Crna Kronika

 • 02
 • Svi

foto: HRT

Prije točno 23 godine srpske paravojne postrojbe raketirale su središte Zagreba. Bila je to osveta za vojni poraz dan prije u operaciji Bljesak u zapadnoj Slavoniji, što je pred televizijskim kamerama otvoreno priznao njihov tadašnji vođa Milan Martić.

Zagreb je napadnut raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem tzv. zvončićima. Poginulo je sedmero ljudi, a ranjeno 200-tinjak.

Napad je ponovljen i sutradan, 3. svibnja 1995. Projektili su tada pali i na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika "Centar" te na dvoranu Hrvatskog narodnog kazališta u kojoj su vježbali baletani, među kojima je bilo i nekoliko stranaca.

Osobito su opasni bili mnogobrojni neeksplodirani 'zvončići', njih oko 500, koje je deaktivirala policija, pri čemu je jedan policajac poginuo.

Prigodni program u Memorijalnom centru raketiranja Zagreba 1991./1995.

U povodu 23. godišnjice raketiranja Zagreba, Muzej grada Zagreba poziva građane na prigodni program (predavanje i kratki multimedijalni zapisi) organiziran u Memorijalnom centru raketiranja Zagreba 1991./1995. (Ulica Frane Petrića 4/I) u 13 sati.

 • 19
 • Ožu

MjestaLovas i Opatovac su od listopada 1991. godine - srpske agresije i privremene okupacije - doživjela veliku tragediju. Posebno stravičnu selo Lovas.
Lovas je privremeno okupiran 10. listopada 1991. godine, a Opatovac 14. listopada iste godine.

21. i 24. ožujka ove godine obilježit ćemo tužnu 20. obljetnicu pokopa žrtava masovne grobnice u Lovasu. Naime, u Lovasu je pronađena masovna grobnica iz koje je ekshumirano 68 žrtava, dok je još 10 žrtava ekshumirano iz pojedinačnih grobnica. Masovna grobnica Lovas po broju žrtava, nažalost, najveća je nakon one na Ovčari. Pokop svih žrtava obavljen je 21. ožujka 1998. godine. Nažalost, to nije konačna bilanca stradanja mještana Općine Lovas u Domovinskom ratu, jer je ubijeno ili poginulo 89 mještana i jedna se osoba još uvijek vodi nestalom, što je činilo 5,5% tadašnjeg hrvatskoga življa.

Ubojstva, torture, bijela traka na rukama Hrvata kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti, mučenja i silovanja žena, prisilni rad…, samo su dio svakodnevnih strahota. Devastirana i oskrnavljena crkva u Opatovcu. Poniženja i mučenja mještana Lovasa i Opatovca, logori… spaljena i devastirana crkva Sv. Mihaela u Lovasu, stara oko 250 godina, počupani križevi i raspela po selu i oko njega, ubojstva u kapelici sv. Florijana na groblju, užasna ubojstva mladih ljudi, ubojstvo 11 žena, djece, staraca, okrutna ubojstva po kućama, na ulicama, garažama i podrumima…

18. listopada 1991. godine skupina od 51 lovaskog Hrvata prisilno je, od strane jugovojske i četnika, odvedena na čišćenje minskog polja. U tom okrutnom zločinu ubijen je 21 Lovaščanin, a 14 ih je ranjeno.

Veliki broj mještana Lovasa je privođen od strane srpskih okupatora te na najzvjerskiji način mučen. Ljudi i žene su batinani pendrecima, šipkama, kabelima… Strahote mučenja i torture su bile užasni. Primjeri za to su: vađenje zuba i stavljanje soli na rane, mučenje elektro-šokovima, bušenje nogu bušilicom, ranjavanje noževima… sve to imalo je za cilj etničko čišćenje i uništavanje svega što je hrvatsko ili nije bilo srpsko.

Optužnica srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine teretila je 14 osoba osumnjičenih da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe „Dušan Silni“ u listopadu 1991. godine počinili ratni zločin – ubojstvo 70 civila u Lovasu.

