Kako napraviti najbolji zagrebački odrezak?

21 Veljača 2017

Tradicionalno i neizostavno jelo svake zagrebačke kuhinje, ali i brojnih restorana zasigurno je zagrebački odrezak, odnosno pohani teleći odrezak punjen šunkom i sirom.

Ova mesna poslastica svoje korijene vuče još iz davne povijesti. U cijeloj Europi poznata je u nešto drugačijim varijantama spravljanja, a ujedno nosi i drugačije nazive jer je kao svoje jelo prisvajaju brojni gradovi diljem Europe. Najpoznatija varijanta pohanog odreska svakako je bečki odrezak - Wiener Schnitzel, no za razliku od zagrebačkog, ne sadrži šunku niti sir te se samo panira i poha. U Češkoj ga nazivaju Smažený Řízek, u Finskoj Wieninleik, a u Poljskoj se može naručiti kao Kotlet Schabowy. Slične inačice mogu se pronaći i u Rumunjskoj -  Romanian Şniţel, dok je u Srbiji nacionalni specijalitet Karađorđeva šnicla, odnosno punjeni lungić, kojega su svojedobno prvo punili kajmakom, a danas šunkom i sirom.

Slična varijanta zagrebačkom odresku također je poznata i kao Cordon Bleu za koje pak Švicarci tvrde da je njihov gastronomski izum.

Pravilna priprema zagrebačkog odreska uključuje izbor najsočnijih dijelova teletine, a može se spravljati i od svinjetine, piletine ili puretine. Specifičnost pravog zagrebačkog odreska prepoznaje se po punjenju sa šunkom i sirom. Sir mora biti topljiv, dok će se od šunki najbolje uklopiti PIK šunke s 2 posto masnoće - Šunka u ovitku ili Zlatna kuhana šunka i učiniti zagrebački odrezak pravom gurmanskom delicijom. Također, PIK šunke s 2 posto masnoće imaju smanjen udio soli i ne sadrže pojačivače okusa, umjetna bojila, gluten ni soju pa su odličan odabir za one koji, uz dobar zalogaj, brinu i o zdravlju.

Stoga, sočni komad mesa napunjen šunkom i sirom, uvaljan u brašno, jaja i krušne mrvice pa ispečen do zlatno-žute boje pravi je nazivnik za zagrebački odrezak. Na linku je video recept, a u nastavku recept za spravljanje originalnog zagrebačkog odreska.

Sastojci:

•    4 teleća odreska (veća)

•    4 kriške PIK šunke s 2 posto masnoće

•    4 kriške sira (gouda ili trapist)

•    sol, papar

Za paniranje:

•    brašno

•    2 jaja

•    krušne mrvice

•    ulje

Priprema:

Odreske tucite preko prozirne plastične folije te ih nakon toga po želji popaprite i posolite.

Zatim pripremite krišku PIK šunke s 2 posto masnoće i krišku sira, a pritom ih položite na polovicu odreska.

Količina šunke i sira može se po želji i udvostručiti, no kod spravljanja poželjno je da prvo posložite šunku na odrezak te tek onda na nju krišku sira, a nakon toga odrezak preklopite i rub nježno pritisnite prstima.

U brašno uvaljajte svaki odrezak pa nakon toga u razmućena jaja i u krušne mrvice.

Sa svake strane na ulju pržite odreske po nekoliko minuta i to sve dok korica ne poprimi zlatnu boju.

Poželjno je pržiti na laganoj vatri, a rub mesa možete pričvrstiti i čačkalicama.

Gotove odreske poslužite uz tradicionalne priloge koje svi vole – rizi-bizi ili krumpir, a odreske pokapajte limunovim sokom.

Po želji možete poslužiti i zelenu salatu.

HR News

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se