Rijeka - europska prijestolnica kulture 2020

20 Srpanj 2017

Radni sastanak na temu "Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020" održan je u zgradi Vlade s premijerom Andrejom Plenkovićem. Ondje su bili i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel te drugi.


Ministrica Obuljen Koržinek rekla je kako je to prvi put da jedan hrvatski grad bude prijestolnica europske kulture i to 2020. godine, kad Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije.  Dodala je kako se Vlada obvezala sufinacirati taj projekt te mu pružiti logističku i operativnu potporu.

Odgovarajući na upit o prigovoru o kašnjenju organizacijskih priprema koji je stigao iz Bruxellesa, ministrica je rekla kako nema nikakvih kašnjenja. Ovaj smo sastanak održali u Vladi, a Ministarstvo kulture je još ranije održavalo potrebne sastanke, podsjetila je i dodala kako se sve održava u zadanim rokovima. 

Istaknula je kako počinje isplata potrebnih 10 milijuna eura te da je ta svota predviđena u proračunu već 'provučena' kroz knjige Ministarstva financija.

Župan Komadina rekao je kako je to projekt od nacionalnog značenja te da mu je županija preko svoje manifestacije o Frankopanima već dala regionalni 'štih'.

Tako će 27 općina i gradova iz županije, osim Rijeke, uspostaviti veze s 27 gradova u Europskoj uniji, rekao je Komadina, ističući kako je projekt prilika za promidžbu hrvatskog turizma i gospodarstva.

Gradonačelnik Obersnel smatra da projekt nije samo vezan uz Rijeku, nego za cijelu Hrvatsku. Vlada je osigurala 10 milijuna eura kroz proračun, a desetak je osigurano zajedno iz županije kroz EU fondove i sponzore, rekao je Obersnel i dodao kako su iz Europske unije osigurali 19 milijuna eura. Nakon Vladine odluke za dva tjedna razriješit ćemo uobičajene administrativne probleme, poručio je riječki gradonačelnik.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković potaknuo je sastanak prigodom posjeta Rijeci 5. srpnja kako bi se izravno s predstavnicima mjerodavnih ministarstava raspravljalo i dogovorilo o svim temama važnim za realizaciju projekta "Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020".

 

Autor: Agencije/HR News

HR News

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se