Branitelji

 • 17
 • Tra

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine koja je održana jučer u glazbena školi u  Slavonskom brodu kovanicu od zlata dobio je Mario Sosnik, predsjednik Hrvatskog Časničkog zbora grada Sl. Broda i Brodsko-posavske županije, predsjednik Tenis kluba invalida Kobre član Veterana domovinskog rata Brodsko-posavske županije. Odličje je dobio za nesebično zalaganje za bavljenje sportom osobama s invaliditetom, osobito invalida Domovinskog rata,  ali i  svim drugim sportovima i skrb o braniteljskoj populaciji i njihovoj društvenoj uključenosti u sportska i druga događanja grada i županije, gdje je invalidski sport uzdigao na najvišu razinu u Brodsko-posavskoj županiji.

 

Mato Opačak

 • 13
 • Tra

Udruga branitelja proizvođača "Panonija" organizira sajamsku izložbeno-prodajnu manifestaciju" Domaće je domaće" od 23.- 27. travnja 2018. godine na Trgu bana Josipa Jelačića, Zagreb.

Uz prezentaciju i prodaju slavonskih i drugih autohtonih delicija, te prikaz spravljanja hrane na tradicionalan način ("poderane gaće") kao i bogatu gastro ponudu, očuvanje tradicionalnih zanata jedna je od zadaća na koju smo osobito ponosni. Izrada rukotvorina, zlatoveza i šlinge, tradicionalnih reklji samo su dio bogate i raznovrsne ponude iz svih dijelova Lijepe Naše koju su vam pripremili organizatori. Posjetitelji koji od 23. do 27.travnja od 8-20 sati dođu na Jelačić plac u Zagrebu moći će uživati u slavonskom čobancu, i jelima pripremljenim po starinskim, već zaboravljenim receptima.

 

Udruga branitelja proizvođača "Panonija" okuplja branitelje i članove njihovih obitelji koji imaju registrirane OPG-ove, obrte, društva ograničene odgovornosti, udruge, zadruge, kućne radinosti, koji su se udružili su se radi promidžbe i prezentacije autohtonih slavonskih proizvoda i zajedničkog nastupa na tržištu. Riječ je o proizvođačima poznatih slavonskih delicija, prije svega suhomesnatih proizvoda, kolača, meda, vina, voćnih rakija, tradicijskih rukotvorina i drugih proizvoda karakterističnih za Slavoniju i Baranju. Naglasak je na ljudima koji su u Domovinskom ratu dali veliki doprinos, a nakon rata su zasukali rukave i dalje pridonose društvenoj zajednici u ovima teškim i kriznim vremenima te istovremeno promiču i vrednote iz Domovinskog rata. Udruga Panonija pokrenula je uz ovaj projekt i druge vrlo uspješne i iznimno posjećene projekte Dani Slavonije i Sajam slavonskih proizvoda po kojima je postala prepoznatljiva.

 • 12
 • Tra

Danas krećemo s prvom javnom najavom svečane premijere dokumentarnog filma s temom iz Domovinskog rata „Štafeta smrti“!


U filmu redateljice Nade Prkačin riječ je o proboju manje skupine hrvatskih branitelja s većom skupinom civila iz okupiranih Bogdanovaca kod Vukovara 10.11.1991. i višestrukom stradavanju branitelja na minskom polju ispod Marinaca, te njihovoj teškoj borbi za život kroz sljedećih dvanaest dana na ledu i zimi, bez hrane i vode, kao i bez mnogih dijelova vlastitih tijela. Od 11 teško ranjenih branitelja u minskom polju na licu mjesta isti dan ili dan kasnije poginulo je i umrlo njih čak sedam, dok su njih četvorica uspjeli preživjeti 9, 10 pa čak i 12 dana.


Nakon rata od posljedica ranjavanja od njih četvero preživjelih umrla su još dvojica, dok su danas živi još samo Ivica Jurčan i Đuro Kovačević koji su ujedno i glavni pripovjedači.

hosova štafeta smrti

 • 10
 • Tra

Razgovarajući u zadnje vrijeme s ljudima iz pravne i ekonomske struke došao sam do poražavajućih podataka. Što se tiče same pravne strane u nijednom segmentu se ne poštuje zakonici koji su donošeni u svezi prekonoćnog bogaćenja pojedinaca, koji su većinom u državnom aparatu ili u uskoj sprezi sa samim državnim aparatom. Primjera ima napretek tako da nemam volje ni želje ih nabrajati iz jednostavnog razloga jer bi mi trebalo najmanje 50 stranica. U svezi ekonomske struke koja je jako u sprezi s politikom iz dana u dan smo svjesni da se radi na totalnom razjedinjenju cjelokupnog pučanstva RH u dvije grupacije a to su: siromašni koji jedva preživljavaju te bogati kojima odgovara ovakva ekonomska anarhija pod patronatom državnog aparata na čelu s Vladom i Saborom.

