Šuica belgijskom premijeru: Koja je budućnost EU integracija?

04 Svibanj 2018

Belgijski premijer Charles Michel u Europskom je parlamentu u Bruxellesu jučer je sudjelovao u raspravi o budućnosti Europe.

U svom obraćanju zastupnicima Europskog parlamenta premijer Charles Michel naglasio je kako se Europa mora suočiti s izazovima sigurnosti, terorizma i lažnih vijesti. Istovremeno je pozdravio gospodarski rast, veću sigurnost granica te snažnu borbu protiv terorizma, no naglasio je kako se pri tome potrebno okrenuti temeljnim europskim idejama – miru, sigurnosti, demokraciji i vladavini prava. Istaknuo je kako to nisu samo prazne riječi već obećanje koje smo naslijedili i koje svakodnevno moramo poštovati.

„Europskim građanima potrebno je osigurati blagostanje, sigurnost i europske vrijednosti. Blagostanje podrazumijeva bankovnu, ekonomsku i monetarnu uniju, smanjenje bankovnih rizika, digitalnu agendu, umjetnu inteligenciju, ulaganje te zaštitu našeg planeta. Drugi aspekt predstavlja sigurnost tj. osiguranje slobode svakog građanina te obranu temeljnih vrijednosti i vrijednosti pravne države", naglasio je Charles Michel.

 

Voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica pozdravila je europske ideje premijera Michela te ga upitala za stav o budućnosti europskih integracija: „Shvatila sam da ste doista pravi Europljanin i da se protivite Europi s dvije brzine, no, s obzirom na to da je ovo rasprava o budućnosti Europe, moram primijetiti da niste ništa rekli o budućnosti europskih integracija niti ste spomenuli Jugoistočnu Europu ili tzv. Zapadni Balkan. Voljela bih čuti vaše stajalište o tome!"

Belgijski premijer odmah se osvrnuo na situaciju na području Zapadnog Balkana te istaknuo važnost tog područja za Europsku uniju. Naglasio je kako EU zapravo podcjenjuje važnost te teme te je iznio ideju o postojanju jedne ključne osobe u ulozi posrednika, kao što je to Michel Barnier za Brexit, koja bi u ime EU doprinosila stabilizaciji u toj regiji.

 

Podsjetimo, belgijski premijer peti je po redu europski čelnik koji je na poziv predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija i Konferencije predsjednika sudjelovao u nizu rasprava o budućnosti Unije između šefova država i zastupnika u Europskom parlamentu, a hrvatski premijer Andrej Plenković na istoj je raspravi sudjelovao ne plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu u veljači ove godine.

Neno H

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se