Održan Build Your Future - multiplier event

05 Veljača 2017

Završen projekt poduzetničkog učenja za mlade Build Your Future financiranog iz EU programa Erasmus+, u kojem su mladi osnaženi za kreiranje vlastitih poduzetničkih projekata, te potaknuta rasprava o unapređenju politika za poduzetništvo mladih.

Institut za kreativno obrazovanje, hrvatski partner na projektu financiranom iz Erasmus+ programa, održao je završni multiplier event EU projekta "Build Your Future“ u BIZkoshnica Coworking prostoru u Zagrebu. Build Your Future je europski projekt osnaživanja mladih za poduzetništvo koji se osim u Hrvatskoj provodi u osam europskih zemalja. Sastoji se od edukativnog programa baziranog na iskustvenom učenju i primjerima iz prakse i namijenjen je mladima od 19 do 29 godina.

Cilj projekta je osposobiti mlade potrebnim znanjima i vještinama; od razvoja ideja, marketinga, prezentacijskih i prodajnih vještina, do stjecanja osnovnih znanja o financijama, pravnim oblicima, kako bi bili u mogućnosti razvijati vlastite poduzetničke pothvate i poslovna rješenja te potaknuti suradnju mladih i lokalnih poduzetnika. Projekt također uključuje element promicanja poduzetništva na lokalnoj razini te dotiče problem nezaposlenosti mladih koji je jedan od gorućih problema na razini cijele Europe.

Na odlično posjećenom eventu predstavljeni su rezultati projekta – 20 mladih sudionika različitih struka sudjelovalo je u programu koji se provodio kroz 5 obrazovnih modula, temeljenih na stjecanju praktičnih znanja i vještina s ciljem razvoja vlastite poduzetničke ideje. Tijekom projekta sudionici su razvili nekoliko poduzetničkih ideja i projekata, od kojih su tri predstavljene prisutnima – Community management trening za mlade s invaliditetom (Ivan Mušlek), LuminoWay – pametne LED modularne pločice koje će nekome osvjetliti put dok će drugima ukrasiti odjeću (Jurica Rešetar) i Binocular Bar (Borna Pavičić) u kojem bi se putovalo svijetom i kušalo autentične zalogaje u realnom vremenu uz pomoć VR tehnologije.

Na panelu „Kako potaknuti poduzetništvo mladih u Hrvatskoj?“, sudjelovali su predstavnici različitih poduzetničkih potpornih institucija, obrazovnih institucija i poduzetnika. Mirela Alpeza, direktorica CEPOR-Centar za politike malih i srednjih poduzeća i poduzetništva navela je da istraživanja pokazuju da su dvije ključne osobine specifične za poduzetnike - želja za uspjehom i interni lokus kontrole. Također je pohvalila projekt kao vid neformalnog obrazovanja za poduzetništvo koje nadopunjuje formalno obrazovanje.

-„Iznimno smo ponosni što imamo priliku staviti na raspolaganje poduzetnicima gotovo 8 milijardi kuna potpora do 2020. godine. Vjerujemo kako će mladi poduzetnici iskoristiti tu priliku i prijaviti svoje BYF projekta kroz HAMAG-BICRO programe.“, izjavila je Doris Vukšić iz Hrvatske Agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije. Aktivnosti Razvojne agencije Zagreb a posebno Poduzetničkog centra Plavi ured predstavila je Marina Grgić Eldić te istaknula veliki interes poduzetnika početnika za edukacijama Startup akademije. Također je upoznala prisutne sa savjetodavnom ulogom Plavog ureda posebno kod suočavanja poduzetnika s birokratskim preprekama i prereguliranim sustavom. Svi su se složili da je potrebno ojačati postojeću suradnju između poduzetničkih potpornih institucija kako bi sustav poduzetničke potpore postao još funkcionalniji i korisniji za poduzetnike.

Matija Krznar, mladi poduzetnik, osnivač i direktor tvrtke Urban Mobility d.o.o. i pokretač prve car sharing usluge u Hrvatskoj pohvalio je Build Your Future projekt i izjavio „Drago mi je da postoje inicijative o promicanju poduzetništva poput Vaše jer zaista postoji potencijal u mladim ljudima koji proaktivno razmišljaju i tako doprinose razvoju našega gospodarstva i društva. Biti poduzetnik veliki je rizik, ali isto omogućava kreiranje vlastitih vizija i slobodu u provedbi svojih ideja.“

Mirela Marović Omerzu, koordinatorica Build Your Future projekta za Hrvatsku i osnivačica BIZkoshnica Coworkinga, izrazito je zadovoljna rezultatima projekta i ostvarenim projektima sudionika kao i njihovim napretkom. Smatra da takav poduzetnički program treba nastaviti i uključiti što više mladih iz svih krajeva Hrvatske kako bi razvili svoje poduzetničke i kreativne kapacitete. „Build Your Future osnažuje mlade iz različitih zemalja, dobi i društvenog statusa, da rješavaju potrebe u lokalnih sredina koristeći svoje poduzetničke vještine kako bi ostvarili pozitivan društveni utjecaj.“, istaknula je Tina Lee Odinsky-Zec, ZŠEM-Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta.

 

 

HR News

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se