Strip "Alan Ford" kao dio urbane kulturne baštine jednog društva

18 Ožujak 2018

Nepopravljivi diletanti, zaključani u svojevrsni ekvivalent, uglavnom disfunkcionalne države, heroji Alana Forda bili su slični svima nama. Nisu znali što rade, ali su nekako isplivali.

Njihovi 'hepiendovi' bili su i ostali naša moralna potpora.


Strip koji je promijenio živote generacija koje su odrastale uz poslovicu Broja 1: "Kaniš li pobijediti, ne smiješ izgubiti!" tiskan je prvi put u Hrvatskoj 1972. godine u izdanju Vjesnika. Scenarist Luciano Secchi i crtač Roberto Raviola, poznatiji pod pseudonimima Magnus i Maks Bunker, u svibnju 1969. godine pokrenuli su u Italiji strip "Alan Ford".
"Kupi dva, plati tri". Natpis na reklamnom plakatu trgovine u brutalno komičnom njujorškom svijetu »Alan Forda« toliko je bolno realan da prosječni čitatelj ni dan danas, odnosno pogotovo danas, ne zna da li bi se na ovu genijalnu satiričku minijaturu smijao ili proplakao.


Čak i oni koji nisu cijenili finu društvenu satiru grupe TNT, vrlo su lako mogli shvatiti što je toliko privlačno u snalažljivom sitnom lopovu koji se predstavlja kao engleski plemić, u lukavom tisućljetnom paraplegičaru koji svojom malom crnom knjižicom s popisom nezgodnih detalja iz prošlosti drži u šaci sve moćnike od stare Grčke na ovamo ili pak u smušenom bivšem njemačkom vojniku koji smišlja najbesmislenije izume u povijesti.
Nema te osobe u koja na svojoj koži bar jednom nije osjetila što je to Ured za istraživanje ruda i gubljenje vrijeme, tko su to tri gradske svinje, (vijećnika) i kakva je to muljaža koju smišlja General War.
Na veći uspjeh Alan Ford je čekao sve do 25. broja, kada se pojavio Superhik, antiheroj koji krade od siromašnih da bi davao bogatima.


Za veliki uspjeh u Hrvatskoj zasigurno je najzaslužniji genijalni prevoditelj Nenad Brixy, koji je jedinstvenim stilom i prepoznatljivim, britkim jezikom u dijaloge junaka unio crni humor kakav čitatelji dotad nisu čuli.
Rođen 1924. u Varaždinskim Toplicama, Brixy je tijekom života bio novinar, romanopisac, komediograf te urednik i pokretač mnogih časopisa. Umro je u Zagrebu 1984. godine. Čak je i scenarist stripa Secchi govorio da je Brixy jedan od rijetkih prevoditelja koji su uspjeli dočarati crnu satiru kojom su obilježeni priča i crtež Alana Forda.
Brojevi Alana Forda i danas se mogu kupiti u prostorijama "Maks Bunker presa" u Milanu. Cijena je unikatnog prvog broja s naslovom "Grupa TNT" 250 eura. A stranicu unikatnih crteža Magnusa i Bunkera ljubitelji stripa plaćaju i do 200 eura.


Legenda kaže da je »Alan Ford« nastao nakon što su Secchi i Raviola krajem šezdesetih odlučili napraviti parodiju na Jamesa Bonda. Za naslovni lik plavokosog naivka Magnusu je poslužio Peter O'Toole, a lik Broja Jedan uveden je tek u 11 epizodi.
"Alan Ford" je bio i još uvijek je daleko više od običnog stripa, priča o jednom vremenu, odrastanju, gotovo dio urbane kulturne baštine jednog društva, zbog čega su brojne generacije hrlile na kioske i s nestrpljenjem iščekivale nastavke novih zgoda Alana i tajnih agenata okupljenih u grupi TNT.
Dio genija stripa je i način na koji je crtan i na koji su prikazana razna emotivna stanja protagonista. Meka i elastična Magnusova linija je inovativno balansirala u potpuno novoj zemlji između realizma i karikature, s dotad neviđenim načinima da se vizualno prikaže stid, zbunjenost, bijes, arogancija, glupost i druga emotivna stanja. AF je postao jedan od vrlo rijetkih primjera kako se jedan strani kulturni artefakt 'primi' u novoj sredini i postane neodvojivi dio kulturne baštine zemlje primatelja.


Za strip je bila važna i njegova dostupnost na kioscima, zatim veličina od 22 x 14 cm zbog čega je bio pogodan za nošenje u džepovima, čitanje u autobusu ili ispod školske klupe.


"Kupite cvijeće voljenoj ženi, ali ne zaboravite i na vlastitu! (citat)

 

Ivan Remeta Johhny

Neno H

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se