Međunarodni kazneni sud u Haagu trebao je suditi samo agresorima

01 Ožujak 2018

Jučer se na plenarnoj sjednici u Bruxellesu raspravljalo o radu i naslijeđu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Zastupnik Tolić rekao je kako je Hrvatska jedan od inicijatora uspostave Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije što je bio razuman čin zemlje koja je doživjela agresiju jedne komunističke vojne sile, zadnje u Europi s ideološkim predznakom, a dominantno u funkciji okupacije hrvatskog državnog teritorija i stvaranja tzv. Velike Srbije.

Razumno je bilo i vjerovati kako će sud suditi isključivo agresorima šaljući time poruku kako je agresija neprihvatljiv čin za međunarodnu zajednicu“, rekao je zastupnik Tolić.

I u Drugom svjetskom ratu zločini su se dogodili kod svih zaraćenih strana sudionika rata, ali je u procesima u Nürnbergu i Tokyu suđeno samo poraženim silama osovine koje su pokrenule rat, no Haški sud je pokrenuo u dugotrajnom procesu postupke protiv brojnih visokih dužnosnika i zapovjednika svih zaraćenih strana na području bivše Jugoslavije, kako protiv onih koji su pokrenuli agresivni rat tako i onih koji su se samo branili.

Je li sud ispunio svrhu svojega uspostavljanja, je li poručio da se agresija na susjede ne isplati i da će biti sankcionirana od međunarodne zajednice? Koliko je u radu suda ključnu ulogu imalo pravo i pravda, koliko politika? Jesu li žrtve agresije dobile zadovoljštinu presudama Haškog tribunala? O tome su, logično i opravdano, različita stajališta i vrijeme će pokazati. Hrvatska je u suradnji s Haškim tribunalom ispunila sve preuzete obveze, a često su pojedinci išli i više od toga surađujući kao predstavnici hrvatskih institucija samo s tužiteljstvom, a ne s tribunalom“,  rekao je zastupnik Tolić.

Neno H

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se