EU napokon dokida praksu dvostruke kvalitete hrane

12 Travanj 2018

Potaknuta sve većim pritiscima zemalja južne i istočne Europe kojima se traže jednaki standardi za sve potrošače u Europskoj uniji, Europska komisija danas je predložila novi sporazum - „New Deal“ za potrošače u Europskoj uniji kojim se osiguravaju jednaki standardi za sve europske potrošače u skladu s pravom EU.

Novi sporazum za potrošače podrazumijeva jačanje prava potrošača online, čime će se osigurati više transparentnosti na internet trgovinama i online platformama. Također, potrošačima će se omogućiti alati za kompenzaciju sredstava i pravna pomoć, ako se utvrde nepravilnosti u trgovinskim praksama ili oglašavanju te će se uvesti učinkovite kazne za kršenje prava potrošača u EU.

eat 3236971 1280

Iznimno važan dio ovog sporazuma čini regulacija dvostruke kvalitete hrane. Naime, New Deal će nadopuniti Direktivu o nepoštenim trgovačkim praksama tako da će nacionalne vlasti regulirati zavaravajuće tržišne prakse koje uključuju marketing proizvoda predstavljajući ih jednakim kao u svim zemljama u EU, a njihove se karakteristike značajno razlikuju.

U rujnu prošle godine Europska komisija objavila je skup smjernica za primjenu propisa Europske unije o hrani i pravima potrošača na prehrambene proizvode dvojne kvalitete. Podsjetimo, predsjednik Komisije Jean Claude Juncker u svom govoru o stanju Europske unije na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u rujnu prošle godine u Strasbourgu naglasio je potrebu izjednačavanja istočne i zapadne Europe, s posebnim osvrtom na proizvode dvojne kvalitete.

Ovaj uspjeh u postizanju jednakih prava za sve potrošače u Europskoj uniji rezultat je višegodišnjeg rada zastupnika u Europskom parlamentu:
„Drago mi je da je naš rad u Europskom parlamentu urodio plodom! Nakon što smo češka kolegica Šojdrova i ja organizirale kušanje prehrambenih proizvoda iz različitih krajeva Unije u Europskom parlamentu te je na plenarnoj sjednici održana rasprava o dvostrukoj kvaliteti proizvoda, Europska komisija razvila je smjernice koje će pomoći državama članicama da uspješno koriste zakonodavstvo Europske unije kako bi se razlike u kvaliteti hrane u potpunosti uklonile. Više puta sam naglasila i ponavljam - Sretna sam što će hrvatski građani i hrvatska djeca, jesti istu čokoladu i piti isti sok kao i građani zapadne Europe!“

Suica Juncker

Podsjetimo, zastupnica Šuica je s češkom zastupnicom Michaelom Šojdrovom 18. svibnja 2017. organizirala kušanje prehrambenih proizvoda kako bi upozorila na razliku u kvaliteti istih proizvoda na zapadu i istoku Unije. Također, u suradnji s 43 zastupnika iz različitih političkih grupacija, zastupnica Dubravka Šuica postavila je pitanje Europskoj komisiji vezano za spomenute razlike, nakon čega je uslijedila i rasprava na plenarnoj sjednici u Strasbourgu 18. svibnja 2017. godine.

Neno H

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se