Naša država je dovedena do totalnog bankrota u svezi vanjskih zaduživanja, koja će plaćati svekoliko pučanstvo lijepe Naše Domovine s izuzećem bogatog sloja građana i političara. Načina ima iz izlaza takve situacije ali nema dovoljno ni političke a ni ekonomske volje za takav posao. U vezi toga možemo krenuti na posljedice takvoga stanja koje se očituje smanjenim natalitetom, trajnim izlaskom iz Lijepe Naše Domovine mladih školovanih kadrova koji su krenuli trbuhom za kruhom na bolja plaćena mjesta u inozemstvo.

Dragi prijatelji povijest se ponavlja u vezi egzodusa pučanstva Lijepe Naše a to nije nimalo lijepo ni produktivno. NAŠA POLITIČKA ELITA NA ČELU SA SABOROM I VLADOM NEMA NIMALO SLUHA ZA TAKVA PITANJA JER JE NJIMA SAMO NA PAMETI OSOBNO BOGAĆENJE A NAROD - TKO ŠIŠA. Ni jedna politička opcija na nebu Hrvatske nimalo ne vodi brigu o malome čovjeku te je moje osobno mišljenje da treba doći do totalnog rušenja svih političkih stranaka, te osnivanja jedne jake stranke kojoj će primarni cilj biti poboljšanje života maloga čovjeka, kome će dati mogućnost da sa svojim radom i zalaganjem normalno živi s obitelji. Kada dođe do toga onda će i RH biti uspješnija i privlačnija dolasku stranog kapitala koji rezultira boljim standardom svakoga pojedinca u RH.

 

Kolumnist: Nenad Mišić

 • 05
 • Tra

Prije svega velika zahvala svim prijateljima i prijateljicama koji imaju toliko volje i želje da pročitaju moju bilješku te podjele moje razmišljanje o trenutnom političkom stanju u Državi. Naša Domovina se sada nalazi u totalnom rasulu što se tiče svakoga pojedinca a za takvo stanje možemo okrivljavati SVE POLITIČKE STRANKE a i Nas Branitelje jer nismo pravovremeno reagirali na našem ujedinjenju te pravovremeno reagirali na sustavnom omalovažavanju i razjedinjenju Braniteljske populacije, te kriminalizaciji Domovinskog rata kao jednu od svetinja u povijesti Naše domovine. Pogledavši unazad par godina vladajuće garniture su sustavno razjedinjavale Braniteljsku populaciju iz vrlo jednostavnog cilja jer smo mi jedina opcija koja je mogla suprotiviti se politici kojoj je cilj bio besramno bogaćenje pojedinaca te uništavanje i rasprodaja svega vrijedno u RH od prirodnih resursa do planskog uništavanja privrede koja je rezultirala velikim osiromašivanjem stanovništva, te životarenjem ispod razine granice siromaštva za veliku većinu. Trenutno na političkoj sceni u RH nema niti ni jedne političke stranke koja bi mogla bar malo poboljšati stanje u RH a to je vidljivo iz njihovih političkih programa koji se baziraju samo na obećanjima ali ne na nikakvim akcijama koje bi vodile ka poboljšanju života običnog stanovništva u RH.Zbog samoga ulaska u EU naši vrli političari su sustavno uništavali cjelokupnu privredu u RH što je rezultiralo totalnim osiromašivanjem cjelokupnog stanovništva u RH, što dovodi do samo jednog zaključka a to je da ako uđemo u EU naši ljudi postati roblje koje će za malo novca raditi za tuđe gospodare bez pogleda u svjetliju budućnost za sebe i svoju obitelj. Što se tiče samih Branitelja po napucima iz EU mi moramo nestati jer političke stranke kod nas nisu stale u obranu same Braniteljske populacije i kriminalizacije Domovinskog rata kao obrambenog rata, a ne agresorskog rata. U EU još uvijek vrijedi mišljenje da su Hrvati napali same sebe a ne da su Hrvatsku napali agresori na čelu sa Srbijom te Crnom Gorom i to zbog velikog kriminalnog i političkog lobija same Srbije koju bezgranično pomažu Velika Britanija, Nizozemska te Francuska.

