Kultura

 • 12
 • Velj

Hrvatsko društvo skladatelja i Vojo Šiljak pozivaju na tribinu “Nota mog života” baletne i glazbene umjetnice Beate Devčić – Domić koja će se održati u četvrtak, 15. veljače 2018., s početkom u 18 sati.

Izrezak balet1

Beata Domić Devčić, jedna je od osnivačica ansambla LADO. Baletom se bavila u ranoj mladosti, te je plesala u baletnim ansamblima u Zagrebu i Splitu. Najviše se istaknula ulogom Jele u Lhotkinom baletu 'Đavo u selu'. Kasnije je završila i Muzičku akademiju Sveučilišta u Zagrebu gdje je kao docentica dočekala mirovinu 1976. godine.

 • 05
 • Velj

Studio Smijeha je prvi hrvatski klub stand up komedije. Klub je službeno otvoren 1. travnja 2011. godine, ali članovi Studija Smijeha su sudjelovali u samoj izgradnji scene hrvatske stand up komedije. Od samog početka, sa Marinom Orsag na čelu, Studio Smijeha radi na razvoju domaćih stand up komičara i time razvoju hrvatske scene stand up komedije.

Stalni članovi Studija su nastupali u Londonu, Amsterdamu, Budimpešti, Barceloni, Sofiji, u više od 50 gradova i mjesta u Hrvatskoj te preko 20 gradova u Srbiji, BIH, Sloveniji i Makedoniji. Sudjelovali na brojnim zabavnim festivalima u zemlji i inozemstvu, pomagali u humanitarnim akcijama, gostovali na glavnim lokalnim TV kućama, te se čak pojavljivali u glumačkim angažmanima u popularnim hrvatskim serijama.

Paralelno sa otvaranjem kluba pokreće se i suradnja sa regionalnom stand up comedy scenom koja je i danas redovna, a uskoro dolazi i do projekata za borbu protiv predrasuda. Prvi u nizu je festival pod nazivom „Revolucija balkanske svijesti“ u kojem nastupaju komičari/ke iz cijele regije. Nakon toga uslijedio je i projekt „KAJ BRE“ koji razbija predrasude odnosa između Hrvatske i Srbije, pa „LAUGH OUT PROUD“ za razbijanje homofobije, pa „FEMME FRONTAL“ za senzibilizaciju feminizma.

Osim brojnih festivala i projekata, Studio Smijeha stalno traži nove izazove i pokreće nove projekte i suradnje sa mnogim svjetskim i domaćim brandovima poput Oraclea, Philipsa, Samsunga, Boscha, Forda, Podravke, Zagrebačke banke, Kraša i mnogih drugih.

Studio smijeha

BLACK FRIDAY STAND UP SHOW

 

Black Friday stand up show je doza crnog humora koja nam je svima potrebna nakon napornog tjedna. Prvo će vas ušokirati pa nasmijati, i na kraju najvjerojatnije rasplakati od smijeha. Za sve one koji se rađe smiju nesreći u životu, umjesto da ju oplakuju, ali i za one kojima dobro dođe malo pozitivnog razmišljanja. Neka vam najcrnija stvar u životu bude Black Friday night u INK-u 16. veljače s početkom u 20:30 h.

Na Black Friday stand up showu nastupaju: Josip Škiljo, Marko Dejanović, Ivica Lazaneo, Saša Turković i Marina Orsag. Kraljevi i kraljica mračnog humora će vas nasmijavati uz svoje tragikomične životne događaje i iskustva, u kojima se možda i vi prepoznate.

Sve o njima možete saznati na internet stranici Studija Smijeha ili Facebook fan stranicama, ali najbolje ćete ih upoznati kroz 150 minuta čiste zabave na pozornici Istarskog narodnog kazališta.

Cijena ulaznice je 60 kn. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Istarskog narodnog kazališta i na internet stranici INK-a na kojima kupnjom ostvarujete 10% popusta.

 • 31
 • Sij

F22, nova  akademijska scena predstavit će u četvrtak i petak, 1. i 2. veljače u 20 sati izuzetno interesantnu plesnu predstavu Hunting Family #4, nastalu kao ispitni projekt studentica i studenata 3. godine studija iz područja plesnih umjetnosti pri Akademiji dramskih umjetnosti.Projekt je jednim dijelom nastajao  u Centru za izvedbene umjetnosti u Vitlyckeu u Švedskoj, nakon dvotjedne radionice gdje je 27. siječnja 2018. imao prvu javnu prezentaciju.

Hunting family

Hunting Family #4 u središte postavlja tijelo i pokret. Od izvođača se traži budnost i smirenost, uzemljenost i spremnost na reakciju na druge pripadnike grupe. U strukturiranoj improvizaciji, kako proces stvaranja opisuje Scavetta.

Autor i koreograf Francesco Scavetta godinama je prisutan kako na europskom, tako i u hrvatskom plesnom kontekstu. Njegovi su koreografski radovi zapaženi po specifičnom plesnom jeziku, zanimanju za edukacijske procese unutar umjetničkih produkcija djela, te inovativnom radu sa izvođačima.

