Objava rata Zlatnoj žutici vinove loze

10 Svibanj 2018

Simbolično paljenje Američkog cvrčka

P5090013

Fitoplazma ili Zlatna žutica ili američki cvrčak, kako je još nazivamo, opaka je bolest vinove loze koja proteklih godina opasno prijeti hrvatskim vinogradima, i gotovo da nema vinogradarskog područja u Hrvatskoj koje nije zahvatila. Jedini način da se širenje ove opake bolesti vinove loze spriječi jest krčenje i spaljivanje zaražene vinove loze.
Iz tog su razloga danas prijepodne u Brezničkom Humu boravili predstavnici Ministarstva poljoprivrede i fitosanitarni inspektori, pod čijim je nadzorom uništena i spaljena zaražena vinova loza iz vinograda Brezničkog Huma i Hrašćine ukupne površine 4,5 hektara.

P5090089
U nazočnosti domaćina - načelnika dviju općina Zorana Hegedića i Branka Tukača, u ovu prvu takvu organiziranu akciju spašavanja vinograda od Zlatne žutice uključila se i likovna udruga ATCO iz Slavonskog Broda, koja za izradu svojih skulptura koristi stare trsove. U borbi protiv ove bolesti vinove loze likovnjaci su pružili podršku kolegama vinogradarima simboličnim spaljivanjem skulpture tzv Američkog cvrčka, ukazujući tako na potrebu zaštite mladih nasada vinograda od Zlatne žutice koja u protivnom prijeti uništiti hrvatske vinograde.

Neno H

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se