Stjepko Mamić izlaže na salonu ART CAPITAL u Parizu.

18 Veljača 2018

U grandioznom zdanju Grand Palais u Parizu 14. veljače 2018. god. otvorena je izložba povijesnih pariških salona Art Capital, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Francuske Republike Emmanuela Macrona, ministrice kulture Francoise Nyssen i predsjednice Udruženja nacionalnih muzeja Francuske Sylvie Hubac.

Dubrovački slikar i pomorski kapetan Stjepko Mamić izlaže svoja umjetnička djela po drugi put na Art Capital a ukupno sedmi put u Parizu.

Art Capital zajedno organiziraju po dvanaesti put četiri najvažnija povijesna pariška salona umjetnika: Salon des Artistes Francais ( Salon francuskih slikara), Salon Comparaisons ( Salon Usporedbe), Salon du Dessin et de la Peinture a l’eau ( Salon crtanja i slikanja vodenim medijima) i Salon des Artistes Independants ( Salon samostalnih umjetnika). Povijest pariških salona seže u davnu 1667. godinu kada je Colbert po nalogu tadašnjeg kralja Louisa XIV organizirao prvu izložbu članova Royal Academie. Kasnije se ta tradicija nastavila kroz povijesne pariške salone koji su se održavali pod pokroviteljstvom vladara, prije kraljeva i careva a od doba Republike njenog predsjednika. Art Capital traje do 18. veljače 2018. godine.

Kapetan Stjepko Mamić izlažio je na ovogodišnjem Art Capital šest slika. Dvije su   u Salonu du Dessin et de la peinture a l’eau :”Tell me what you see” , 80x100 cm, akril na 400 gr papiru i “Watherworld I”. Na Salonu nezavisnih umjetnika ( Salon des Artistes Independants) izložio je četiri slike: “Long Net”, 200x120 cm, mix media na lanenom platnu, sliku s njegovim prepoznatljivim motivom ribarske mreže i prikaza podmorja ispod morske površine tijekom tradicionalnog noćnog ribanja “na fero”, sliku iz serije Meduze “Jellyfishes Armada”, 80x80 cm na lanenom platnu te dvije slike petit formata: “Watherworld II” i “St. Pierre”. Mamićeve slike privukle su pažnju brojnih posjetitelja Salona, od kojih je za svoj rad dobio velike komplimente.

DSC00935

Na Salonu des Artistes francais je predstavljeno prigodno izdanje poznatog francuskog art magazina ART & Design posvećeno Art Capitalu, u kojeg je uvršten tekst o Stjepkovoj umjetnosti što je još jedan znak priznanja njegovom radu. Naime, nakon njegove samostalne izložbe u pariškoj Galeriji Metanoia 2016. godine objavljen je po prvi puta članak o jednom hrvatskom umjetniku u ovom luksuznom art magazinu.  

Prema službenim podacima prvog dana Art Capital je posjetilo 11.000 ljubitelja umjetnosti. Smetnja je bila velika hladnoća toga dana te skliske ceste zbog snijega i poledice zbog čega je bio otežan pristup francuskoj metropoli. Prema službenim podacima prošlogodišnji Art Capital je posjetilo oko 36.000 posjetitelja.

Na prošlogodišnjem Art Capital Stjepko je izlagao po prvi put zahvaljujući preporuci njegovih mentora prof. Dine Pickard i prof. Jean-Maxime Relangea sa pariške Academie de Port-Royal, na kojoj je Mamić tijekom četiri godine usavršavao slikarstvo. Na žalost, prof. Relange koji je bio jedan od inicijatora povezivanja četiri najvažnija povijesna pariška salona i koji je bio predsjednik Salona du Dessin et peinture a l’oeau od 2003. do 2011. a potom doživotni počasni podpredsjednik, je preminuo krajem 2017. godine. Kao obol njegovom umjetničkom djelu u sklopu Art Capital jedan dio je posvećen njegovom umjetničkom radu;kao kolorist obilježio je suvremenu likovnost Francuske, prenoseći svoje znanje studentima od 1969.god.

Vernissageu održanom 13. 02. 2018. nazočio je Gospodin NJ.E. Filip Vučak, veleposlanik Republike Hrvatske u Parizu i stalni predstavnik RH pri UNESCO-u koji je razgledao djela dubrovačkog slikara koji je jedini hrvatski umjetnik pozvan na Art Capital od strane odbora pariških salona.

Art Capital kao ugledna i najveća izložba u Francuskoj nastala je odlukom pariških Povijesnih Salona ( Salons Historiques) u Grand Palais za ujedinjenje njihovih snaga, različitih načina rada i trendova u umjetnosti kako bi stvorili jedan novi inovativni i jedinstveni umjetnički događaj, u čemu su uspjeli. Art Capital održave se od 2006. god. pod svodom povijesnog zdanja Grand Palais, remek djela arhitekta H. Deglanea, gdje se od 1901. godine održava Salon francuskih umjetnika. Od tada se tradicija Salona prekidala samo za vrijeme ratova ili radova na obnovi palače a Art Capital u studenom 2015. nije održan zbog terorističkog napada u Parizu.

Biti učesnikom povijesnih pariških Salona ujedinjenih u Art Capital je privilegija za svakog umjetnika, pa tako i Capt. Stjepka Mamića ali i njegov rodni Dubrovnik i domovinu Hrvatsku, osobito uzevši u obzir činjenicu da su na pariškim salonima kroz povijest od davne 1667. do danas izlagali svi svojevremeno najvažniji svjetski umjetnici i/ili oni su to kasnije postali npr.: Van Gogh, Delacroix, Ingres, Manet, Monet, Renoir, Rodin, Cézanne, Gauguin, Toulouse-Lautrec, Segonzac, Matisse, Braque, Picasso, Dali, Buffet i dr. Od hrvatskih slikara na pariškom salonu je izlagao Vlaho Bukovac (rođ. tal. imena Biaggio Faggioni) čije se prvo izlaganje 1878. na pariškom salonu navodi kao “kao prvi put u povijesti slikarstva da je neki hrvatski slikar ušao u anale europske umjetnosti”. Stjepko Mamić je drugu godinu zaredom učesnik pariških povijesnih salona. Već je dobio poziv za 2019. god. čime je stekao pravo na doživotno učešće na pariškim salonima. Važno je istaknuti da je od 2017. god. član uvažene pariške Fondation Taylorhttp://taylor.fr/. Te činjenice kao i izložbe njegovih slika diljem svijeta u galerijama i nacionalnim muzejima od Francuske, Italije, Engleske, Slovačke, Makedonije do Irana, Japana, USA i Južne Koreje dovoljno govore o značaju jednog suvremenog umjetnika!    

Neno H

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se