Čobankovićev odvjetnik tražit će obnovu postupka i od Vrhovnog suda

13 Srpanj 2017

Nakon što je zagrebački Županijski sud u srijedu odbio zahtjev za obnovu postupka bivšem HDZ-ovu ministru Petru Čobankoviću, koji je u zamjenu za blažu kaznu priznao Uskokove optužbe u slučaju Planinska i postao jedan od rijetkih hrvatskih političara pravomoćno osuđenih zbog korupcije, njegov odvjetnik najavio je da će obnovu postupka zatražiti i od Vrhovnog suda.

Inače, izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda odbilo je zahtjev za obnovu postupka bivšem HDZ-ovu ministru Petru Čobankoviću koji je prije pet godina u zamjenu za blažu kaznu priznao USKOK-ove optužbe u slučaju Planinska, čime je postao jedan od rijetkih hrvatskih političara pravomoćno osuđenih zbog korupcije.

Čobanković je nedavno zatražio obnovu postupka jer smatra da ga sud, unatoč priznanju, nije trebao osuditi bez provjere činjenica.

Zamjenica glasnogovornika zagrebačkoga Županijskog suda Iva Kero kazala je da je riječ o nepravomoćnoj odluci na koju nezadovoljna strana ima pravo žalbe o kojoj odlučuje Vrhovni sud.

Čobankovićev odvjetnik Željko Olujić prije je rekao Hini kako je to prvi put u hrvatskoj sudskoj praksi da se zahtjev za obnovu postupka pokreće u povodu sporazuma između odvjetništva i optuženika.

Čobanković se nagodio u slučaju Planinska u kojemu je naknadno nepravomoćno osuđen bivši premijer Ivo Sanader i ostali, čemu je pridonijelo i Čobankovićevo priznanje da je sudjelovao u korupciji, odnosno iskaz u kojem je opisao kako je Ministarstvo kojem je 2009. bio na čelu kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke tadašnjeg HDZ-ova saborskog zastupnika Stjepana Fiolića.

USKOK je na temelju Fiolićeva i Čobankovićeva priznanja tvrdio da je Sanader nakon te transakcije od Fiolića primio 17 milijuna kuna provizije. No, Sanader je prigovarao na svjedočenje svog bivšeg ministra, ističući da je njegov iskaz u slučaju Planinska lažan zbog nagodbe s USKOK-om.

Sanader je rekao da se presuda u slučaju Planinska, kojom je nepravomoćno kažnjen na 4,5 godine zatvora, kao i njegovi prijašnji slučajevi, temelji na lažnim iskazima osoba koje su za njegovo terećenje dobile povlastice, odnosno 'guljenje krumpira'.

Na tom je suđenju otkriveno i da vukovarsko državno odvjetništvo u ime države od Čobankovića zbog štete u slučaju Planinska potražuje gotovo 38 milijuna kuna. Vukovarski sud taj je postupak prekinuo do kraja zagrebačkog suđenja za Planinsku, no ipak je blokirao Čobankovićevu imovinu kako bi osigurao potraživanje.

Autor: Agencije/HR News

HR News

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se