Dvije srebrne i jedna brončana medalja s Kemijske olimpijade na Tajlandu

17 Srpanj 2017

Četvero učenika, koji su predstavljali Hrvatsku na 49. međunarodnoj kemijskoj olimpijadi, ove godine održanoj na Tajlandu u gradu Nakhon Pathom, osvojili su dvije srebrene, jednu brončanu medalju i jednu pohvalnicu.

Na upravo završenoj 49. međunarodnoj kemijskoj olimpijadi, Hrvatsku su predstavili četvero učenika - Ilija Srpak iz Prve gimnazije Varaždin, Borna Šimić iz Gimnazije Matija Mesić Slavonski Brod, Luca Udovičić iz XV. gimnazije Zagreb i Silvestar Mravlinčić iz III. gimnazije Osijek. Ilija i Borna ove su godine završili treći razred, a Luca i Sivlestar četvrti, izvijestio je dr. Tomislav Portada sa Zavodu za organsku kemiju i biokemiju Instituta Ruđera Boškovića.

Naši su mladi natjecatelji na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi osvojili dvije srebrene medalje, jednu brončanu medalju i jednu pohvalnicu. Srebrne su medalje osvojili Ilija i Borna, broncu je osvojila Luca, a pohvalnicu Silvestar. Ilija Srpak je, osim srebrne medalje osvojio i posebnu nagradu Međunarodne unije za čistu i primijenjenu kemiju (IUPAC) za najbolji uspjeh u praktičnom (eksperimentalnom) dijelu od svih natjecatelja na ovogodišnjoj Kemijskoj olimpijadi. Iliji je inače ovo treće uzastopno sudjelovanje na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi, a do sada je Hrvatsku predstavljao i na nizu međunarodnih natjecanja iz drugih disciplina.

Učenike su na putu pratili mentori prof. dr. Branka Zorc i prof. dr. Tomislav Cvitaš, voditelji skupine znanstvenika, nastavnika i studenata koja je naše učenike pripremala za sudjelovanje na kemijskoj olimpijadi. Pripreme se održavaju u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskoga kemijskog društva.

Veći dio reprezentacije stigao je u Hrvatsku, osim srebrnoga Borne Šimića koji je otputovao u Brazil u Rio de Janeiro gdje, s još petoricom učenika, predstavlja Hrvatsku na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi.

HR News

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se