Neizvjesna sudbina hrvatskog vojnika

15 Studeni 2016

Zbog novca koji izdvajaju za NATO - iz Amerike stalno stižu primjedbe svim članicama Europske unije, jer 70 posto troškova NATO-a plaćaju Sjedinjene Države.

Preporuku Sjevernoatlantskog saveza da svaka članica za obranu treba izdvajati 2 posto svojeg BDP-a - Hrvatska nije ispunila otkad je postala članicom prije 7 godina, a čini se da drukčije neće biti ni u proračunu za iduću godinu.

Neizvjestan je pogled u budućnost hrvatskog vojnika. Iz godine u godinu HV dobiva sve manje novca. Od 2008. proračun MORH-a smanjen je za 26 posto. Hrvatska danas u obranu ulaže gotovo dvostruko manje od 2 posto BDP-a, na što je obvezuje NATO. "Proračun MORH-a je 4 milijarde kuna, to je značajno ispod prosjeka. Mi ćemo za iduću godinu predvidjeti određeno povećanje, ali sigurno Hrvatska ne može tako lako dosegnuti tu brojku od 2 posto BDP-a", kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Hrvatska nije jedina koja se ne pridržava dogovora s NATO-om. Od 28 članica poštuju ga samo četiri. Čak i sile poput Njemačke ili Francuske, ulažu manje.  Novi američki predsjednik Donald Trump to želi promijeniti. Prema riječima vojnog analitičara Igora Tabaka, Trump je čak doveo u pitanje garanciju kolektivne sigurnosti država koje ne plaćaju 2 posto - "oni koji ne plate, neće ni dobiti". 

A sigurnosna situacija u svijetu, upozorava ministar obrane Damir Krstičević - se mijenja. Uz to, vojska ima i sve više mirndoposkih zadataka, pa on dvojbe nema. "Mislim da nam treba veće izdvajanje za obranu i za to ću se zalagati. To je ulaganje u našu sigurnost i ulaganje u naš vlastiti  prosperitet", kazao je. Šef HNS-a Ivan Vrdoljak smatra i da je taj prosperitet već sad poprilično dohvatljiv jer Hrvatska ima gospodarski rast o svale godine 'dobija najmanje 3 nove milijarde kuna prihoda".

Analitičara Igora Tabaka više zabrinjava činjenica da je naš sustav obrane na samom rubu normalnog funkcioniranja. Hrvatska obrana, smatra, ne traži svemirske programe niti interkontinentalne rakete, "ali jednom u 20 godina moramo modernizirati ključne sustave". A najave iz Banskih dvora, ali i Washingtona, kaže, upućuju na to da ćemo se i iduće godine vrtjeti u istom krugu.

 

Autor: HRT/HR News

HR News

Molimo Vas da se prilikom komentiranja članaka pridržavate Internet bontona, odnosno da poštujete tuđe mišljenje te da vam kritike budu konstruktivne. U komentarima je zabranjena samopromocija bilo koje vrste. Svako kršenje pravila komentiranja rezultirati će brisanjem komentara ili zabranom daljnjeg komentiranja.

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se