Sudsko vijeće Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je nakon četiri godine suđenja dana 26. lipnja 2012. godine izreklo osuđujuću presudu koja je početkom 2014. godine poništena. Naloženo je novo suđenje koje se i danas čeka. Počinitelji se i dalje nalaze na slobodi.

Antun Ivanković

 • 26
 • Lis

Varaždinsko križanje Međimurske i Koprivničke ulice danas je prijepodne opet bilo poprište teške prometne nesreće, koja je samo pukom srećom rezultirala tek materijalnom štetom.  Na tom se križanju nedavno dogodila nesreća sa smrtno stradalom osobom, kada je na mopedistu naletio osobni automobil u trenutku kada semafori radi kvara nisu radili. Sada su semafori ispravni, međutim ovaj je put ljudska nepažnja skrivila nesreću u kojoj je srećom vozač automobila samo lakše ozlijeđen.

7

Oba su vozila stajala jedno kraj drugoga na križanju čekajući zeleno svjetlo na semaforu. Kada su počeli skretati ulijevo na kobnom križanju iz pravca Čakovca u smjeru Ludbrega, vozač kamiona mješalice iz lijeve kolničke trake skrenuo je u desnu počevši gužvati osobni automobil, čiji vozač više nije mogao kontrolirati pravac svog vozila. Nekoliko tona težak kamion naprosto ga je samljeo u desnu stranu te ga izgurao preko govoto pola metra viskog rizola na bočnu stranu prometnice. U ovom je trenutku na toj dionici otežan promet u pravcu Ludbrega a policijski očevid je u tijeku.

 • 01
 • Ruj

nasice.com

Nažalost, negdje oko 16:30 sati u mjestu Našička Breznica, na samom početku sela dogodila se teška prometna nesreća u kojoj za sada kako smo saznali ima povrijeđenih osoba.

Kako smo vidjeli, u prometnoj nesreći sudjelovala su dva vozila, jedno osobno vozilo i jedan autobus (oboje našičkih registarskih oznaka). Kako je došlo do prometne nesreće još ne možemo reći, već ćemo za to morati pričekati službeni izvještaj policije.

Za sada možemo reći kako je na mjestu nesreće djelatnici hitne pomoći te JVP Našice koji pokušavaju izvući unesrećenu osobu iz osobnog automobila. Ovom prilikom molimo sve koji idu ovim pravcem, da uspore vožnju. Promet za sada teće jednim prometnim trakom, a vjerujemo kako će se uskoro i to stabilizirati.

DSC 0131

U ovom stvarno teškom sudaru, autobus se nakon što je se sudario s automobilom, je nastavio klizati te je prednjim dijelom udario u obližnju kuću. Kako saznajemo nitko u kući nije ozlijeđen ali je nastala također velika materijalna šteta.

U policijskoj Upravi Osječko - baranjsko su potvrdili kako u prometnoj nesreći nema poginulih ni teško ozlijeđenih osoba. Prema prvim informacijama, do nesreće je došlo kada je autobus prešao na lijevu stranu ceste kojom se kretao osobni automobil. Došlo je do udara pri kojemu se autobus zabio u kuću, dok je automobil sletio s ceste.

Izvor: nasice.com

 • 01
 • Ruj

dnevnik.hr 

Policija traga za majkom djeteta koje se utopilo u Dunavu. Navodno je majka šetala s djetetom kraj rijeke kad je dijete palo u Dunav, nakon čega je majka skočila za njim. Sve se to odigralo pred očima bake stradalog dječaka koja je također skočila u Dunav kako bi spasila unuka. Nešto kasnije baka je vidjela i kako je tijelo djeteta isplivalo, ali ne i tijelo majke. Baka je u stanju dubokog šoka pa policija od nje još nije uspjela dobiti informacije.

Na mjesto događaja ubrzo je stigla i ekipa hitne pomoći, no reanimacija djeteta nije uspjela.

Za majkom se traga cijelo popodne.