IZVEDBE
četvrtak, 1.2. u 20 sati ISPIT - F22
petak, 2.2 u 20 sati REPRIZA - F22

Ulaz je besplatan!

 • 23
 • Sij

U četvrtak 25. siječnja započinje još jedno novo događanje u Kneževoj palači u organizaciji Koncertnog ureda Zadar – GLEDAONA!

U sklopu niza događanja Mladi u Kneževoj pod sloganom „…jer glazba pokreće!“, ljubitelji velikih koncerata će u Koncertnoj dvorani braće Bersa imati priliku doživjeti atmosferu živih izvedbi svjetskih velikana. Od jazza i soula sve do rock -a, na velikom platnu gledamo i na vrhunskom razglasu slušamo birane koncerte (Stevie Wonder, Queen, Jeff Beck, Sting, Bruce Springsteen itd. ). Projekcije će se održavati dva put mjesečno i to četvrtkom u suradnji sa Gradskom knjižnicom Zadar koja je izvor Blu-ray diskova.

gledaona facebook

 

Opustite se u ugodnom ambijentu, pogledajte vrhunski koncert i ponesite sa sobom dio uzbuđenja iz najvećih svjetskih dvorana.

 

U četvrtak 25. siječnja u 20 sati prva po redu je projekcija koncerta legendarnog američkog glazbenika STEVIE-ja WONDERA pod nazivom  LIVE AT LAST održanog u Londonu 2008. Ulaz na sve projekcije Gledaone je slobodan.

 • 20
 • Pro

Motociklistički putopis „Euroazijske priče i jedna afrička" autora Borisa Rukavine promoviran je s velikim uspjehom u poznatom klubu „Bikers Beer Factory" u Zagrebu u subotu, 16. prosinca 2017.

Velika gužva na promociji 2-tomne knjige dokazala je da je ovaj klub zagrebačko sjedište motociklističke supkulture ali i da je Boris Rukavina, heroj te supkulture, objavio knjigu koja će zanimati i nadahnuti mnoge putnike na dva kotača.

On i supruga Ksenija bili su glavne „zvijezde" nesvakidašnje promocije na kojoj među nekoliko stotina uzvanika nije nedostajalo zvijezda iz moto i rock svijeta:

uz članove BMW Moto kluba Zagreb, druge motoriste i strastvene ljubitelje putovanja na dva kotača, viđeni su i brojni ugledni umjetnici, odvjetnici, suci i poslovni ljudi: glazbeni producent Tomo In Der Mühlen, glazbenici Jura Stublić, Nenad Ninčević i Krunoslav Kićo Slabinac, glumica Mila Elegović i psihologinja Mirjana Krizmanić.

Neizostavni su bili i članovi obitelji, Borisova majka, akademska slikarica i keramičarka Ljerka Njerš i njegov polubrat, skladatelj i dirigent Antun Tomislav Šaban.

Izrezak knjiga

Borisa su došli podržati i kolege putopisci: Verica i Marijan Gemić, Petar Rikić i Stojan Gajić, što sve dokazuje da su očekivanja ali i vibe koji se stvorio oko Rukavinina književnog prvijenca na iznimno visokoj razini.

Promociju je vodila novinarka i rokerica Martina Validžić, uz urednika «Motorevije» Kristijana Tićka, dok je glumac Ivica Pucar čitao izabrane odlomke iz knjige. Jednako kao sve u publici, i njih su zanimale avanture koje su Boris i supruga mu Ksenija na suvozačkom sjedištu prošli na putovanjima opisanima u knjizi.

Iako je potrajala gotovo sat i pol, ležerna promocija obogaćena je multimedijalnom prezentacijom: fotografijama i kratkim video isječcima s putovanja autor se knjige (ali i supruga odnosno koautorica) predstavio i kao umješan snimatelj, fotograf i režiser.

Kada se tome pridoda njegov prirodan dar pripovijedanja (u što su se okupljeni uvjerili slušajući ulomke u sjajnoj interpretaciji Ivice Pucara) nameće se pitanje zašto je Boris Rukavina čekao 57 godina svog života da bi otkrio sve svoje talente i iskustva. Ako je razlog tome što je putovao i akumulirao doživljaje i iskustva, svi bismo trebali uglas povikati: «Boris, daj nam još svojih priča, slika i videa!» I naravno, kupiti njegov prvijenac.

Sama knjiga u 2 toma je impozantna tiskovina raskošnog formata 21x24cm od ukupno 750 stranica i s više od tisuću fotografija. Sam Rukavina duhovito ju je reklamirao: «Za samo 300 kuna dobit ćete 2,8kg papira!» Autor je ujedno i suizdavač knjige, uz tvrtku „Fonart", dok su layout i dizajn rad akademskog slikara Luke Gusića. Luksuzna oprema ove knjige značajno odskače od izdanja ostalih hrvatskih putopisaca objavljenih proteklih godina. Oni u publici s duljim pamćenjem komentirali su da putopisi ovakvog opsega na hrvatskom jeziku nisu bili objavljeni još od vremena legendarnog Jože Horvata!

