Intrigantna i višeslojna samostalna izložba Damira Medvešeka

18 Svibanj 2018

Akademski slikar Damir Medvešek iz Zagreba, istaknuto je ime na aktualnoj likovnoj sceni, kako svojim umjetničkim angažmanom u HNK-u tako i atelijerskim aktivnostima i redovitim izlaganjem i kod kuće ali i češće u inozemstvu ( odakle mu u posljednje vrijeme i stižu hvalospjevi).

Najnovija samostalna izložba Damira Medvešeka nedavno je otvorena u ETK Galeriji u kompaniji Ericsson Tesla u Zagrebu (od sredine svibnja do početka lipnja), kojom prigodom se umjetnik predstavio s nizom nefigurativnih, apstraktnih slika u srednjem formatu pod intrigantnim nazivom ZLATNI OPUS.

20180515 135755

Doista, zlatna boja dominira na svim izloženim slikama uz blagu nazočnost diskretno umetnutih malih ali svakako vidljivih i vrlo simboličnih, obojenih ploha, koje gotovo kao da izviru ispod zlatnog pokrova ili ga možda čak i drže, pridržavaju, uz tajanstvenu prisutnost tamne ruže.

Zlatna boja neštedimice prekriva cijelu površinu slike ( riječ je o 14 karatnom zlatnom pigmentu), dajući joj svakako izniman, nesvakidašnji svečani ton, dojam je da uzduž poredane slike čine zlatni ( pozlaćeni zastor) ili čak niz od nekoliko vrata koje vode nekamo, dalje od sjaja zlata, izvan.

20180515 122229

Što umjetnika, slikara, tjera, navodi, a koji je poznat kao klasični figurativac da povremeno u kutku svoga atelijera radi na apstraktnom ciklusu, jednako snažno uronjen u likovni problem?

Vjerojatno radoznalost, obična ljudska radoznalost, ovoga puta presvučena s umjetničkom profesijom, da, radoznalost, potreba da se uroni i u druge forme i u druge svjetove u stalnoj, neprestanoj potrebi da se suoči s onom jednom slikom, s kojom će kao svaki iskreni umjetnik, biti zadovoljan, s onom slikom koja se sanja od pojave želje da svoj život posveti umjetnosti.

Medvešek je svoj novi, zlatni ciklus posvetio suncu, poput mnogih civilizacija u povijesti, diveći mu se i nastojati zadržati na novostvorenim slikam njegov vreli, oživotvorujući dah.

Vrlo zanimljiva i nadasve intrigantna izložba akademskog slikara Damira Medvešeka, koji je svojim novim ciklusom i postavom u ETK galeriji otvorio niz pitanja, upita, dilema, u sučeljavanju sa zlatnom serijom.

Istodobno ovo je doista prava prigoda da upoznamo i one manje poznate strane pojedinog umjetnika, kao sada Damira Medvešeka, slikara figurativne orijentacije, koji nas je ovom izložbom pomalo i iznenadio.

20180515 122121

Miroslav Pelikan

Neno H

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se