"Pošto struja baca na obalu, pretpostavka je da bi tijelo trebalo biti blizu obale. Sad smo došli do ovoga čamca ovdje gdje je HGSS, tu nam je zadnja pozicija bila i sad bi trebali nastaviti od čamca prema brodovima. Dijete su pronašli ovdje kod čamaca, negdje tu je dijete isplivalo vrlo brzo nakon utapanja, a njegovu majku sad tražimo. Gdje je - vidit ćemo", opisao je potragu ronioc Stjepan Vincetić.

Osim policije u potragu su se uključili i pripadnici HGSS-a koji koordiniraju cijelom akcijom.

"Nažalost, nemamo nikakvih novih vijesti. Najveći je problem što danje svjetlo polako nestaje. Dunav je noću opasan, rijeka je brza, nosi razne predmete i granje tako da to predstavlja opasnost i za spasitelje. Sad ćemo smanjiti intenzitet potrage jer treba ljude odmoriti, uvest ćemo novu ekipu i s reflektorima i baterijama ćemo nastaviti potragu do jutra. Onda opet nastavljamo potragu puno jačim intenzitetom. Do sada smo intenzivno pretražili nekih 1200 metara obale i priobalnog dijela. Čak smo morali micati i neke čamce i brodove da si oslobodimo prostor, međutim nikakvih novosti nema", rekao je za Dnevnik Nove TV Zlatko Becić iz HGSS-a.

Mjesto na kojem se tragedija dogodila dio je obale uz rijeku koji nije predviđen za šetnju, već se ondje najčešće zadržavaju ribiči. Prilaz Dunavu tu je vrlo strm, a rijeka na tom dijelu - vrlo brza.

Tijelo djeteta odvezeno je u bolnicu u Vukovar, gdje će se obaviti obdukcija. Nakon završetka očevida, policija će objaviti više detalja o ovoj tragediji.

Izvor: dnevnik.hr 

 • 15
 • Kol

Traga se za 56-godišnjem nizozemskim državljaninom, koji je pao s jedrilice ˝Anya˝ u splitskom akvatoriju. Osim njega, u posljednja 24 sata nestao je nautičar kod Visa, sedam osoba je spašeno u blizini Šipana, teško ozlijeđeni ribar prebačen je u KBC Split, u Malom Lošinju izgorjela je motorna jahta, kod Korčule i Cavtata od nasukavanja su spašavane jedrilice.


Sa nizozemskim državljaninom bila je 50-godišnja hrvatska državljanka koja se uspjela spasiti. U akvatoriju otoka Jabuke nije bilo signala, pa u potrazi sudjeluju brod Obalne straže Oružanih snaga ˝Faust Vrančić˝ i zrakoplovne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Službenici Lučke kapetanije Split uspjeli su oštećenu jedrilicu dovesti u luku Maslinica na Šolti. Ženu su neozlijeđenu doveli do obale.


Odgovorni se žale kako postoji mnogo improvizacija jer svi uvjeti u hrvatskoj nautici nisu idealni. Neadekvatna oprema, nedostatak vezova te nedovoljno iskustvo nautičara glavni su problem što dolazi do smrtnih slučajeva na moru. Ono na čemu se trenutno radi je zakon o obveznom pojasu za spašavanje za sve nautičare.

 • 21
 • Srp

U Novskoj je sinoć u obiteljskoj kući 44-godišnji muškarac iz vatrenog oružja usmrtio svoju 42-godišnju suprugu, također policijsku službenicu. 

 • 13
 • Srp

Nakon što je zagrebački Županijski sud u srijedu odbio zahtjev za obnovu postupka bivšem HDZ-ovu ministru Petru Čobankoviću, koji je u zamjenu za blažu kaznu priznao Uskokove optužbe u slučaju Planinska i postao jedan od rijetkih hrvatskih političara pravomoćno osuđenih zbog korupcije, njegov odvjetnik najavio je da će obnovu postupka zatražiti i od Vrhovnog suda.

Stranica 1 od 12

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se