Tehnologija

 • 26
 • Kol

newsroom.fb.com

Turizam bez društvenih mreža je nezamisliv, a slike i video glavni su promotivni alati. Danas je biti prisutan na društvenim mrežama stvar osobne higijene, kao što je i posjedovanje web stranice. “ ističe Ilija Brajković, suvlasnik digitalne agencije Kontra te dodaje kako danas ne biti prisutan digitalno, pogotovo u turizmu, je siguran smjer propasti.

Od danas na Facebook-u možete direktno snimiti i upload-ati fotografije od 360 stupnjeva, nova funkcija koja će svakako biti jako prisutna upravo kroz sektor turizma. Fotografiju od 360 stupnjeva možete postaviti i kao naslovnu fotografiju na svojem profilu, a opcija je dostupna kako za iOS tako i za Android uređaje.

Panorame, plaže, pogled s balkona... kreativnosti nema kraja. Igrajte se i ispričajte dobru priču. 

Video možete pogledati OVDJE.

Izvor: hrturizam.hr 

 • 03
 • Kol

Nešto slično kao Facebookova aplikacija Safety Check, razvit će i sam Google. Naime, ako tijekom krizne situacije kao što je požar ili teroristički napad korisnici potraže lokaciju događaja ili sam događaj, na vrhu ponude pronađenih rezultata pojavit će se hitno upozorenje.
Upozorenje će sadržavati važne hitne telefonske brojeve, mape, nova izvješća te informacije vlasti. Također, korisnici koji posjeduju pametni telefon, a nalaze se u blizini mjesta događaja te imaju aktiviranu lokacijsku funkciju, bit će informirani upozorenjem. Hitne informacije kao što su požari, blokirane ceste ili kontakti hitnih službi biti će također dostupni putem mobilne verzije Googleovih mapa.
Organizacije kao što su Crveni križ, meteorološke agencije ili vlast te drugi pouzdani izvori prosljeđivati će korisnicima informacije. Googleovi servisi kao što su Google News, Maps ili Waze također će služiti kao izvor informacija.
Da bi se mogle primati informacije s upozorenjima potrebno je instalirati posljednju verziju Googleove aplikacije za Android ili operativni sustav IOS. 

Autorica: Danijela Simović

 • 22
 • Srp

Diego Martinčić je fotograf rodom iz Ližnjana. Fotografijom se počeo baviti 2008. godine sasvim slučajno. Naime, kupio je gitarsko pojačalo koje je bilo prejako za sviranje u kući, a pošto nije svirao u bendu ni na koncertima odlučio ga je prodati. Netom poslije je na nagovor prijatelja, koji je kasnije bio predsjednik fotokluba Pazin, kupio svoj prvi DSLR. Diego je prije toga sam prakticirao fotografiranje s kompaktnim fotoaparatom. Zatim je 2008. godine osvojio 1. mjesto u natjecanju za najbolju fotografiju u Memphisu Tennesse gdje je tema fotografije vezana uz "kralja". U početku nije imao posebne podrške, ali je imao problema s kadriranjem. Kaže kako nije znao na koji način može uhvatiti cjelokupni objekt koji fotografira jer bi uvijek nešto izostavio. Zbog toga je došao na ideju spajanja više fotografija kako bi dobio veću sliku. Ovdje je saznao da se fotografije mogu spojiti u krug i tako stvoriti 360° fotografiju. Ova tehnika ga je dovela među top 20 najboljih i najgledanijih fotografa na Roundme.com, odnosno svjetski popularnoj internetskoj stranici za 360° fotografiju. Oduševljen je zbog toga što ta stranica koristi njegove radove kao uzore tj. preporučene što možete proučiti klikom ovdjeNakon toga, Diego se 2010. godine počeo ozbiljno baviti s 360°fotografijom. Na početku je sam pokušao izraditi specijalni dio držača fotoaparata koji se naziva panohead. Tek mu je peti pokušaj bio zadovoljavajući i za to mu je trebalo pune 2 godine i 6 sati rada na računalu. Da se podsjetimo malo povijesti: 360° fotografija nastala je oko 1998. i samo se pokušajte sjetiti kakva računala su tad postojala, a softweri čak i nisu. Čak niti kada je Diego počinjao nisu postojali softweri koji su danas razvijeni isto kao i razni tečajevi. Pravi preokret u tehnologiji dogodio se 2014. godine pojavom mobitela koji su podržavali novu HTML5 tehnologiju. Prije toga su 360° fotografije bile samo u flashu i quicktime playeru što znači: nemoguće za mobitel. Google je iste godine uveo i prve VR (virtual reality) naočale. Diego je dobio preko maila informacije o novom dodatku za softwer koji je koristio. Na taj način istrapano360 je dobila podršku za VR (virtual rality). Diego danas ne koristi taj softwer zbog toga što su se pojavine online hosting platforme za 360°fotografiju kao Roundme.com, Kuula.co, Facebook, Google street view, 360cities.net i druge. Danas mu treba oko 3-4 minute za fotografiranje i objavu te sada ima već preko 2000 360°fotografija, ako koristi specijalnu kameru koja ima opciju i video 360°.

