pretpostavljam eko bomba po još jednom stručnjaku.

Tu bi skrenula pozornost na ugroženost "prirodnog okoliša" nesavjesnim i nepromišljenim čovjekovim (gradskim) egoističnim nasrtanjem na životno okruženje, zagađujući otrovnim produktima zemlju, vodu i zrak, odbacujući u taj okoliš nepotrebne mu ili istrošene tvari, koji ostaju prijetnja generacijama, stotinama godina.

Na kraju krajeva, nitko se nije odazvao iz grada da brani taj projekt koji toliko silno žele progurati. Ni gradonačelnik ni Mazija ni Jozić ni itko drugi nije došao iz jednog jasnog razloga: neovisni stručnjaci pobijaju njihov projekt po svim poljima (ekologija, pravo, zdravstvo i geodezija ) i to bi bila istina, a u njihovom slučaju ISTINA BOLI...

Nameću nam se pitanja:

ŽELIMO LI ČIST ZRAK ZA NAŠU DJECU?????

ŽELIMO LI ZDRAVU BUDUĆNOST???

Imamo i odgovor na to:

DA.... ŽELIMO, I NA TO IMAMO PRAVO....

Ali tu su i pitanja druge vrste:

ŽELIMO LI DA NAMA SVE TO ODREĐUJE KRIMINAL I MITO I KORUPCIJA, POGODOVANJE PRIVATNIM INTERESNIM SKUPINAMA NA ŠTETU ZDRAVLJA I ŽIVOTA GRAĐANA KOJI ŽIVE NA TOM PODRUČJU???

ŽELIMO LI DA NAS SVE ISELE IZ NAŠEG JEDINOG DOMA AKO NAS NE UBIJU OTROVNOM PRAŠINOM?

ŽELIMO LI DA NAM DJECA ODRASTAJU U TAKO MORALNO BOLESNOM DRUŠTVU?

ŽELIMO LI NOVOG ZAGAĐIVAČA U CEMENTARI A ONDA I U KAMENOLOMU?

Mislim da na to znate odgovor, kratko i jasno NE!!!!

Ako vam nakon svih ovih činjenica NIJE SVEJEDNO što će se događati dalje ispred naših kuća, pored dvorišta vrtića i osnovne škole Ružičnjak a ne smijemo zatajiti činjenicu koju je spec otorinolaringologije rekao, da će te otrovne i po život opasne čestice lebdjeti i do 10 km ukrug, molim Vas ako je moguće da uputite ovaj problem u nekom svom prilogu u javnost. Upoznati smo i s informacijom da su neki mediji dobili blokadu pričati s nama, kontaktirati nas ili snimati nešto što kažemo, jer kako sam gore napisala, gradonačelnika, Maziju i Jozić bi ta istina potukla.

Uostalom, gradonačelnik nas je nazvao ˝balvan revolucijom˝, neki nama ubačeni ljudi od njegove strane, nazvali su nas ˝domaćicama˝, Jozić je u emisiji Otvoreno rekla da se bune oni koji nemaju što raditi, a mi, sve ˝domaćice˝ imamo i svoj posao 8 sati dnevno, imamo djecu, muža i dom, ali sve to smo stavili u drugi plan jer radimo posao gradskih službi, tražimo alternative za njihove planove, da nas ne ubiju s nepotrebnom prašinom iz drobilica za mehaničku obradu građevinskog otpada. Svojim odgovorima kako u izjavama na radiju i televiziji i odnosom prema građanima stalno pokazuju svoj karakter, nekulturu, a gradonačelnik nas je i povrijedio, sve stanovnike našega Podsuseda koji u obitelji imaju bezbroj primjera zdravstvenih problema čiji broj premašuje prosjek ostalih dijelova Zagreba, a karakteristični su kao posljedica zagađivanja Cementarom (80 god) i Ciosom (10 god) koje mogu potvrditi stručnjaci, koje on naravno ne sluša jer misli da je pametniji od svih. Mi nismo ˝balvan revolucija˝, ako baš želi neki naziv za nas, mi smo ˝seljačka buna˝, imamo u Podsusedu i Tahija (bivši Bandić) ali i Gupca i borimo se za pravu stvar,za zdravlje za sve generacije stanovnika koji su već više od stoljeća trovani Cementarom i Cios-om, a od balvanista nas je na početku domovinskog rata branio moj tata sa svojom brigadom, pa je samim time to velika uvreda prvenstveno njima. Uostalom, neka ne misle da se na naziv ˝domaćice˝mi uvrijedimo. Naime, sve smo majke, sve smo žene i sve imamo svoju obitelj i dom, pa nam je to nešto čime se možemo dičiti, mi smo ˝žene - majke - kraljice˝ koje će sve napraviti da obrane svoje, djecu i jedini dom. Okupili smo radnu skupinu koja broji stotinjak ljudi, većinom stručnjaci, kako sam gore navela, iz područja ekologije, zdravstva, geodezije i prava. A iza svih tih ljudi stoji još oko 6000 ljudi sa svojim potpisima na peticiji protiv tog plana. To je već kritična masa koja je spremna spojiti se s ljudima iz Brezovice (oko 5000) i stati na ulice, da svi zajedno pokažemo koliko nas ima koji se protivimo zagađivanju osnovnog za život, vode i zraka.

Ujedno Vam šaljem link sa spotom na Youtube-u, koji su snimili mladi iz Podsuseda. Nije moj stil muzike ili izražavanja, ali netko je nekako morao pokazati zube gradonačelniku. Uostalom, na mladima svijet ostaje, a na nama je kakav ćemo im svijet ostaviti.

 

Unaprijed zahvaljujem na razumijevanju i zainteresiranosti za eventualno medijsko upućivanje, ovog problema i ove prijetnje, u javnost.

Lp od jedne od ˝domaćica˝

Sandra Rožić

Eko 2000 - Podsused"

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se