Je li međunarodni sud pridonio pomirenju na području bivše Jugoslavije?

08 Svibanj 2018

Zovko: Kolektivizacija odgovornosti se koristi kao izgovor za odbijanje svih legitimnih zahtjeva koji dolaze od strane hrvatskog nacionalnog korpusa u BiH

 

2. Kongres ELSA-e okupio je brojne pravnike, stručnjake, sveučilišne profesore s područja međunarodnog kaznenog prava koji su iznijeli svoje viđenje o radu Međunarodnog suda za ratne zločine, a koji su tijekom svoje profesionalne karijere bili u uključeni u njegov radni proces. 

Zastupnica Zovko sudjelovala je na panelu „Je li međunarodni sud pridonio pomirenju na području bivše Jugoslavije?“ tijekom kojeg se osvrnula na posljednju presudu Međunarodnog suda i tzv. udruženi zločinački pothvat u Bosni i Hercegovini, pritom navodeći kako je posljednja presuda dovela to toga da se retorika o individualnoj odgovornosti i osudi pojedinaca, što je i bila prvotna i glavna zadaća Međunarodnog kaznenog suda, pretvara u kolektivnu odgovornost i osudu jednog naroda.


Zovko je naglasila kako mijenjanje retorike s individualne na kolektivnu odgovornost predstavlja glavni izvor nestabilnosti u Bosni i Hercegovini.


Zastupnica Zovko je zaključila kako se kolektivizacijom odgovornosti žele demonizirati Hrvati kao konstitutivni narod te se njome koriste kao izgovor za odbijanje ustavnih, institucionalnih i gospodarskih reformi kao i svih ostalih legitimnih zahtjeva koji dolaze od strane hrvatskog nacionalnog korpusa u Bosni i Hercegovini.

Neno H

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se