Novi val iseljavanja: Hrvatsku najviše napuštaju Slavonci

14 Srpanj 2017

Nema dana da netko iz Slavonije ne spakira kovčege, zaključa svoj dom i odluči budućnost potražiti u nekoj drugoj zemlji, s autobusnom kartom u jednom smjeru. Hrvatsku najviše napuštaju Slavonci, a prednjače obitelji iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Ekipa HRT-a ispratila ih je s vukovarskog kolodvora.


Na vukovarskom kolodvoru Gordana Ćavar strpljivo čeka autobus za Njemačku. Iza sebe je ostavila posao koji je radila za minimalac i praznu kuću. Njezino četvero djece davno je otišlo iz domovine. "Devedesetih godina ja sam prognanik, sad sam opet prognanik i moram ići raditi u Njemačku jer tu nema posla", kaže.

Nema posla ni za brojne mlade iz Rokovaca. Mnogi od njih, nakon godina provedenih na Zavodu za zapošljavanje odlučili su napustiti rodno selo, i potražiti bolje sutra negdje na zapadu.

Mještani Rokovaca kažu da se iz sela u posljednjih nekoliko godina odselilo stotinjak obitelji. "Sve je više praznih kuća u naselju koje svjedoče da odlaze cijele obitelji, a možemo vidjeti i u školama da se ispisuju učenici", govore.

Samo lani Hrvatsku je napustilo oko 56 tisuća ljudi, no demografi upozoravaju da je egzodus stanovništva triput veći nego što pokazuju službeni podaci.

O tome kakve će posljedice iseljavanje ostaviti u budućnosti i što bi se trebalo poduzeti da se egzodus zaustavi ili barem uspori govorio je Dražen Živić, voditelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar - Područni centar Vukovar.

Stručnjak za demografiju Stjepan Šterc smatra da bi umjesto prebacivanja odgovornosti, iseljavanje trebalo postati strateško pitanje. Ostvare li se predviđanja, Hrvatsku bi gospodarske neprilike i korupcija mogle opustošiti više nego ijedan rat dosad.

HR News

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se