 • 18
 • Pro

HUMANITARNA AKCIJA "DALMALINO" - UVESELJAVA DJECU!

OPĆA BOLNICA – VARAŽDIN – 18.12.2017.g.

Projekt se odvija u igraonici na Odjelu pedijatrije OB Varaždin. S malenim bolesnicima koji su hospitalizirani i liječe se u Bolnici. Radost, druženje i zabava uz maštovitu igru podijeliti će Dalmalino – animatori i suradnici: Snjeguljica, Klaun i drugi omiljeni dječji likovi, a radi socijalizacije uključili smo i djecu i mlade članove plesnih klubova iz grada Varaždina i okolice.

Akcija pridonosi razvoju civilnog društva kroz poboljšanje zdravlja djece i mladih, uvjeta odrastanja, zaštitu obitelji i potiče razvoj volonterskog rada.

Humanizacija boravka djece koja se liječe u bolnici, promicanje i provođenje vrijednosti usmjerene općem javnom dobru i potrebama zajednice.

U Programima u prostoru bolničke igraonice u zabavno-edukativnim aktivnostima sudjeluje desetak djece u dobi do 18 godina. Projekt aktivno uključuje i roditelje, doktore, medicinsko osoblje, mlade volontere, studente i djelatnike iz obrazovnog sustava i sustava socijalne srbi.

Izrezak dalmalino 3

Aktivnost izrade plakata, medijska komunikacija te realizacija Programa odvija se od 10. do 22. prosinca 2017. godine.

Dječji klub Dalmalino kroz ovaj projekt inicira niz aktivnosti s ciljem mobilizacije državnih i lokanih institucija i organizacija civilnog društva.

Osnovni cilj rada udruge je da potiče i razvija kreativnost kod djece u slobodnom vremenu kroz stvaralaštvo, igru, zabavu i scenski nastup sa svrhom unaprjeđenja kvalitete života društvene zajednice u cjelini.

 

 • 16
 • Pro

Riječ je o digitalnom izdanju časopisa koji će svoje prvo tiskano izdanje doživjeti u 2018., kao aktivnost programskog pravca Dječja kuća Europske prijestolnice kulture. Njegov urednički tim čine kreativci iz Gradske knjižnice Rijeka, Art-kina, Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Muzeja moderne i suvremene umjetnost i Vijeća mladih Benčić, uz podršku Rijeke 2020 i vanjskih suradnika.

Brickzine će biti promoviran na Trgu Svete Barbare, tijekom Malog Buvljaka, događanja za djecu (i roditelje) čiji je organizator građanska inicijativa Urbani separe. U nedjelju 17.12.2017. od 12:00 sati će se Malom Buvljaku i promociji Brickzinea pridružiti i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Izrezak Rijeka 2

Mali Buvljak prilika je za kupnju i razmjenu starih igračaka te za predblagdansko druženje na otvorenom, sa snažnom ekološkom i socijalnom potkom.
Osim samog Malog Buvljaka, program koji počinje u 10 i završava u 14 sati, uključuje i akciju crtanja božićnih motiva te igrališta “iz snova”, bojanje Brickzine motiva te pisanje pisama “Obi Mrazu” kojem će se povjeriti što u gradu nedostaje za ugodniji dječji život. Oko podneva nastupit će i klaun, a najavljena je i radionica hula hopa. 

Izvor: Otvoreni portal 

 • 15
 • Pro

PREMIJERA PREDSTAVE "TOČNO U PODNE"

Što i u kojoj mjeri kazalište posuđuje i preuzima od televizijskog medija? A što mu vraća? I obrnuto?
Glavna su pitanja kojim se bavi nova KUFER-ova predstava «Točno u podne», nastaloj u režiji Vedrana Hleba i u suradnji sa Teatrom &TD. Izvođači predstave su Marinko Leš, Nikša Marinović, Irma Milović, Iva Visković Križan i Tina Orlandini.

Izrezak sat

«Krećući se po samim rubovima kazališnog prostora na kojima su i razlikovne značajke spram drugog medija najizraženije, odvija se i pokušaj prijevoda, upravo da bismo ga boraveći u prostoru njegova nestajanja, doveli u pitanje te čekali njegov odgovor», objašnjava Nikolina Rafaj, dramaturginja predstave te nastavlja «Kazališni odgovor na vlastitu ugrozu na površinu izvlači ritualne obrasce kroz koje izvođači preuzimaju često zatomljene društvene frustracije, strahove, i teško prebrojive neostvarenosti u kojima smo zaglavljeni. No ritualno dovršenje koje bi odvelo u potrebno nam oslobođenje nije moguće».

Stranica 1 od 14

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se