12237986 433769980142261 2526389534547647351 o

Domovinski rat iskorišten je za pljačku Drage nam Naše Domovine. Jedan od primjera je i sustav privatizacije kojemu je jedini cilj bio rasprodaja društvene imovine ljudima koji su imali kapital bez pitanja da li je taj njihov kapital stečen zakonski ili je nastao krađom. Oni su taj svoj postupak opravdavali zakonima tržišne ekonomije koji je rezultirao otpuštanjem radnika te prodajom zemljišta i strojeva, te prenamjenom zemljišta u sasvim nešto drugo, što nimalo nema veze s povećanjem te usavršavanjem proizvodnje u postojećim pogonima. Tim činom svjesno su uništavali privredu te stanovništvo koje je radilo u tim firmama i svojim postupcima ih dovelo ispod granice siromaštva te na puko preživljavanje. Postavlja se pitanje zašto a odgovor je vrlo jednostavan.Cilj je bio osobno bogaćenje pojedinaca te prodaja zemljišta te strojeva i prenamjena atraktivnog zemljišta. Tim činom stanovništvo u RH su doveli ispod granice siromaštva i uveli u borbu za samo preživljavanje.Jedan od primjera nebrige i šarlatanskog ponašanja političara u svezi teškog ekonomskog stanja u RH jesu i njihova primanja koja su veliko iznad mogućnosti i financijskog stanja u RH. Dok ostali građani jedva spajaju kraj s krajem do kraja mjeseca oni se ponašaju kao da ne žive u RH nego na Marsu. Umjesto da novac koji smo dobili iz pristupnih fondova koriste za poboljšanje života stanovništva u RH oni taj novac koriste za svoje promicanje i besramno bogaćenje. U svezi te tvrdnje ima masu primjera od izgradnje cesta po 3 puta višoj cijeni, bojanja tunela, izgradnje cesta koje nikuda ne vode itd... Dok se ostalo stanovništvo bori svaki dan za koricu kruha naši vrli političari izmišljaju nove načine da što više novca spreme u svoj džep te ih nimalo nije briga za ostalo stanovništvo. Svi političari govore da živimo u slobodnom, pravednom i demokratskom društvu ali to je notorna LAŽ jer nema institucije u RH koja nije upletena u neku aferu. U zadnje vrijeme govori se o zakoniku o mitu i korupciji a sve političke stranke su umiješane u to i trebale bi odgovarati. Najžalosnije je da je i sudstvo u to umiješano iako bi ono moralo biti totalno neovisno. I NA KRAJU MOGU LAGANE DUŠE KAZATI DA ŽIVIMO U DRŽAVI ZA KOJU SE NISMO BORILI NEGO U DRŽAVI MITA I KORUPCIJE KOJA JE UZELA MAHA U SVIM SEGMENTIMA. 

flag 2526252 1280

Samo otuđivanje  te pljačka osobnih stvari, privrednih resursa i stočarskog i poljoprivrednog vlasništva nastao je za vrijeme Domovinskog rata pod patronatom tadašnje vladajuće garniture bez znanja Vrhovnika pod izlikom očuvanja svih tih resursa za buduća pokoljenja. Ta izjava je bila notorna laž jer su sva ta bogatstva pripala u ruke određenim ljudima koji su imali jako dobre veze s tadašnjom Vlasti koja je na tu otvorenu pljačku zatvorila pogled.Otkuda sadašnjim političarima i vrlim tajkunima toliko financijskog i materijalnog bogatstva kada prije rata nisu imali ni prebite pare u džepu? Nakon završetka Domovinskog rata  u vrlo kratkom periodu doneseni su zakonici koji su odobrili te zaštitili takav nečastan način bogaćenja pojedinaca a u cilju da te obitelji budu pokretači gospodarskog rasta i oporavka devastirane i opljačkane Naše Domovine. Što se tiče privrede velike firme koje su brojile više tisuća radnika preko noći su prešle u ruke privatnika kojima je bio osnovni cilj uništavanja istih firmi te otpuštanje radnika, a u svezi prodaje strojeva te dobitka atraktivnog zemljišta pod izlikom da se moramo prilagoditi novim uvjetima na svjetskom tržištu te cijeni rada. Ako su to morali napraviti onda su morali i naći način za prekvalifikaciju ili pronalaženje novih radni mjesta za radnike koje su otpustili. No taj dio ugovorne obaveze nisu ispoštovali što je dovelo do ogromnog broja ljudi i njihovih obitelji koji su ostali bez financija za puko preživljavanje. Tim svojim postupcima su doveli do totalnog raspada društva te srednjeg sloja koji je glavni nosioc razvoja društva te po kojem se izračunava napredak u ekonomiji Države. Financije koje smo dobili od pristupnih fondova morali smo ulagati u razvitak privrede i poljoprivrede te bi tim činom poboljšali sami život cjelokupnog stanovništva u RH, iako je jedan dio tog novca potrošen na poboljšanje infrastrukture unutar RH ali ostatak novčanih sredstava je nestao na privatnim računima osoba i političkih stranaka. Tim činom su pokazali koliko ih je briga za poboljšanje života svih građana u RH tj. poboljšanja života sebe i svoje obitelji, a za ostale nimalo ih nije bila briga. 