Bez naslova

Bez naslovqa

Galerija: I am lost  

360° fotografija može se upotrijebiti svugdje i za razne stvari. Osim gradova, Diego fotografira razne događaje, koncerte, predstave, otvorenja, javne ustanove, privatnesmještaje, hotele, ugostiteljske objekte, parkove, festivale i drugo. Istrapano360 nastao je s ciljem pružanja drugačijeg sadržaja dok su obične fotografije 2D i prikazuju mali kadar, u većini slučajeva ne želi da gledatelja odvuče pozornost na nešto drugo. Tako istrapano360 nudi 360°pogled tj uronjivu fotografiju kada je potrebno da gledatelj vidi sve oko sebe i doživi prostor u cjelini. Budućnost istrapano360 ima 360 smjerova u krug kako tehnologija sve više napreduje. Budućnost nije samo 360° fotografija već i 360 stereo fotografija, video 360, video 360 3D, Artificial Reality (gdje se virtualno spaja sa stvarnosti), 360 projekcije, 360 igre, 3D virtual reality, simulatori, skeniranje prostora i drugo. Za sada još ima nekoliko projekta koje treba završiti prije nego krene u nova područja. Jedno od tih područja će zasigurno biti Google street view. Pošto nije bio zadovoljan s pregledima stranice nastala je još jedna internetska stranica: istria360.com koja ima isti cilj, ali se širi na svjetsko tržište. I istrapano360 i istria360 imaju isti cilj, a to je promocija Istre na inovativan način koristeći se različitim jezicima. Postoji još jedna internetska stranica koja je namijenjena za privatne iznajmljivače. Diego je na stanici istria360.com počeo sam graditi sve istarske gradove u 360° koji se mogu pogledati klikom OVDJE. Najzanimljiviji su mu događaji kao festivali koji traju nekoliko dana pri kojima treba staviti headset na glavu i razgledati te sadržaje, tako da može prezentirati sadržaj kakav je u stvarnosti. Najveći izazov svim fotografima je uvijek nešto što je nedostižno. Tako je njemu primjerice mjesec kao objekt koji kruži oko Zemlje. Smatrao je da je nerealan dok ga voditelj tima Synergy Moon projekta nije kontaktirao preko Facebooka i pozvao da se pridruži timu. Projekt Synergy Moon u natjecanju je za The Google Lunar XPRIZE. Trenutno je član IVRPA-e (International Virtual Reality Photography Association), a od ove godine i Google street view thrusted photographer. Početkom lipnja bio je u Beču na sajmu 360 svijeta IVRPA. Tamo se susreo sa svojim austrijskim suradnicima, ali i upoznao mnoge druge ljude i tako sklopio suradnje. Također, po Hrvatskoj poznaje mnogo 360 fotografa. Diego nema posebnu fotografiju koju bi mogao izdvojiti, ali zato ima cijelu galeriju najboljih radova koju možete pogledati OVDJE

 

 

 

 • 12
 • Srp

Kompanija Kaspersky Lab predstavila je novo rješenje za korisnike Android uređaja – Battery life aplikaciju.

 • 03
 • Ožu

Uz već najavljenog Alexa Brauna, predstavljena je nova zvijezda festivala Dana komunikacija, odnosno suosnivač i bivši glasnogovornik zloglasnog portala za torrente The Pirate Bay Peter Sunde, ali i drugi zanimljivi govornici i sadržaji.

 • 28
 • Velj

Mlade robotičare koji su nedavno osvojili Otvoreno prvenstvo Njemačke i još 11 medalja na svjetskim natjecanjima, primio je ministar obrane Damir Krstičević.

 • 20
 • Velj

Budući da je godina 2017. deseta obljetnica iPhonea, pametnog telefona koji nije samo pogurnuo Apple na poziciju najvrednije kompanije na svijetu nego i stvorio bazični uzorak kojim se danas vode praktički svi proizvođači smartphonea, za predstavljanje nove generacije u rujnu očekuju se mnoga čuda.

 • 05
 • Velj

Završen projekt poduzetničkog učenja za mlade Build Your Future financiranog iz EU programa Erasmus+, u kojem su mladi osnaženi za kreiranje vlastitih poduzetničkih projekata, te potaknuta rasprava o unapređenju politika za poduzetništvo mladih.

Stranica 1 od 3

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se