PROTEINI - što su i kako ih koristiti?

31 Srpanj 2017

Prehrambeni dodaci - whey proteini

Sirutka ili kako sportaši volimo zvati „whey“, su proteini koji imaju najveći izvor svih esencijalnih amino kiselina. Esencijalne amino kiseline su one koje vaše tijelo ne proizvodi samostalno, već ih je potrebno unositi u organizam dnevnom prehranom.
Bili vi sportaš amaterskih ili profesionalnih mjera ili običan čovjek, preporuka je svima koristiti whey dodatke prehrani.
Garantirano većina osoba ima manjak bjelančevina te bi dodaci prehrani mogli uravnotežiti naše dnevne potrebe bjelančevina.

PROTEINI SU KEMIJA? (NE!)

Večina laika te neinformiranih ljudi tvrdi da su proteini kemija, no malo njih zna da je to obična sirutka. Sirutka je derivat mlijeka, točnije, nastaje pri proizvodnji sira. Sirutka je u svojoj originalnoj formi tekućina koja sadrži manje od 1% proteina i preko 93% vode. Nakon nekoliko stupnjeva obrade sirutka može biti rafinirana tako da se gotovo sva pretvori u proteine. Što je proces sofisticiraniji, to je bolja sirutka, s većim sadržajem proteina.

ZAŠTO SE KORISTI WHEY?

Whey se koristi da bi se na praktičan način povećao dnevni unos proteina ili može služiti kao obična zamjena obroka.

KADA KORISTITI PROTEINE?

Najbolje vrijeme za uzimanje proteina je prije ili odmah poslije vježbe,te kada mislite da bi vam trebao dodatan unos bjelančevina.

KOLIKO PROTEINA UZETI?

Preporučeni dnevni unos proteina za osobe koje ne treniraju je 0,8 grama po kilogramu težine. Te brojke se povećavaju za osobe koje vježbaju svakodnevno. Njima se preporučuje oko 1,8 pa sve do 3 grama proteina po kg težine.To znači da bi muškarac od 80kg koji trenira trebao unositi 80×1,8=144 grama proteina dnevno.

Danijelovu preporuku proteina možete pogledati klikom OVDJE

20562829 10209970268952801 380595995 n

Autor: Danijel Valek (World record holder in bench press 2014, EU champ 2016)

Neno H

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se