Nenad Mišić

 • 04
 • Tra

Na prikazanoj fotografiji su: Radoslav Prica ( koji je sa štapovima za pomaganje u hodu jer je ranjen 1991. Kričke kao pripadnik legendarnih "Kosova" te moja malenkost koja je ranjena 3. puta u roku od 35. dana kao pripadnik legendarnih "Kosova".
Moja malenkost je u invalidskim kolicima a slika je nastala na proslavi 25. godišnjice 1. GBR "Tigrovi" u krugu vojarne Croatia.

U Registru hrvatskih branitelja ima ih najmanje pet puta više! Mnogi ne znaju, pa „blebeću“ o nekakvim velikim pogodnostima ljudi koji su branili i obranili hrvatsku Domovinu. Oni koje ni metak nije okrznuo manje-više osim iskaznice nemaju ništa. Veliki broj ne traži niti ne pita za neke povlastice, tim prije što kažu da im je najveća nagrada što su imali mogućnost, pod vodstvom dr. Franje Tuđmana, biti sudionici stvaranja hrvatske države. Ali, iznimno ih smeta kad vide i čuju da o Domovinskome ratu polemiziraju, pišu ili govore razne novinske i druge partijsko-komunističke fukare, koji su manje-više namjerno zakasnili na „vlak“ 1991.! Čekali su što će se dogoditi, pa ako pobjede Hrvati i oni su tu, a ako izgube reći će „pravo im i budi što su išli u rat“.

Sad kad je sve prošlo i tolike godine su iza nas nakon stvaranja hrvatske države jedan dio hrvatskih branitelja i stradalnika osjeća se prevarenim. Nema ih nigdje! U državnim i inim institucijama mahom susrećemo one iste iz doba komunizma ili pak njihovu djecu ili najbližu rodbinu. Branitelja nema ni u diplomatskim predstavništvima, nema ih tamo gdje su – novci. Za sebe i svoje, političari su čak ugrabili i Nadzorne odbore, a popunili su i popunjavaju sva mjesta i u pravosuđu. Malo je tvrtki koje su u vlasništvu hrvatskih branitelja. Ako ih i ima njezini čelnici brzo dolaze pod „slovo zakona“, pa su prisiljeni plaćati velike kazne. Koliko je samo hrvatskih branitelja, kao bivših poduzetnika, završilo u zatvoru? Znaju oni kako treba s ljudima koji su bili prvi kad je trebalo. Nu, ono što je još gore, kad bivši branitelj oboli ili ga zahvati ovrha –nema mu spasa!

 • 22
 • Ožu

U snježno jutro, 21. ožujka 2018. maratonom od Vukovara do Lovasa započelo je obilježavanje 20. obljetnice pokopa žrtava masovne i pojedinačnih grobnica u Lovasu. Organizator Maraton klub „Hrvatski sokol“ iz Osijeka okupio je maratonce diljem Republike Hrvatske, koji su se trčanjem ujedinili u odavanju počasti lovaskim žrtvama stradalim u Domovinskom ratu. Odavši počast palim braniteljima na spomen križu u Vukovaru, maratonci su se zaustavili i na vukovarskom groblju hrvatskih branitelja, a zastali su i kod spomen obilježja u Sotinu i Opatovcu, dok je krajnji cilj bio spomen obilježje masovne grobnice u Lovasu.

maraton4

Svi sudionici događanja pri tom su na ruci nosili bijele trake, kako bi podsjetili na način na koji su Hrvati i drugi nesrbi bili obilježeni za vrijeme okupacije. Maratonce je u Vukovaru pozdravila općinska načelnica Tanja Cirba, a na njihovom putu blagoslov im je podijelio župni upravitelj vlč. Pavo Kolarević. Ispraćaju maratonaca nazočili su i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Damir Barna, zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček kao i brojni branitelji te obitelji stradalnika.

maraton1

 • 15
 • Ožu

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, liječnik iz bojne „Gromovi" Hrvatske kopnene vojske poručnik Roko Hatvalić, zapovjednik bojne „Tigrovi" bojnik Mario Mlinarić, čiji su pripadnici angažirani u obrani od poplava, u pratnji predstavnika Hrvatskog crvenog križa i Državne uprave za zaštitu i spašavanje te predstavnici Hrvatske Kostajnice obišli su stanovnike Hrvatske Kostajnice, koji su evakuirani iz svojih kuća i ponudili im pomoć.

Stranica 1 od 18

HR News

HRnewHR logo

HR News je neovisni istraživački portal u vlasništvu fizičke osobe. Svi objavljeni članci činjenično su potkrijepljeni dokazima. Svaki autor osobno odgovara za iznesene neistine suprotno objavljenim Uvjetima korištenja i stavci o odgovornosti.

Web stranica HRnews.hr koristi kolačiće kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice HRnews.hr kliknite na Slažem se